Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jste podráždění? Příčinou může být nedostatek sexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: M. V. Stránská / foto licence Pixabay.com

Od dovolené s partnerem si většinou slibujeme také sex, na který není běžně tolik času. Velké očekávání však může způsobit, že plány nevyjdou.

Hektické tempo a nespočet povinností nám ujídají čas a energii. Stále více lidí se potýká s nedostatečnou touhou po sexu.

Článek

Pracovní přetížení a stres mohou způsobit, že se sex stane pro mnoho jedinců a párů nedostupnou nebo nezajímavou aktivitou. Jak může nedostatek sexu ovlivnit lidské zdraví a mezilidské vztahy?

Pracovní přetížení a sex

Současná pracovní kultura a tempo života mohou za nedostatek prostoru pro intimitu a sex. Lidé pracují stále déle, neustále jsou online a ponořeni do pracovních povinností i po skončení pracovní doby. Kombinace pracovního stresu, plného kalendáře a nedostatku času pro sebe samého může pak výrazně snížit touhu po sexu. Psychologové uvádějí, že sex se stává méně prioritním, což může vést k nedostatku sexu v partnerských vztazích.

Důsledky nedostatku sexu

Nedostatek sexu může způsobovat řadu problémů, které se týkají našeho těla i psychiky:

  1. Stres a úzkost: Pravidelný sex může pomoci snižovat stres a úzkost. Když tato forma uvolnění chybí, můžeme se člověk stát náchylnějším k psychickým problémům.
  2. Zhoršený spánek: Sex může pomoci uvolnit endorfiny a zlepšit kvalitu spánku. Nedostatek sexu může vést k nespavosti a poruchám spánku.
  3. Zvýšená iritabilita: Nedostatek sexu může způsobovat vzrůstající podrážděnost a napětí v partnerských vztazích.
  4. Snížené sebevědomí: Nedostatek intimity může způsobovat snížené sebevědomí a pocit odmítnutí, což může ovlivnit partnerské vztahy a pocit sebeúcty.
  5. Problémy se vztahy: Nedostatek sexu může vést ke vztahovým konfliktům a dokonce i ke krachu vztahů.
  6. Zdravotní problémy: Pravidelný sex má řadu zdravotních výhod, včetně podpory imunitního systému a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Nedostatek sexu může člověka o tyto benefity připravit.

Anketa

Jak často máte sex a s kým?
Téměř denně s mou láskou.
1,9 %
Asi dvakrát týdně se stálým partnerem/partnerkou.
17,3 %
Asi jednou měsíčně se stálým partnerem/partnerkou.
11,5 %
Kombinuji tajný sex s milenkou/milencem a občasný sex se stálým partnerem/partnerkou, tak mám sexu dost.
5,8 %
Jen nahodile asi jednou za půl roku.
5,8 %
Pravidelně masturbuji a k tomu mám jednou za čas sex se stálým partnerem/partnerkou.
40,4 %
Využívám placené sexuální služby, když už nemohu vydržet.
5,8 %
O sex už dávno zájem nemám a nechybí mi.
11,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 52 čtenářů.

Jak řešit nedostatek sexu?

Pokud si uvědomujete, že nedostatek sexu ovlivňuje váš život a vztahy, existuje několik kroků, které můžete podniknout:

  1. Komunikace: Otevřená komunikace s partnerem je klíčová. Diskutujte o svých potřebách, touhách a stresu, který může sexuální aktivitu brzdit.
  2. Plánování času: Vytvořte si čas na intimní chvíle ve svém plánu. Určete dny, kdy se budete věnovat sobě a svému partnerovi. Mnoho lidí sice tzv. plánovaný sex odmítá, ale mnoho dvojic ho také v zájmu zdraví provozuje. Vyzkoušejte a sami se rozhodněte.
  3. Zvládání stresu: Naučte se zvládat pracovní stres a hledat způsoby, jak relaxovat a uvolnit se.
  4. Zvýšení fyzické aktivity: Pravidelná fyzická aktivita může zlepšit energii a náladu, což může mít pozitivní vliv na sexuální touhu.
  5. Hledání profesionální pomoci: Pokud se problémy s nedostatečnou touhou po sexu zdají být chronické nebo závažné, může být vhodné konzultovat vše s odborníkem.
  6. Masturbace: Udělat si hezkou intimní chvilku sám se sebou není nic, zač byste se měli stydět. Pokud není po ruce partner nebo partnerka, je třeba alespoň ta vlastní ruka nebo nějaká erotická hračka. Lékaři potvrzují, že masturbace má pozitivní účinky na naše zdraví.

Nedostatek sexu není nevyhnutelným důsledkem dnešního hektického životního stylu. Je důležité si však uvědomit, že sex hraje významnou roli v našem životě a zdraví. Je třeba na řešení tohoto problému aktivně pracovat a investovat do mezilidských vztahů, protože zdravý a uspokojivý sex je důležitým aspektem kvality lidského života.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz