Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Čím větší, tím lepší? Studie odhaluje preference žen v oblasti sexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: stockking / volná licence / freepik.com

Představa, že větší je ze své podstaty lepší, se ukazuje jako mylná.

Zajímá vás, co ovlivňuje oblíbenost sexuálních hraček u žen? Nová studie z časopisu The Journal of Sex Research odhaluje překvapivá zjištění o preferencích žen při výběru těchto pomůcek.

Článek

Výzkum provedený na základě analýzy dat společnosti Lovehoney, předního internetového prodejce erotických hraček ve Spojeném království, se zaměřil na vzorek 265 výrobků falického tvaru. Hlavním cílem bylo zjistit, jak různé charakteristiky, včetně velikosti, materiálu, tvaru a funkcí, ovlivňují preference spotřebitelů.

Faktor velikosti

Největší překvapení přinesla zjištění ohledně velikosti. I když by se mohlo zdát, že větší je lepší, studie naznačuje něco jiného. Nejoblíbenější výrobky měly průměrný obvod 12,32 cm, což je mírně nad průměrným obvodem ztopořeného penisu (11,43 cm).

Zasouvací délka dild byla sice výrazně delší než průměrná délka ztopořeného penisu, dosahující až 17,96 cm, ale výzkum ukázal, že tato vlastnost není klíčovým faktorem pro oblíbenost umělých penisů. Ženy zřejmě nekladou takový důraz na délku proto, že si uvědomují, že při používání dilda není potřeba využít celé jeho délky.

Méně je někdy více

Tyto preference dokládají, že spotřebitelky upřednostňují pohodlí a praktičnost před většími rozměry sexuálních pomůcek. Poukazuje to na pragmatický přístup k používání sexuálních hraček, kdy je fyzický prožitek důležitější než vizuální atraktivita. Ženy zjevně preferují velikosti, které lépe odpovídají přirozené anatomii.

Výzkum postojů žen k velikosti penisu to potvrzuje: pouze 20,6 % žen považovalo délku a obvod penisu za důležité, zatímco většina respondentek toto téma nevnímala jako zásadní. Jiná studie dokonce odhalila, že 85 % dotázaných žen bylo spokojeno s velikostí penisu svého partnera. Obecně platí, že ženy nekladou velký důraz na extrémně velké rozměry penisu a raději vidí, když jsou jen mírně nad průměrem.

Realistické charakteristiky

Studie překvapivě ukázala, že další realistické prvky jako barva, šourek a detaily žaludu nebo koronárního hřbetu nemají výrazný vliv na oblíbenost hračky. To naznačuje, že spotřebitelé se soustřeďují na jiné aspekty než pouhý vizuální dojem. Ženy uváděly, že si nejčastěji vybíraly sexuální pomůcky, které byly záměrně navrženy tak, aby nepřipomínaly mužský genitál. Také mužům více vyhovuje nerealistický falus, pokud chtějí začlenit pomůcku do svého sexuálního života.

Přidaná hodnota vibrací?

Dalším překvapením bylo zjištění, že přidání vibrací do hračky nezaručuje její popularitu, navzdory obecnému přesvědčení o přínosu vibrací pro sexuální potěšení žen. Tento překvapivý výsledek naznačuje, že spotřebitelé jsou schopni rozlišovat mezi různými druhy sexuálních hraček a preferují je podle jejich konkrétního účelu.

Ženy, které využívají vibrátory, dokážou do své sexuální praxe začlenit přímou stimulaci klitorisu, což jim pomáhá dosáhnout orgasmu. Používání vibrátoru je spojeno s pozitivními účinky, jako je zlepšení sexuálních funkcí, zvýšená lubrikace, vzrušení a dosažení orgasmu, a může také pomoci zmírnit bolest. Z těchto důvodů jsou vibrátory jednou z nejpopulárnějších erotických pomůcek. Vzhledem k obtížím mnoha žen s dosažením orgasmu pouze vaginální penetrací jsou vibrátory možná společensky přijatelnější než dilda určená pouze k vkládání do vagíny.

Některé zákaznice preferují penetrační hračky s přímou vkládací funkcí před kombinovanými falickými vibrátory, protože existují speciální vibrační produkty zaměřené pouze na stimulaci klitorisu, které podle potřeby lze kombinovat s vkládacími modely ve tvaru falu.

Sexy byznys

Internetové obchody nastartovaly revoluci ve světě sexuálních hraček, což je posunulo do mainstreamu a normalizovalo jejich používání. Pro ženy, které jsou často považovány za náročnější spotřebitelky, se staly sexuální hračky běžnou součástí intimity. Internet vytvořil široký, cenově dostupný a přístupný trh s erotickými pomůckami, čímž je učinil dostupnějšími a zároveň zachoval diskrétnost.

I přes rostoucí akceptaci sexuálních hraček stále přetrvává určitá míra tabu a stigmatu kolem jejich nákupu a používání. Nicméně nárůst online marketingu a zvyšující se popularita sexuálních hraček způsobily ekonomický boom. Jen v roce 2021 dosáhl tento průmysl obratu ve výši 30,48 miliardy amerických dolarů, a očekává se, že stávající trend bude pokračovat i do budoucna.

Smysl výzkumu

Navzdory dlouhé historii a rostoucí oblibě však sexuální hračky zůstávají nedostatečně prozkoumané a zdokumentované. Výzkum se často soustředí spíše na pornografii než na samotné sexuální pomůcky. Vědci doufají, že jejich studie přispěje k lepšímu porozumění preferencí zákazníků a otevře dveře k dalšímu výzkumu zaměřenému na konkrétní funkce erotických pomůcek. Tento výzkum může přispět k lepšímu designu a marketingu produktů a poskytnout užitečné poznatky o preferencích uživatelů, což by mohlo vést k inovacím v tomto odvětví.

Studie vyšla v časopise The Journal of Sex Research.

Odkaz na studii:

Sarah E. Johns & Nerys Bushnell (2024): Co je hnací silou popularity sexuálních hraček? Morfologický průzkum výrobků pro vkládání do pochvy od největší světové firmy v oblasti sexuálního zdraví, The Journal of Sex Research, 61:2, 161-168, DOI: 10.1080/00224499.2023.2175193

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz