Hlavní obsah
Cestování

Maďarské zlato, které vám může změnit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: text a foto v článku M. V. Stránská/titulní foto licence PixaBay.com

Budapešť má turistům co nabídnout. Koupání v léčivé vodě není jedinou možnou zábavou.

Jste již ve věku, kdy si při hledání dovolené můžete dovolit myslet v prvé řadě na sebe? Chcete si posílit imunitu, snížit bolesti kloubů a zvětšit svou pohyblivost? Pak vyjeďte do Maďarska!

Článek

Možností, kam vyrazit za léčivou vodou, je mnoho. Kdo nechce vytáhnout paty z rodné hroudy, vybere si i v Česku. Stačí se podívat, které lázně jsou vhodné pro které diagnózy nebo potíže. Kdo nemá s léčivou vodou zatím žádné zkušenosti, tomu bych poradila, aby si účinek tohoto přírodního daru nejdříve vyzkoušel. Na každého působí voda trochu jinak a hlavně, člověk by měl zjistit, která voda mu dělá nejlépe.

Vzhledem ke svému onemocnění jezdím do lázní již desítky let a v posledních pětadvaceti letech téměř výhradně do Maďarska. Doma jsem vyzkoušela lázně na pojišťovnu, ale bohužel efekt vody ani po třech týdnech léčení nebyl v mém případě takový jako po týdnu v maďarské termální vodě. Proto jezdím sice za vlastní finance, ale navštívím-li lázně pravidelně dvakrát ročně, udržuji si tím nemocí podlomenou kondici v nějaké přijatelné formě. Voda na mě působí analgeticky, po týdenním koupání mohu poměrně zásadně snížit množství léků na bolesti.

Jak jsem už napsala, pokud jste maďarské léčivé vody zatím nevyzkoušeli, určitě stojí za to otestovat si reakci těla na různých místech. Voda má rozdílné složení (každé lázně složení léčivé vody uvádějí jak v budově lázní, tak i na svém webu) a je tedy i různě silná. Liší se také barvou, některé vody mohou být velmi tmavé, působí „špinavě“, jiné jsou průzračné jako voda v běžném plaveckém bazénu.

Kde kopneš, tam to stříká

Titulek nelže, termální vody najdete v Maďarsku prakticky všude. Domácí říkají, že když kopnou na své zahrádce, začne stříkat ze země termální voda. Protože mám s léčbou v Maďarsku značné zkušenosti, dovolte mi několik tipů pro ty z vás, které už také sem tam něco někde píchne, nemají klouby zrovna v perfektním stavu, nebo už dokonce mají nějakou tu totální endoprotézu či klasické bolesti zad ze sezení v kanceláři u počítače. Maďarské léčivé vody sice umějí i jiné zázraky, ale na pohybové ústrojí jsou obzvláště účinné.

Nejblíže, skoro za rohem

Pokud nemáte moc času a chcete termál vyzkoušet jen na víkend, pak rozhodně doporučuji nejbližší maďarské termální lázně ve městečku Mosonmagyaróvár. Lázně jsou nově po rekonstrukci a najdete je necelých čtyřicet kilometrů od Bratislavy. Na místo dojedete pohodlně autem, ale pokud se vám nechce řídit, doveze vás tam pohodlně i vlak (z Prahy přímým spojem).

Můžete si vybírat ze široké nabídky ubytovacích možností. Nóbl hotely počínaje, které mají přímé propojení s lázeňským komplexem a často i neomezené využívání lázní v ceně, přes malé rodinné hotýlky nebo apartmány až po chatky.

Za zmínku také stojí, že městečko je vyhlášené svou dentální péčí a Němci, Francouzi a další turisté ze západní Evropy si sem jezdí nechat udělat zubní implantáty. Než mají zuby hotové, chodí se koupat do termálu a tvrdí, že i když započtou veškeré náklady na pobyt, stále výrazně ušetří.

Lázně jsou vhodné pro hosty, kteří se chtějí léčit a v klidu odpočívat. Tobogány, klouzačky a jiné radovánky pro děti tu nehledejte. Pokud chcete do maďarských léčivých vod vyrazit i s dětmi, vyhledejte si místo, které s dětmi počítá a má jim co nabídnout.

Pro děti to moc není, ale…

V zásadě platí, že maďarské termální lázně nejsou vhodné pro děti. Cestovky vám sice v rámci prodeje budou tvrdit opak, ale raději vybírejte sami a obezřetně. Na dovolenou v Maďarsku žádnou cestovní kancelář nepotřebujete. Hravě si vše zařídíte sami.

Proč nebrat děti s sebou do maďarských lázní? V prvé řadě proto, že mnoho léčivých maďarských vod není vůbec vhodných pro děti mladších čtrnácti let. Na stěnách často můžete vidět viset cedule, na kterých je tato informace uvedena v několika jazycích. Bohužel, zejména Češi jsou známí tím, že na to kašlou. Jinde se dočtete, že by dítě mladší deseti let nemělo v léčivém bazénu strávit více jak deset minut denně. Že tam česká drobotina dovádí celý den, nebývá nic ojedinělého. Pozor ovšem, Maďaři dobře vědí, proč takové koupání dětem nedoporučují. Za nějaký čas se pak můžete divit zdravotním problémům svého potomka a ani ve snu vás nenapadne, že příčina vznikla právě tehdy, když jste nechali dítě příliš dlouho koupat v léčivém bazénu.

Přesto je v Maďarsku několik lázeňských komplexů, které s dětmi počítají, jsou pro ně vybavené a umožňují dospělým, aby se koupali v léčivé vodě a dětem, aby dováděly na tobogánech a koupaly se v běžné bazénové vodě. Vyhlášené jsou lázně Zalakaros.

Evropská lázeňská asociace (AESB) ohodnotila lázně Zalakaros pěti hvězdami, což je oficiálně řadí mezi nejlepší termální lázně Evropy. Lázeňský areál nabízí Dětský svět s více než šedesáti různými vodními atrakcemi, dále Skluzavkový park s tobogánovými atrakcemi a samozřejmě tu najdete i vnitřní a venkovní bazény včetně termálních (tedy s léčivou vodou). Pro milovníky sauny tu je Saunový svět a kdo by si chtěl zaplatit i léčebné procedury, najdete tu Léčebné centrum. Zalakaros je jedno z mála maďarských lázeňských míst, kde se vyřádí jak děti, tak bude uspokojen i ten, kdo se chce léčit. Podobně vás mohou uspokojit i lázně Sárvár, které rovněž nabízejí pro děti klouzačky a tobogány a pro dospělé léčebné zázemí. Množství zábavních prvků už tu však není tak obrovské jak v lázních Zalakaros.

Hodně silná léčivá voda

Osobně mám vynikající zkušenost s léčivou vodou v lázních Bük. Jezdím tam, když jsem odhodlaná řídit, protože nejlépe se tam dostanete vlastním vozem. Od vlakové zastávky byste museli dojít něco přes tři kilometry pěšky, což se zavazadly nemusí být příjemné. Taxi se v této lokalitě ne vždy snadno shání. Pokud byste něco takového plánovali, doporučuji spojit se ještě z ČR přímo s recepcí vybraného hotelu nebo ubytovacího zařízení a domluvit se na vyslání taxi přímo s nimi.

Bükfürdö (slovíčko fürdö = lázně) jsou opravdu velké lázně, najdete tu přes třicet bazénů. Léčebných bazénů je tu poměrně velký počet, což je výhodou zejména v sezóně, kdy jezdí hodně turistů. Po rekonstrukci i tady bylo dobudováno zázemí pro děti se zábavními atrakcemi, ale jen v omezené míře. Hlavním cílem je tu léčba a koupající očekávají v prvé řadě klid. Lidé se sem jezdí léčit a relaxovat, a proto je dobré počítat s tím, že nikoho nepotěšíte, pokud si vaše děti budou v léčivém bazénu házet balónem.

Voda je v těchto lázních již na pohled velmi tmavá a za sebe mohu říct, že ze všech maďarských lázní, které jsem vyzkoušela, je nejsilnější. Působí na mě velmi analgeticky a celkově mi dělá na pohybové ústrojí velmi dobře.

V Bükü najdete také mnoho možností ubytování a prakticky pro každou kapsu. Pokud si můžete dovolit vyšší standard a nepočítáte každou korunu, velmi doporučuji zvolit hotely s přímým vstupem do lázeňského komplexu. Není nad to, když můžete z hotelového pokoje vyjít už v plavkách a v županu, a stejným způsobem se vrátit zpět. Pokud byste museli z ubytovacího zařízení do lázní docházet, počítejte zejména v zimě s nějakým kouskem teplého oblečení. Z lázní totiž půjdete hodně rozpaření, protože léčivá voda mívá mezi šestatřiceti až čtyřiceti stupni. Pokud se člověk dost neoblékne, může v zimních měsících prochladnout a onemocnět, což se o dovolené opravdu nehodí.

Přírodní jezero nemá chybu

Kdo miluje přírodu, tomu doporučuji lázně Hévíz. Jde o přírodní termální jezero, které je skutečně evropským unikátem, stejně jako jeho voda. Kdo by vyjel bez dětí a s cílem pořádně se léčit, najde tu i speciální kliniku s názvem St. Andrew Hospital for Rheumatology and Medicinal Spa of Hévíz. Lidé trpící revmatologickými onemocněními si zdejší vodu i péči nesmírně pochvalují. Hovořila jsem osobně s několika českými pacienty, kterým stojí za to zaplatit si rok co rok léčbu z vlastní kapsy, protože je doslovně drží nad vodou, aby mohli po zbytek roku normálně fungovat a neskončili v invalidním důchodu.

Budapest

Nesmírně atraktivní je pro návštěvu také hlavní město Maďarska. Nejen, že se tu můžete koupat v léčivé vodě, veřejné lázně tu totiž najdete na každém kroku, ale také možnosti ubytování jsou nesmírně pestré. Mnoho lepších hotelů nabízí vlastní lázeňské zázemí, protože mají zavedenou termální vodu.

Klasikou je hotel Gellért, který má jedny z nejstarších lázní v Budapešti a jejich tradice je víc než sto let stará. Zatímco lázně Gellért jsou opravdu nádherné a koupat se v historickém prostoru má své kouzlo, hotel by bohužel potřeboval pořádnou rekonstrukci. Zejména z venkovní strany působí velice zuboženě, což je opravdu škoda, protože se jedná o architektonicky moc pěknou a zajímavou budovu. Právě toto ubytovací zařízení je jedním z příkladů, kdy můžete v županu dojít až do lázní a zase zpět na svůj pokoj. Není však jediným místem v hlavním městě, které něco takového nabízí. Takových hotelů je tu poměrně hodně.

Osobně nejezdím do hotelu Gellért, i když jeden prodloužený víkend jsem si v něm před mnoha lety dopřála. To bylo ještě v době, kdy před jeho vchodem stál portýr a hotel patřil k těm nejlepším v hlavním městě. To už dnes bohužel neplatí, i když ceny za ubytování se drží stále velmi vysoko.

Já jsem si oblíbila hotel Aquincum. I ten má vlastní lázně, sice nejsou historické, ale jsou velmi pěkné, klidné a nabízejí přesně to, co člověk toužící po odpočinku a léčbě hledá - klid a pohodu. Jsou tu dva léčivé bazény, jeden plavecký, sauna a jako doplněk také fitko.

Foto: text i foto M. V. Stránská

lázně v hotelu Aquincum, Budapest

Přijedete-li vlakem, není problém domluvit s hotelem odvoz taxíkem z nádraží do hotelu. Z nádraží Déli Pu trvá cesta cca deset minut. Do Budapešti jezdí z ČR několik společností, já volím přímý spoj bez přestupování. Kdo přijede autem, pro toho je před hotelem dostatečně velké parkoviště.

Po městě se pak pohybujeme městskou hromadnou dopravou. Přímo od hotelu jezdí nadzemní metro (které se těsně před centrem města zanoří do podzemí), ze kterého po chvilce jízdy přestoupím na tramvaj a přímo v centru města jsem do dvaceti minut. Hotel Aquincum stojí mimo centrum, což je příjemné, ale dostat se přímo do srdce města, je rychlé a pohodlné. Pokud máte rádi procházky, pak se kousíček od hotelu nachází Margaretin ostrov, kam si můžete zajít na celodenní procházku.

S klidem na duši mohu toto ubytování doporučit všem, kteří touží po klidu, relaxaci a léčbě přímo u nosu. Personál je tu velmi ochotný a bohatá snídaně vás uspokojí pro většinu dne. Cenově se hotel hodí pro střední třídu a člověk nemá pocit, že své kapsy zcela vyprázdnil a na výlety po hlavním městě mu už mnoho nezbylo.

Zatímco v takovém Bükü nebo Hévízu mimo koupání mnoho zábavy nenajdete, hlavní město je na nabídku samozřejmě bohaté. Ať už vás zajímá kultura, chcete si prohlížet památky, vyjet lanovkou nad město, projet se lodí po Dunaji, nebo využít známý autobusový systém naskoč/vyskoč. Budapešť rozhodně má co nabídnout, a to včetně vynikající maďarské gastronomie.

Koupání v jeskyních

Na závěr určitě stojí za to doporučit lázně Miskolc Tapolca (Miškovec). Jedná se o jeskynní lázně Barlangfürdő. Venkovní část má tři bazény (zážitkový, plavecký, dětský) s výhledem na noční oblohu a také ve vnitřní jeskynní části. V jeskynních částech najdete různé výklenky i tajuplnou ozvěnu. Oblohu plnou hvězd nabízí tzv. Star hall bazén. Voda má v Miškovci příjemných 30 °C.

Je třeba poznamenat, že tyto lázně jsou hlavně pro zdravé a jsou takovou krásnou třešinkou na dortu maďarských lázní. Jde o to, že v jeskynním komplexu je hodně vlhko a podlaha poměrně hodně klouže. Určitě to není místo vhodné pro člověka chodícího o berlích. Mně osobně to tam několikrát pěkně uklouzlo a musela jsem si dávat veliký pozor, abych neupadla. Pokud ale chcete zažít moc pěkné a romantické koupání, které navíc bude působit blahodárně i na vaše tělo a duši, rozhodně si návštěvu těchto lázní naplánujte.

Místo moře termál?

Návštěva maďarských léčivých vod je cenově zvládnutelná i pro rodiny, které musejí více počítat. Stačí si jen vybrat levnější ubytování.

Celodenní vstupné do lázeňských areálů se pohybuje (dle místa) od 350 do 800 korun. Proto se většinou vyplatí, pokud máte návštěvu lázní v ceně ubytování. Nejen že nemusíte počítat s cenou vstupného, ale můžete lázně využívat, jak často chcete.

Maďarsko má samozřejmě mnohem více lázní, než co jsem zmínila v tomto textu. Je s velmi malou nadsázkou možné říct, že lázně najdete v každé větší vesnici. Určitě stojí za to vyjet a prozkoumat, co zrovna vám bude nejvíce vyhovovat. Víc než pobyt u moře vás to stát nebude. Výhodou je, že vás tu nesežere žralok…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz