Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Čím to, že ženy zažívají větší sexuální rozkoš se ženami než s muži?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik / volná licence

Sex se ženami častěji vede k orgasmu, zjistili vědci.

Tohle se mužům nebude číst lehce. Výzkumy prokázaly, že ženy snáze dosahují orgasmu při sexuálních hrátkách se ženami. Ženy zkrátka ví, co dělá ženám dobře.

Článek

Orgasmus je pro mnoho lidí důležitou součástí jejich sexuálního prožitku. Pokud jsou oba partneři schopni dosahovat orgasmu a  vzájemně prožívat potěšení ze sexuálního styku, může to pozitivně ovlivnit jejich celkovou spokojenost ve vztahu. V opačném případě se z intimního styku stává spíše jakási nudná, až nepříjemná povinnost, nutná pro udržení vztahu, kdy hlavní je to mít rychle za sebou.

Jenže ne každému je dáno si orgasmu užít. Jak ukázaly četné výzkumy, mužům se v této oblasti podstatně více daří. Výzkum z roku 2017 zjistil, že 95 % heterosexuálních mužů obvykle dosáhne orgasmu během pohlavního styku, ve srovnání s pouze 65 % heterosexuálních žen.

Rozdíl mezi muži a ženami v dosahování orgasmu, známý jako „orgasmická propast“, je dobře zdokumentován ve vědecké literatuře. Někteří se domnívají, že ženský orgasmus je obtížně dosažitelný z biologických důvodů. Tomu však odporuje fakt, že frekvence ženského orgasmu se mění podle různých okolností. Mnohá zjištění naznačují, ženy dosahují orgasmu častěji, když jsou o samotě než v přítomnosti partnera.

Naposledy si na problematiku ženského orgasmu posvítila Grace Wetzelová se svými kolegy z Rutgersovy univerzity v New Jersey. Jejich studie publikovaná v časopise Social Psychology and Personality Science zkoumala faktory, které ovlivňují míru orgasmu u žen s různou sexuální orientací. Výzkum potvrdil, že pohlaví sexuálního protějšku hraje významnou roli v tom, jak ženy přistupují k sexu i to, zda dosahují orgasmu.

Jak ženy hodnotí svůj sexuální život

Vědci provedli dvoufázovou studii, které se zúčastnilo 1000 žen. V první fázi vědci požádali 476 leseb nebo heterosexuálních žen, aby popsaly své zkušenosti s jejich posledním sexuálním partnerem. Zjistili, že u lesbiček je o 20 % vyšší pravděpodobnost dosažení orgasmu než u heterosexuálních žen.

Ve druhé fázi dostalo 481 bisexuálních žen za úkol vžít se do hypotetických scénářů, v nichž měli sexuální styk jak s muži, tak se ženami. Polovina z nich si představovala, že je se ženou a ta druhá zase s mužem. Své představy pak hodnotily na základě sedmibodové stupnice podle pravděpodobnosti dosažení orgasmu. Jednička značila velkou nepravděpodobnost a naopak číslo sedm bylo tou nejlepší udělenou známkou. A výsledek? 4,88 v sexu s mužem a 5,86 se ženou. Ačkoli se může zdát, že je to relativně malý rozdíl, statistická analýza naznačuje, že nejde vůbec o náhodu.

Po čem ženy touží

V obou studiích respondentky uvedly, že ženy-partnerky věnovaly větší pozornost jejich klitorisu, což zvyšovalo šance na dosažení orgasmu. Většina žen se přiznává, že k dosažení orgasmu potřebuje alespoň nějakou míru stimulace poštěváčku. 70 až 90 procent žen toho nedocílí pouze při penetračním sexu. Podle studie Laurie Mintzové z Floridské univerzity nejméně 92 procent žen zažívá orgasmus pomocí masturbace.

Vědci také zjistili, že ženy při sexu se ženou orgasmus mnohem více očekávají a aktivně o něj usilují. To ostatně potvrzuje už výzkum z roku 2006, jenž dospěl k závěru, že ženy častěji dosahují orgasmu, když spí se ženami než s muži. Až 64 procent bisexuálních žen se svěřilo, že obvykle nebo vždy dosahují orgasmu při sexu se ženami.

„Pokud chtějí ženy nebo muži v partnerství se ženami vyvolat orgasmus, ať už svůj nebo svého partnera, měli by vytvořit podmínky, které podpoří snahu o dosažení orgasmu prostřednictvím rozmanitých sexuálních aktů, zejména těch, které zahrnují stimulaci klitorisu,“ uvedla spoluautorka studie Kate Dickmanová, čerstvá absolventka Rutgersovy univerzity.

Jak překlenout genderovou propast

Autoři zdůrazňují, že výsledky jejich studie nelze interpretovat tak, že sex s muži je horší než se ženami, což podle nich není pravda. Problém nevidí v mužích jako takových, jako spíše v zažitých sexuálních scénářích a očekáváních spojených s heterosexuálním stykem.

Dominantní heterosexuální scénáře se zaměřují výhradně na penetraci, a poskytují tak ženám méně příležitostí k orgasmu. Tyto zkušenosti formují očekávání žen, takže když méně dosahují orgasmu, budou po něm méně toužit a méně ho i očekávat. Tohle vše se ovšem dá změnit, jen je třeba o tom otevřeně komunikovat.

„Heterosexuální páry mohou ve vztahu usilovat o překlenutí orgasmických rozdílů tím, že upřednostní sexuální aktivitu potřebnou k dosažení orgasmu ženy,“ podotýká Grace Wetzelová.

Vědci současně připomínají, že sexuální intimita není jen o orgasmu. „Tato studie je pouze součástí širší diskuse o rozdílech mezi pohlavími,“ vysvětluje Kate Dickmanová a dodává: „Orgasmus je jen jedním z aspektů sexuálního uspokojení a tento výzkum by neměl být nesprávně interpretován tak, že orgasmus je jediným měřítkem uspokojivého sexuálního prožitku.“

Zdroj:

Odkaz na studii:

Dickman, K., Wetzel, G. M., & Sanchez, D. T. (2024). Role partnerského pohlaví: Jak sexuální očekávání ovlivňují snahu o dosažení orgasmu u heterosexuálních, lesbických a bisexuálních žen. Social Psychological and Personality Science, 0(0). https://doi.org/10.1177/19485506241235235

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz