Hlavní obsah
Lidé a společnost

Síly v nás

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Jela jsem tramvají, když přistoupila starší paní a hledala volné sedadlo. Bylo obsazeno, tak se zastavila u mladíka.

Článek

Jeho nagelovaný vyčesaný kohoutí hřeben vlasů na hlavě hrál barvami, maskáče, vysoká bagančata a rozcapený posed. Nevstal, aby postarší ženu pustil sednout, ale naproti němu se zvedla dívka. Jakmile paní dosedla na její místo, spustila litanii o nevychovanosti dnešní mládeže. Provokativní účes mladíka rozpaloval její řeč a mladík se dal „do boje“. Jejich dialog nabíral na síle. Celá tramvaj to strnule sledovala, a když už to vypadalo na chlapcův fyzický útok, sebrala jsem odvahu a domnívajíc se, že když vyzvu paní ke klidu, situace se zmírní. „Paní, nechte toho, víte, jaké musel mít těžké dětství, když se takhle chová?“

K mému překvapení hoch ztichl, jaksi se na sedadle schoulil do sebe, avšak paní si nedala pokoj. Dál pokračovala ve svých výpadech na adresu mladíka. Po chvíli však pochopila, že ten už sedí tiše uzavřený do sebe a že nemá na tento rozhovor partnera. Konečně ztichla také.

Ve stavu, kdy se cítíme dobře, nemusíme zrovna zažívat jásavý pocit. Je to prostší. Kaučové hovoří o stavu flow. Zase anglické slovo, pod kterým si čistokrevný jazykový Čech stěží něco představí. Ale je to „in“. Je to stav, kdy jsme pohrouženi do toho, co děláme, aniž bychom o sobě přemýšleli. Tvoříme, jsme naplněni a zaujatí tím, co děláme. Pak ale přijde zásah z vnějšího světa a všechno se zhoupne. A nezáleží, kolik ezoterických knih jsme přečetli, kolik seminářů absolvovali, kolik toho odžili. Umíme třeba i druhým dobře poradit. Ale „flow“ to není. Maličkosti nás srazí do bodu mrazu nebo i pod něj.

S každým trápením by mělo přijít nějaké poznání, uvědomění, kdy si očistíme své myšlenky, něco si uvědomíme a posuneme se do rovnováhy. Děje se to proto, že věnujeme pozornost myšlenkám o vzdělání, postavení, slávě, hmotném majetku, tedy všemu, co představuje symboly vnější síly a moci, Ale to vše existuje mimo nás, ve vnějším světě a proto můžeme o to kdykoliv přijít. A tak bojujeme, abychom si své výdobytky udrželi. Bojujeme v partnerství, v národech, v ekonomice – a vede nás to k bolesti, násilí a v některých případech i ke zkáze.

Prostředkem, abychom poznali, co se v nás děje, jsou emoce. Naše prožitky se projevují a ventilují emocemi. Rodí se z našich vnitřních pocitů. Vznětlivý člověk, který nemá zároveň úctu k životu a respekt k druhým, může snadno i zabít. Jak je to snadné vidíme v televizi nebo ve filmu.

Proto je tak důležité krotit svoje emoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám