Hlavní obsah
Věda

Jasné důkazy: S elektronickými cigaretami je největší šance přestat kouřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: teksomolika / Volná licence / Freepik

Kolem vapování stále panují spory. Jsou e-cigarety cestou do hlubin závislosti, nebo naopak z ní ven?

Většina kuřáků chce skoncovat se svým zlozvykem, ale ne každému se to daří. Podle posledních výzkumů jsou jednoznačně nejúčinnějším prostředkem při odvykání kouření elektronické cigarety.

Článek

Aktualizovaný přehled studií v respektované Cochranově databázi mluví jasnou řečí – elektronické cigarety vám dávají větší šance zbavit se zlozvyku kouření než běžné nikotinové náhražky jako náplasti, žvýkačky, pastilky a další. Tedy pokud jste kuřák, který se chce svého zlozvyku nadobro zbavit.

Analýzou celkem 88 studií, jichž se zúčastnilo 27 235 dobrovolníků, došel tým vědců ke zjištění, že na každých 100 osob, které k odvykání kouření používají nikotinové e-cigarety, připadá osm až deset osob, kterým se to podaří. Ve srovnání se šesti osobami ze sta, které se přiklonily k tradiční nikotinové substituční terapii, a čtyřmi osobami ze 100, kteří se snaží odvykat bez pomoci nebo pouze s behaviorální podporou.

Vědci tak získali dostatečně jistý důkaz, že e-cigarety pomáhají lidem přestat kouřit ještě účinněji než náhradní nikotinová léčba. „Některým lidem, kteří v minulosti s jinými pomůckami pro odvykání neuspěli, pomohly e-cigarety,“ uvedla jedna z autorek přehledu Jamie Hartmann-Boyce, která se problematikou odvykání kouření zabývala již při svém výzkumu na Oxfordské univerzitě.

Menší zlo

Elektronické cigarety rovněž nevykázaly závažné vedlejší účinky. Ve studiích porovnávajících e-cigarety s náhradní nikotinovou léčbou se významné vedlejší účinky vyskytovaly jen zřídka. V krátkodobém až střednědobém horizontu (do dvou let) nikotinové e-cigarety nejčastěji způsobovaly podráždění hrdla nebo úst, bolesti hlavy, kašel a pocit nevolnosti. Zdálo se však, že se tyto účinky časem zmírňují. „Máme zcela jasné důkazy o tom, že nikotinové e-cigarety, ačkoli nejsou bez rizika, jsou podstatně méně škodlivé než kouření,“ zhodnotila výsledky nedávné analýzy Jamie Hartmann-Boyce.

Nikotinové elektronické cigarety nespalují tabák jako klasické cigarety, ale zahřívají speciální tekutinu s nikotinem a příchutěmi, takže jejich uživatelé vdechují páru obsahující nikotin, nikoli tabákový kouř. Při kouření běžných cigaret se kuřáci vystavují složité směsi chemických látek, o nichž je známo, že škodí zdraví.

Elektronické cigarety vyvolaly od svého zavedení před více než deseti lety mnoho sporů a nedorozumění, což některé lidi odradilo od jejich používání coby nástroje k odvykání kouření. E-cigarety sice nejsou bez rizika a neměli by je tak používat ti, kteří nekouří, hlavně mladí lidé. Jak ale výzkumy ukazují, jejich užívání nese jen malý zlomek rizika oproti běžnému kouření. Nutno ovšem dodat, že k definitivnímu závěru zatím chybí data o dlouhodobých účincích. Je třeba také získat více důkazů, zejména o účincích novějších e-cigaret s lepším dávkováním nikotinu.

Všeho s mírou

Zatímco dlouhodobé účinky vapingu ještě neznáme, škodlivé účinky kouření jsou nesporné  – jen v Česku zemře ročně na následky kouření minimálně 18 tisíc lidí. Z toho vyplývá, že kuřáci mohou zlepšit své zdraví a snížit zdravotní rizika, když s pomocí e-cigaret přestanou kouřit.

„Ne všechno je buď zcela škodlivé, nebo prospěšné,“ upozorňuje Hartmann-Boyce a dodává: „Různé věci mohou mít na různé lidi různý dopad.“ Nekuřákům e-cigarety uškodí a kuřákům naopak mohou pomoci. Vědkyně tuto situaci přirovnává k léčbě závislosti na opiátech: „Nebudeme předepisovat metadon lidem, kteří nejsou závislí na opioidech, ale u lidí závislých na opioidech uznáváme, že metadon je užitečná věc.“

Nedůvěra přetrvává

Zatím jedinou zemí, kde byly e-cigarety zdravotnickými organizacemi doporučeny k užívání jako nástroj ke zmírnění zdravotních rizik souvisejících s kouřením, je Velká Británie. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) sice připouští užitečnost e-cigaret, když umožňují zcela opustit mnohem škodlivější kouření tabákových cigaret, nebo je alespoň výrazně omezit, na druhou stranu poukazuje na vzrůstající oblibu těchto vysoce návykových výrobků mezi mládeží. Také Světová zdravotnická organizace stále vyzývá k opatrnosti a doporučuje státům regulovat jejich šíření legislativními opatřeními. Nikotin je vysoce návykový a u nezletilých uživatelů e-cigaret hrozí, že později v životě začnou kouřit tabákové cigarety.

„Konzumace nikotinu u dětí a dospívajících má škodlivé účinky na vývoj mozku,“ zdůrazňuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotnického ústavu Marie Nejedlá.

Některé nedávné studie rovněž naznačují, že užívání nikotinových e-cigaret může zvyšovat riziko srdečních a plicních onemocnění. Podle WHO je ještě příliš brzy na to dát v otázce dlouhodobého dopadu vapování jasnou odpověď.

Odkaz na studii:

Lindson N, Butler AR, McRobbie H, Bullen C, Hajek P, Begh R, Theodoulou A, Notley C, Rigotti NA, Turner T, Livingstone-Banks J, Morris T, Hartmann-Boyce J.: Electronic cigarettes for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews 2024, Issue 1. Art. No.: CD010216. DOI: 10.1002/14651858.CD010216.pub8.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz