Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Kde není víra, tam není láska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Paní Věra přišla celá uplakaná. Plakala už když se telefonicky objednávala a nebyla k utišení. Zhroutil se jí svět v momentě, kdy našla svého milence na své chatě s jinou ženou.

Článek

Pro pláč jí chvíli trvalo, než byla vůbec schopná mi vypovědět svůj příběh. Bylo jí kolem padesátky a konečně si našla přes inzerát muže, se kterým zažívala úžasný sex. Scházeli se na chatě paní Věry, aby se manžel o jejím vztahu nedozvěděl. Jednou však nečekaně přijela na chatu a našla tam svého milence s jinou ženou. To „in flagranti“ ji hluboce zranilo. Začala přítele a jeho známost vyhazovat a při té příležitosti vypadl ze saka muže přeložený list papíru - torzo jakéhosi deníku a v něm byly zaškrtnuté inzeráty na seznámení.

Inu, pán šikulka – naučil se roli perfektního milovníka a měl to i s pohoštěním.

Partneři, kteří žijí ve vztahu dlouho, mají toho druhého dobře „přečteného“. A tak jakákoli změna v chování může nevěrníka či nevěrnici prozradit. Nepřítomné pohledy, více času tráveného mimo domov. Ženy chodí navštěvovat kamarádky, muži chodí na pivo nebo hrát squash. Jeden fiškula si pořídil psa a chodil jej na několik hodin venčit. K tomu se přidávají změny nálad: Je-li muž/žena příliš pozorný/á, veselý/á či nabitý/á energií je stejně špatně jako když je nervózní, uštěpačný/á a výbušný/á. Cokoliv, co vybočuje z normálu – náladovost. Čím více se muž/žena vyptávají, je muž/žena v úzkých a začne se chovat nepředvídatelně. Má potřebu soukromí – začne mu vadit domácí hluk, spotřebiče, děti – chce naprostý klid.

K tomu se přidává snaha po změně – v účesu, oblékání, v hudebním vkusu. Zkrátka zájem o věci, které dosud nebyly v okruhu zájmů a nevěrník vyhledává to, co má spjaté s osobou svého zájmu a je mu příjemné.

Moderní doba k tomu přidala elektroniku. Mobil, tablet jsou tajné, partneři přestanou jeden druhému půjčovat telefon, mění hesla k mailům a aplikacím, stejně tak jsou tabu výpisy z účtů – zkrátka nehrají čistou hru. Navíc jsou tak zaměstnaní myšlenkami na někoho jiného, že jsou zapomětliví a ztrácejí přehled o detailech svých lží.

A to nemluvě o sexu. Nevěrníci se sexu vyhýbají. Nebo mohou být naopak více sexuálně aktivní. V důsledku přílivu testosteronu a zvyšujícímu se egu jsou dominantnější a jaksi i „kreativnější“.

Chování nevěrníka se často vysvětluje, ba omlouvá tím, že dotyčnému doma něco chybí a tak pátrá po štěstí někde venku.

Jsou však také nevěrníci, kteří svého partnera milují, mají skvělý vztah, funkční sexuální život a celkově si s partnerem rozumí. Kde pak hledat příčinu takové nevěry? Potřebují si zvýšit sebevědomí či zažít něco nového a riskují proto stabilitu domova a své dobré jméno?

Každý bychom rádi slyšeli miluji tě… co bych si bez tebe počal/počala… jsi to nejlepší co mne potkalo… vážím si tě… je mi s tebou dobře… jsi sexy… jsi vážně skvělý mužský, skvělá ženská… pro mě existuješ jenom ty…

V minulosti zdobil stěny stavení obrázek s nápisem KDE JE VÍRA, TAM JE LÁSKA. Zůstal i na mé chalupě po předchozích majitelích a já se na něj dívám už padesát let. Přemýšlím nad tím, zda víra nebyla jen ve smyslu víry v Boha, ale víra jako důvěra. A stále si uvědomuji, proč se ztratila moje láska – kde není víra, tam není láska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám