Hlavní obsah
Seberozvoj

Ticho léčí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Kdysi jsme tento nápis měli možnost číst na dveřích zdravotnických zařízení. Mělo to svoji hloubku.

Článek

Jsme-li nemocni, automaticky jsme vystaveni konfrontaci s naším dosavadním životním stylem. Ztišíme se a máme tak možnost v klidu sledovat své myšlenky. Když se mozek zklidní a není vystavován novým stimulům z prostředí, můžeme naslouchat svému nitru. Obnovuje se naše schopnost být více v přítomnosti. Jen tehdy, když jsme v úplném tichu, dostanou se na povrch naše myšlenky, které dosud byly někde v našem nitru schované. Jen v tichu je pak dokážeme integrovat do vnějších informací.

Ticho uvolňuje napětí, které je v těle a mozku. Ticho nám pomáhá zpracovat traumata z dětství a překonat jiné vážné stavy srdce a mysli.

Vědci přišli na to, co se s námi děje v tichu. Náš mozek začíná pracovat na jiných frekvencích a určité buňky ve spodní části mozkového kmene reagují tím, že připouštějí vibraci umožňující vyšší tvorbu serotoninu, tedy hormonu štěstí.

Něco tak jednoduchého, jako je zvuk, hudba, kterou považujeme za příjemnou zábavu, či meditativní hudba, podporují léčení těla a psychiky. Prostě náš mozek přijímá a vysílá na nových frekvencích.

Dopřejte si denní dávku ticha. Aha efekt, kdy se nám v hlavě „rozsvítí“ a my konečně rozluštíme něco, co nám dlouho leželo v hlavě (nebo na srdci) přichází jen v tichosti, v momentě, kdy se ztišíme.

Ticho obnovuje naši schopnost zabývat se v mysli přítomností. Do popředí se dostávají myšlenky, které byly dříve „schované“. Vědci přišli na to, že myším vystavovaným denně dvě hodiny úplnému tichu, se začaly v hipokampu tvořit nové buňky diferencované na funkční neurony. Ve stavu alfa – 10 Hz – určité buňky ve spodní části mozkového kmene reagují vyšší tvorbou serotoninu.

Něco tak jednoduchého jako je zvuk, hudba, kterou považujeme za příjemnou zábavu, podporuje léčení těla a psychiky.

Ticho uvolňuje napětí, které je v těle a v mozku, ticho nám může pomoci překonat traumata z dětství a jiné vážné stavy srdce a mysli. Když je mozek v klidu a není vystavován novým stimulům prostřednictvím zvuků, může přijímat vnitřní, naučené informace bez problémů a integrovat je do vnějších informací.

Podstatou meditace je sledovat myšlenky v tichosti. Tichem lze bojovat proti nespavosti. Stačí praktikovat dvacet minut ticho – a můžete pozorovat nárůst délky a kvality zdravého spánku.

Dopřejte si denní dávku ticha- AHA efekt přichází v momentu ztišení.

Magdalena Lautnerova

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám