Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Po čem ženy touží? Stále po tom stejném, jen pohled na věk a děti se mění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adrienn / Volná licence / Pexels

Preference žen při výběru partnera se během života moc nemění.

Jak si ženy představují partnera svých snů? Mění se tyto představy s věkem? Vědci na tyto otázky hledali odpověď a zjistili, že většina toho, co ženy v partnerských vztazích preferují, zůstává v průběhu let stejná. Tedy až na pár výjimek.

Článek

Říká se, že láska nezná věk ani hranice. Nakolik tato vzletná fráze nalézá svůj odraz v reálném životě? Tým vědců z univerzity v Göttingenu zkoumal, jak u žen souvisí věk s preferencemi týkajícími se partnera.

Za tímto účelem oslovili prostřednictvím online dotazníku více než 20 000 svobodných žen ve věku 18 až 67 let z téměř 150 průmyslově vyspělých zemí. Kromě heterosexuálních žen zahrnovala tato studie také dvě skupiny, které jsou v psychologickém výzkumu často opomíjeny: bisexuální a lesbické ženy.

Respondentky byly požádány, aby ohodnotily důležitost různých atributů, jako je atraktivita, laskavost a podpora, finanční zabezpečení a úspěch, stejně jako vzdělání a inteligence. Měli také určit věkové rozmezí, které by u svého partnera akceptovali.

Ukázalo se, že většina toho, co ženy v otázce výběru partnera preferují, se mezi ženami různého věku neliší. Tyto preference, včetně touhy po laskavém a podporujícím partnerovi, zůstávají konstantně důležité bez ohledu na věk. Jen ve třech aspektech zaznamenali vědci rozdíly.

Plánování rodičovství

Starší ženy mnohem více než ty mladší upřednostňují u mužů sebevědomí a asertivitu, což jsou stereotypně mužské vlastnosti. To se ovšem netýkalo lesbických a bisexuálních žen.

Mladší ženy zase kladou větší důraz na to, zda partner touží po dětech. To není nic tak překvapivého vzhledem k tomu, že starší ženy většinou již děti mají, a upřednostňují tak jiné aspekty vztahu. Co však vědce překvapilo, bylo zjištění, že preference rodičovských plánů začaly postupně klesat už po 28. věku, což poněkud narušuje tradiční představy. Podle těch by upřednostňování rodičovství mělo ustupovat až kolem 40. až 50. roku života, kdy se ženy blíží ke konci své reprodukční fáze.

Pokles reprodukce

Bylo ovšem prokázáno, že schopnost početí u žen se snižuje po dosažení 30 let a výrazně od 35 let. Z biologického hlediska jsou ženy nejplodnější mezi 20. až 29. rokem a do 25 let je u nich nejvyšší šance na otěhotnění. S postupujícím věkem klesají reprodukční šance také u mužů, neboť se jim vlivem vnějších faktorů zhoršuje kvalita spermií.

Jeví se tak jako rozumné, když si ženy mladší 30 let hledají partnera, který si přeje stát se otcem. Jak ale známo, mladí muži dnes na otcovství nespěchají a většinou je odkládají na pozdější věk. Podle údajů českého statistického úřadu se muži u nás poprvé stávají otci po třiatřicítce.

Změna je život

Jedním z vysvětlení, proč ženy tak nečekaně brzy zmírňují své nároky ohledně rodičovství, může souviset se změnou jejich původních plánů. Ty se v průběhu života vykrystalizují a nabydou jasnějších kontur, takže nemalá část žen kvůli jiným ambicím a zájmům si mateřství rozmyslí a odloží je, nebo se dokonce rozhodne pro život bez dětí.

Ideální věk partnera

Zdá se, že ideální věk potenciálního partnera se také liší podle věku. Již předchozí studie zjistily, že ženy obecně touží po starších mužích, byť ty ve většině případů přežívají. Ale protože se výběr starších mužů od určitého věku zužuje, jsou stárnoucí ženy čím dál více ochotny akceptovat mladší partnery. To koneckonců potvrdila i tato nová studie. Z ní rovněž vyplynulo, že věkové rozmezí považované za přijatelné je větší u lesbických a bisexuáních žen všech věkových kategorií ve srovnání s heterosexuálními ženami.

„Ukázalo se, že láska není úplně nadčasová, ale že má různé nuance. Věk ženy souvisí s určitými aspekty jejího vysněného partnera, jako je například preference partnerů s výraznějšími rodičovskými záměry nebo ideální věk partnera,“ poukazuje Laura Botzet z Göttingenské univerzity. „Tyto poznatky jsou velmi zajímavé, protože zpochybňují tradiční představy o tom, jak věk souvisí s představami žen o vysněném partnerovi.“

Partner jako dědeček

Nutno dodat, že studie se nezabývala ženami staršími 67 let. Po tomto věku se preference žen mohou měnit v důsledků významných životních událostí, jako je odchod do důchodu nebo zhoršení zdravotního stavu, a rovněž kvůli zvýšenému zájmu o vnoučata. Předpokládá se, že v tomto období života si mohou ženy svého potencionální partnera ideálně představovat v roli ochotného prarodiče. V úvahu přichází i otázka zdravotního stavu protějšku a zda si bude vyžadovat jejich péči.

Studie byla publikována v časopise Human Nature.

Zdroj:

Botzet, L. J., Shea, A., Vitzthum, V. J., Druet, A., Sheesley, M., & Gerlach, T. M. (2023). The Link Between Age and Partner Preferences in a Large, International Sample of Single Women [Souvislost mezi věkem a partnerskými preferencemi u velkého mezinárodního vzorku svobodných žen]. Human Nature. doi.org/10.1007/s12110-023-09460-4

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz