Hlavní obsah
Názory a úvahy

Transparentnost až na posledním místě. Nechci platit za nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: M. V. Stránská/foto licence PixaBay.com

Pryč jsou doby, kdy domácnosti nezajímalo, kolik platí za odvoz odpadků. Už to tzv. leze do peněz! V některých obcích přitom mnohem více než v jiných. A proč vlastně?

Článek

Mít dvě domácnosti, tedy tu, kde bydlíme a následně tu, kde třeba trávíme léto nebo víkendy, začíná být drahým koníčkem. I chataři a chalupáři totiž musejí platit za odvoz odpadků, a to bez ohledu na fakt, že většinou tráví na svých chatách a chalupách jen určitou část roku. Některé obce to berou v úvahu, jiné nikoliv. V každé obci se platí jinak vysoká částka a rozdíly mohou být obrovské i u obcí, které leží prakticky vedle sebe. Nabízí se smutně poznamenat, že v tom je celorepublikově pěkný čurbes a o nějaké transparentnosti si může občan nechat jen zdát!

Jen malý příklad za všechny: Zatímco v Dobřichovicích občané platí 1000 Kč na osobu (svoz jednou týdně), v Řevnicích 700 Kč (svoz 1× za dva týdny a plast s papírem jednou za 28 dnů) a Lety u Dobřichovic, kde trávívám léto na chalupě, chtějí po obyvatelích 1560 Kč za rok při množství odpadků 120 litrů a svozu jednou za měsíc! Občané si mohou dle svého zájmu odvoz odpadků upravit, například při svozu (množství 120 l) jednou za dva týdny už je cena 3 120 Kč. Všechny uvedené ceny se myslí ročně.

Obci Lety u Dobřichovic nezajímá, že chalupář tráví ve své chalupě většinou jen omezenou dobu, třeba od května do září, a to většinou jen o víkendech, protože pouze v době své dovolené může na chalupě trávit čas nonstop. Možnost zaplatit si svoz odpadků například jen na určitý počet měsíců nenabízejí, a to přesto, že právě v lokalitě kolem Berounky je chatařů a chalupářů jako naseto. Jedinou výhodu, kterou chataři a chalupáři mají, je fakt, že platí poplatek za nemovitost, zatímco při trvalém pobytu se platí roční poplatek za každou osobu, která je v místě hlášena k trvalému pobytu.

120 litrů směsného odpadu není nijak mnoho, pokud vezememe v úvahu, že jde o množství vyvážené jednou za měsíc. Tady se pak navíc pomyslná výhoda poplatku za nemovitost mění v nevýhodu, protože 120 litrů odpadků za celou chalupu, ve které může pobývat třeba čtyřčlenná rodina, už při svozu jednou za měsíc opravdu není nijak mnoho. To je tak dobré k tomu, aby se rodina brzy v odpadcích utopila. Možná tady je odpověď na otázku, proč občas vidíme po Praze jezdit řidiče, kteří v autech vozí pytle s odpadky a zastavují u odpadkových kontejnerů, které nejsou uzamčené a tam tyto pytle vyhazují. Vždycky mi to hrozně vadilo, ale začínám je chápat. Nemají totiž odpadky kam dát. Druhou variantou je pak platit neskutečně vysoký roční poplatek, a to přesto, že na chalupě nebo chatě budou trávit jen velmi omezený čas.

Jak je možné, že obce, které leží vedle sebe, mají tak gigantický rozdíl ve výši poplatku za svoz odpadků, přesto, že ho zajišťuje stejná firma? Občané v sousedních Řevnicích nejen, že platí polovinu (700 Kč), ale dokonce mají v této ceně svoz jednou za čtrnáct dní.

Při svozu jednou měsíčně jsou svozové dny dopředu nahlášeny, a pokud chalupář /chatař není v té době přítomen, svoz se buď neuskuteční, nebo musí nechat popelnici u vrátek a ta bude vyvezena. Že tuto popelnici v případě chalupářovy nepřítomnosti někdo po vyvezení ukradne nebo ihned zaplní novými odpadky, to už nikoho nezajímá. Chalupáři a chataři tak často nemají jinou možnost, než popelnici prostě zamknout v chalupě nebo chatě, odpadky z ní si sami odvést kam chtějí a na svoz, za který platí, se mohou spolehnout jen v době, kdy jsou u nemovitosti přítomni.

Ideální by bylo nechat u vrátek ležet stodvacetilitrový pytel s odpadky, protože ten by byl službou odvezen a bylo by po problému. Bohužel, obec ve svém dopise občanům trvá na plastových nádobách na odpadky, tedy na popelnici. Svoz pytlů obec údajně nepodporuje, i když jak ve formuláři, tak ve své vlastní vyhlášce a také v ceníku na svých webových stránkách pytle uvedené má. Vedení v obci Lety u Dobřichovic je tak jeden velký Kocourkov a hlavně, je úplně na prd.

Zastupitelstvo by tu mělo být pro občany a ne naopak. Je jejich posláním a povinností současně, postarat se, aby se lidem v obci dobře žilo. Měli by myslet na chataře a chalupáře, protože jich mají ve svém rajónu opravdu hodně. Ne jim naúčtovat patnáct stovek bez ohledu na cokoliv. Když si představíte, že při pobytu na chatě od května do září jde o 5 svozů a z toho třeba dvakrát nemusí být chatař vůbec přítomen, protože může být prostě mimo objekt, což se běžně stává, za tři mizerné svozy zaplatí patnáct set korun. To už celkem hraničí s okrádáním občanů.

Když občan jakoukoliv službu nečerpá, neměl by za ni platit, tak to ve slušné společnosti platí. V Letech u Dobřichovic nikoliv. Tam nejen zaplatíte, ale ještě zaplatíte nejvyšší poplatek široko daleko! Jsou to naše peníze a nám by měly být velmi detailně a pravidelně vyúčtovávány. Chtěla bych vědět, kam plynou poplatky za minimálně půl roku, které chataři a chalupáři platí, ale svoz se u většiny z nich neuskutečňuje, protože na svých chatách a chalupách v té době nejsou? Mít na to čas, začala bych se v tom pořádně šťourat. Protože tady nesmrdí jen nevyvezené odpadky, ale něco mnohem horšího…

Anketa

Kolik platíte ročně za odvoz odpadků a jak často jsou sváženy?
Do 1000 Kč za osobu/nemovitost při svozu jednou týdně.
40,3 %
Do 1000 Kč za osobu/nemovitost při svozu jednou za dva týdny.
35,3 %
Do 1000 Kč na osobu/nemovitost při svozu jednou za měsíc.
3,3 %
Mezi 1001 až 1500 Kč na osobu/nemovitost při svozu jednou týdně.
6,5 %
Mezi 1001 až 1500 Kč na osobu/nemovitost při svozu jednou za dva týdny.
4,8 %
Mezi 1001 až 1500 Kč na osobu/nemovitost při svozu jednou měsíčně.
1,8 %
Víc jak 1500/osoba/nemovitost při svozu jednou týdně.
2,6 %
Víc jak 1500/osoba/nemovitost při svozu jednou za dva týdny.
4,8 %
Víc jak 1500/osoba/nemovitost při svozu jednou za měsíc.
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 541 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz