Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Život si nejde vyčekat. K čemu je trpělivost v rychlém světě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: M. V. Stránská/foto licence PixaBay.com

Mladí to dnes nemají snadné. Opravdu je tak zarážející, že se jim nechce trpělivě na věci čekat?

Přicházejí a prý by hned chtěli pracovat za čtyřicet tisíc měsíčně. Po pár měsících prý chtějí šéfovat. Na nic prý nechtějí čekat, nemají prý trpělivost ani výdrž. Prý… Co všechno ještě o nich víme?

Článek

Jako pedagog na vysoké škole se denně setkávám s mladými lidmi. Potkávám je v roli studentů a mým úkolem je být jim průvodcem v přípravě na budoucí profesi a kariéru. Jako pracanty někde ve firmách je neznám. Z mnoha stran a poměrně často však slyším, že dnešní mladí chtějí hned nástupní plat čtyřicet tisíc, přitom nemají praxi a nic neumí. Údajně také nechtějí poctivě pracovat a roky vzorně čekat na povýšení.

Před pár dny jsem měla na konzultaci studenta a řešili jsme spolu společenská tabu, protože to potřeboval do jednoho projektu, na kterém pracuje. Vyprávěl mi, že tuto situaci také vnímá jako určité tabu. Ne tedy přesně to, co se o mladých říká, ale to, co s tím jde ruku v ruce a nemluví se o tom, protože je to tabu. Totiž fakt, že dřívejší generace byly ochotné dvacet i více let čekat na povýšení v práci, což ovšem nedokazuje, že byly v čemkoliv lepší, jen možná, že byly méně aktivní a asertivní. Na život se nemá čekat. Život se má žít.

Těm dvěma posledním větám předchozího odstavce, které student řekl, mohu jen zatleskat. Život si skutečně nejde vyčekat a už vůbec ne v dnešní rychlé době. Předběhne vás totiž někdo, kdo nechce sedět a čekat v koutě. Navíc, student dodal ještě jednu velmi zásadní věc, kterou si my, starší generace, někdy neuvědomujeme: „Všechno se zrychlilo. Život je mnohem rychlejší než byl, když vám bylo dvacet. Tak co je divnýho na tom, že chceme zrychlení i v pracovních věcech? Čekat na povýšení roky už dávno není normální…“

Ano, v dobách, kdy nebyl internet (skutečně takové doby kdysi byly), putoval dopis z firmy do firmy několik dní. Odpověď na něj byla doručována podobně dlouho. Dnes, když vám přijde firemní e-mail, odesilatel očekává odpověď ihned. To je sktuečně masivní zrychlení a použila jsem tento příklad jen proto, že se to na něm dobře ukazuje. Ve skutečnosti se odehrálo zrychlení prakticky ve všech oblastech lidského života. Můžeme si o tom myslet, co chceme, ale trpělivost možná bude brzy jen archaickým pojmem z významového slovníku.

Stačí se rozlédnout a možná mladé pochopíme. Budou platit menší nájemné za bydlení, protože jsou mladí? Počká jim majitel bytu, až si oni vyčekají lepší místo v práci s lepším platem? Dostanou menší úroky za hypotéku, protože si přece nejdříve musejí vyčekat ty vyšší příjmy, aby měli z čeho splácet? Někdy jim vyčítáme, že čekají (vida, někdy také čekají) se založením rodiny příliš dlouho. Neukazují nám tím ale spíš, že jsou zodpovědní? A mimochodem i to, že mnoho věcí není v našem světě tak úplně v pořádku, když založit rodinu, najít si bydlení a žít začít žít úplně normální život je vlastně dnes jedna z nejsložitějších věcí?

Nedivme se tedy mladým, že si v životě a v kariéře nechtějí budoucnost vyčekat. Ono se totiž možná říká, že kdo si počká, ten se dočká, ale už se nemluví o tom čeho. Někdy to také nemusí vůbec být to, co člověk chtěl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz