Článek
Vědci z univerzity v Montpellieru našli souvislost mezi konzumací rafinovaných sacharidů a vnímáním přitažlivosti obličeje. Osoby, které pravidelně konzumovaly potraviny s vysokým obsahem zpracovaných sacharidů a jednoduchých cukrů, byly opačným pohlavím hodnoceny jako méně atraktivní, a to jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu. Francouzští vědci se domnívají, že jemný posun v atraktivitě obličeje je způsoben změnami hladiny cukru v krvi, což má nejen vliv na vzhled pokožky, ale i dlouhodobé účinky na pohlavní hormony. Svá zjištění nedávno publikovali v online časopisu PLOS On.
Rafinované sacharidy a přitažlivost
Rafinované sacharidy jsou cukry a škroby zbavené během průmyslového zpracování vlákniny a dalších důležitých živin. Tento typ sacharidů je běžně obsažen v potravinách jako bílé pečivo (např. chléb, bagety, tousty, rohlíky), sladkosti (jako koláče, koblihy, muffiny, sušenky), určité cereálie, moučná jídla (např. palačinky, lívance), stolní cukr, sirupy a slazené nápoje. Mnohé z toho si lidé běžně dopřávají ke snídani či svačině.
Hrozba pro zdraví, ale i krásu
Již dřívější studie odhalily, že zvýšená konzumace těchto potravin může zvýšit riziko nepříznivých zdravotních účinků v podobě obezity, cukrovky 2. typu a srdečních chorob.
A jak se nyní ukazuje, mohou ovlivňovat i jiné než čistě zdravotní aspekty, například míru atraktivity pro opačné pohlaví.
„Zatímco účinky rafinovaných sacharidů na určité hormony jsou dobře zdokumentovány, je méně známo, že mohou mít dopad na pohlavní hormony,“ uvedla v tiskovém prohlášení jedna z autorek studie Claire Berticat. A právě pohlavní hormony ovlivňují určité fyzické rysy včetně přitažlivosti obličeje. „Možnost odhalit dříve neprozkoumané spojení mezi konzumací rafinovaných sacharidů a atraktivitou byla velmi přitažlivá,“ přiznala vědkyně. Podle ní zvláště přitažlivost obličeje je důležitým rysem, jenž předznamenává úspěchy v navazování a rozvíjení vztahů, z toho důvodu se do výzkumu této problematiky spolu s kolegy pustila.
Experimentální snídaně
Tým francouzských výzkumníků sledoval 104 dospělých mužů a žen, které rozdělili do dvou skupin. Jedna dostávala vysokoglykemickou snídani, tedy bohatou na rafinované sacharidy, o kterých je známo, že zvyšují hladinu cukru v krvi, a druhá naopak zdravější nízkoglykemickou snídani, obsahující nerafinované celozrnné výrobky a bílkoviny. Respondenti také vyplňovali dietní dotazníky ohledně svých obvyklých stravovacích návyků, včetně toho, jak často jedli rafinované sacharidy.
„Provedením kontrolovaných experimentů, kdy účastníci konzumovali snídaně s vysokým nebo nízkým glykemickým indexem, jsme se snažili rozlišit okamžité účinky konzumace rafinovaných sacharidů,“ vysvětlila Claire Berticat. „Tento přístup nám umožnil odhalit jak okamžité, tak dlouhodobé vlivy příjmu rafinovaných sacharidů na atraktivitu.“
Atraktivita obličejů
Přibližně dvě hodiny po zkonzumování snídaně byly všem účastníkům experimentu vyfotografovány jejich obličeje a na základě pořízených snímků pak dalších 250 heterosexuálních dobrovolníků hodnotilo atraktivitu jejich zevnějšku, přičemž muži posuzovali ženy a ženy muže.
Statistická analýza ukázala, že konzumace vysokoglykemické snídaně byla spojena s následně nižším hodnocením atraktivity obličeje u mužů i žen.
Tým uvedl, že všechny výsledky platí po statistickém zohlednění dalších faktorů, které by mohly ovlivnit atraktivitu, včetně skutečného věku, vnímaného věku, BMI, kuřáckých návyků a ochlupení obličeje.
Rozdíly mezi pohlavími a denními jídly
Jednotlivci, kteří uvedli, že jsou chronickými konzumenty rafinovaných sacharidů, si nevedli o mnoho lépe než jejich protějšky s vysokým obsahem sacharidů, i když se tato hodnocení lišila v závislosti na příslušném denním jídle (snídaně, oběd nebo odpolední svačina) či pohlaví jedlíka. Mnozí totiž v odpoledních hodinách pociťují skutečnou potřebu jídla, což souvisí s poklesem hladiny glukózy v plazmě. U mužů, kteří si dopřávají odpolední svačiny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, může dojít k okamžitému zvýšení hladiny glukózy, a to jim může na první pohled dodat atraktivnější vzhled. Nicméně u žen mohou podobné svačiny negativně ovlivnit jejich atraktivitu, především kvůli riziku stárnutí pokožky spojenému s hyperglykemií.
Dopady hypoglykémie na vnímání vzhledu
Rafinované sacharidy mohou vyvolat náhlé výkyvy hladiny cukru v krvi, na které tělo reaguje uvolňováním inzulínu. Tato reakce může vést k příliš nízké hladině cukru, známé jako hypoglykémie, což ovlivňuje průtok periferní krve, a tím i vzhled pokožky. Je obecně známo, že většina lidí působí zdravěji a atraktivněji, když má jejich pleť mírně zvýšený obsah okysličené krve, což se příznivě odráží v tónu pleti.
Výzkumníci také uvádějí, že nadměrná konzumace rafinovaných sacharidů může vést k hyperinzulinémii, což má rovněž za následek změny ve vnímané přitažlivosti. „Hyperinzulinémie ovlivňuje růstové faktory a pohlavní hormony a má negativní dopad na morfologii a sekundární pohlavní charakteristiky,“ poznamenali vědci.
V rámci studie pouze snídaně obsahující rafinované sacharidy způsobila hypoglykémii. Naopak, snídaně, která zvýšila atraktivitu, zahrnovala hlavně tuky a bílkoviny, jako jsou mléčné výrobky nebo vejce, s minimálním množstvím rafinovaných sacharidů.
Vzhledem k důležitosti atraktivity zevnějšku v sociálních interakcích naznačují uvedená zjištění, že stravovací rozhodnutí mohou překvapivě ovlivňovat náš společenský život. Zda příznivým, či nepříznivým směrem, už záleží na nás.
Potraviny, které vás mohou učinit atraktivnějšími
Ovoce a zelenina: Jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které pomáhají chránit pokožku před poškozením a stárnutím.
Celá zrna: Poskytují vlákninu pro trávení a trvalou energii, což přispívá ke zdravému vzhledu.
Zdravé tuky: Avokádo, ořechy, semena a tučné ryby jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které působí příznivě na naše zdraví a stav pleti.
Zdravé bílkoviny: Zdroje jako kuře, krůta, tofu a luštěniny pomáhají budovat a udržovat svaly a poskytují živiny, které mohou zlepšit zdraví pokožky a celkový vzhled.
Voda: Dodržovat pitný režim je zásadní pro udržení pružnosti a zdraví pokožky, což může ovlivnit vnímanou přitažlivost.
Čaj: Zelené a bílé čaje obsahují antioxidanty, které mohou pomoci v boji proti stárnutí pokožky a přispívají k zářivé pleti.
Hořká čokoláda: V přiměřeném množství může hořká čokoláda zlepšit krevní oběh a pomoci chránit pokožku před poškozením slunečním zářením díky obsahu flavonoidů.
Koření a bylinky: Mnoho koření a bylin má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou podporovat zdraví pokožky.
Zdroj: Sciencedaily / Earth / PLOS ONE
Odkaz na studii: Amandine Visine, Valérie Durand, Léonard Guillou, Michel Raymond, Claire Berticat. Chronická a okamžitá konzumace rafinovaných sacharidů a atraktivita obličeje. PLOS ONE, 2024; 19 (3): e0298984 DOI: 10.1371/journal.pone.0298984