Hlavní obsah
Názory a úvahy

V březnu sliby, dnes jen chyby…Proč politici voličům lžou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: M. V. Stránská/foto licence PixaBay.com

Kolik lidí se asi, při dnešním pracovním tempu a náročnosti života, důchodu vůbec nedožije?

Sliboval nám to Jurečka i Stanjura. Sliboval i premiér. Co? Že se důchodová reforma nebude týkat lidí starších padesáti let. Ale nejen to. Slibovali toho mnohem víc a skutek utek!

Článek

Určitě nejsem sama, kdo si dobře pamatuje začátek letošního roku a to, jak nás ministr Jurečka uklidňoval a chvíli po něm (když začal národ padesátníků trochu panikařit) i premiér Fiala, že se důchodové změny nijak nedotknou lidí, kterým je už nyní padesát a více let.

Od jejich slibů neuběhlo mnoho času a najednou se dozvídáme, že se ročníkům 1966 až 1972 bude doba odchodu do důchodu zvyšovat.

Níže ve zdrojích najdete video, na kterém je zaznamenán premiér Fiala, kterak slibuje, že navýšení věku odchodu do důchodu se bude týkat nejdříve těch, kteří půjdou do důchodu kolem roku 2040. Realita je však hodně jiná. Týkat se bude i těch, kteří půjdou do důchodu o celých 6 let dříve, tedy v roce 2034.

Pro Deník N ministr Jurečka v březnu letošního roku řekl: Dnes lidé v 65 letech standardně na odpočinek nechodí. Ženy se dvěma dětmi mají nárok na důchod v 62 letech a v těch 65 budou odcházet do penze v roce 2035.

Realita? Už v roce 2034 budeme odcházet do důchodu v 65 letech a 7 měsících.

Slibovali nám však i jiné věci, třeba snížení doby trvání důchodového pojištění pro vznik nároku na starobní důchod, a sice ze 35 na 25 let, jak to mimochodem platilo například u mých rodičů.

Realita? Tato doba momentálně činí 35 let a je jednou z nejdelších v Evropě. Nejběžnější v Evropě je podmínka 15 let pro nárok na starobní důchod.

Vadí mi, že půjdu já sama do důchodu o několik měsíců později, než jsem původně měla jít? Trochu ano, ale určitě to není to zásadní.

Co mi opravdu vadí, jsou neplněné sliby!

Díky tomu, že tato vláda dává sliby, které neplní, už jí nemohu věřit.

Proč neřeknou rovnou, co plánují? Proč všem lidem lžou? Proč slibují něco, co stejně nemohou (nebo snad nechtějí) dodržet?

Z této vlády a jejích lží a slibů mi už začíná být nevolno. Slibovali, že nezvýší daně. Samozřejmě, že daně zvýšili. A dalo by se pokračovat ještě celkem dlouho ve vyjmenovávání nesplněných slibů. Nejsem právník, ale čistě laicky si říkám, jestli neexistuje něco, jako veřejný slib a nějaká povinnost ho dodržet. Copak je opravdu možné neustále tahat lidi za nos?!

Před volbami všichni slibují hory doly a jen dostanou naše hlasy, nestačíme se divit. A ze všeho nejvíc je na tom všem k pláči to, že je úplně jedno, jestli jde o vládu pravicovou, levicovou, o širokou koalici nebo o vládu oligarchů. Úplně všichni slibují, co nikdy neplánují dodržet. A to mi vadí opravdu ze všeho nejvíc!

Pokud najdete způsob, jak by se s tím dalo něco udělat, bude to na Nobelovu cenu. Za co by ji taková vláda dostala? Možná za úplně obyčejnou věc, kterou jde pojmenovat jedním jediným slovem: morálka.

Anketa

V kolika letech byste chtěli odejít do důchodu, abyste ještě měli alespoň trochu šanci si ho užít.
Mezi 55 - 60.
63,4 %
Mezi 60 - 65
21,4 %
Mezi 65 - 70
1,3 %
Mezi 70 - 75
1,7 %
Nevěřím, že se dnešní dvacátníci vůbec nějakého důchodu dočkají.
12,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2120 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz