Hlavní obsah
Seberozvoj

Víc než pouhé slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parlamentu se rozproudila debata o užívání spisovného jazyka. O co vlastně jde a je to tak důležité? Týká se to jen znalosti gramatiky?

Článek

Pokud máte děti, možná jste prošli, nebo projdete obdobím, kdy užívají za každým slovem vole, vole či jinou „slovní“ pomůcku – aniž by to myslely vulgárně. Bohužel jim to zůstane i v dospělosti. A ani si neuvědomují, že pomalu za každým slovem říkají vole.

Jsou však i horší slova, která se nerozpakujeme užívat a mnozí si to tak zafixují, že je považují za normální. Neberou ohled na ostatní a stejně jako kuřáci, kteří zamořují životní prostředí nekuřákům, jejich slova zamořují naši komunikaci. Čím? Vibrací! Každé slovo má totiž svoji vibraci a tu přidáváme do naší řeči. Zařazuje nás to a u druhých může vyvolávat libé či nelibé emoce a ty spouštějí určité myšlenkové pochody. Nevhodně použitým slovem můžeme toho, s kým hovoříme, získat nebo i odradit.

Měli bychom tedy užívat správná slova ve správnou chvíli. Slovo komunikace má shodný slovní základ se slovem komunita. Komunita se mimo jiné vyznačuje tím, že užívá určité shodné slovní výrazy - protože jimi se do komunity můžeme zařadit či se z ní vyloučit.

Určitě chceme, aby v parlamentu byli vzdělaní a kultivovaní lidé. Předpokladem je, že ctí vibraci slov a spisovný jazyk jim není cizí.

Na závěr vám doporučuji jedno cvičení: zkuste si říci dvě slova a sice jedno po druhém. Při každém z nich prociťte jeho vibraci. Někde uvnitř sebe pocítíte, že ve vás vyvolává vnitřní klid nebo pocítíte nelibou reakci kolem pupíku.

Ta slova jsou POHODA a STRES.

Magdalena Lautnerová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám