Hlavní obsah
Právo a státní správa

Mají prarodiče, tetičky a další osoby právo stýkat se s Vašimi dětmi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mgr. Barbora Lipowczanová/Služba AI

Stává se to. Nevycházíte s tchánem či tchýní, nejezdíte k nim a nejezdí k nim ani Vaše děti. Jenže prarodiče se mohou kontaktu s Vaším dítětem domáhat. A nejen prarodiče.

Článek

Všichni chápou, že oba rodiče mají právo pečovat o své děti, ať již bude rozhodnuto soudem o různém modelu péče. Ne každý však již ví, že právo stýkat se s dítětem mají i další osoby s tímto dítětem příbuzné (prarodiče, tety, bratranci, atd.), čemuž samozřejmě odpovídá i právo dítěte se s těmito příbuznými stýkat.

Zákonné podmínky styku dítěte s další osobou

Právo na styk dítěte s příbuznými, ale i dalšími osobami, upravuje ust. § 927 občanského zákoníku. Toto zákonné ustanovení zakotvuje právo příbuzných, ale i dalších osob společensky blízkých dítěti se s tímto dítětem stýkat.

Podmínkou však je, že dítě má k těmto osobám citový vztah (který je oboustranný), a to nikoli pouze přechodný.

Druhou podstatnou podmínkou je, že by nedostatek styku dítěte s touto osobou pro dítě znamenal újmu.

Z výše zmíněného tedy vyplývá, že za předpokladu, kdy je zde citový vztah mezi dítětem a další osobou a dítěti by vznikla újma, pokud by ke styku nedocházelo, měli by rodiče (a další osoby) tento styk v přiměřeném rozsahu umožňovat.

Kdo má tedy právo na styk?

Nejedná se přitom toliko o blízké příbuzné (prarodiče, sourozence), může se jednat i o příbuzné vzdálenější, či dokonce osoby, které nemají s dítětem žádný příbuzenský vztah, přesto jsou si s dítětem blízké. Příkladem takto blízké osoby může být bývalý druh matky, který dítě vychovával, dítě tohoto bývalého druha, apod.

Může se však jednat i o další osoby, které bychom si často s právem na styk s dítětem nespojili. Lze si tak jistě představit, že si dítě vytvoří blízkou sociální vazbu či vztah s přáteli rodičů, vzdálenějšími příbuznými, apod.

Je zřejmé, že vůle stýkat se, musí být na obou stranách. Tedy jak na straně dítěte, které má k druhé osobě citový vztah, tak na straně této druhé osoby. S tímto pracuje i výše zmiňované ustanovení zákona, když je v něm uvedeno: „Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.“

Ne každý prarodič se s dítětem může stýkat

Nutno také zmínit, že skutečnost, že je někdo blízkým příbuzným dítěte, nemusí nutně znamenat, že bude naplňovat výše uvedené podmínky. Existenci a dlouhodobost citového vztahu je vždy potřeba zkoumat v každé konkrétní situaci. Stejně tak je potřeba zjišťovat, zda by skutečně docházelo k újmě dítěte, pokud by se styk nerealizoval.

Styk příbuzných s dítětem je biologicky přirozený a běžný a ve většině případů k němu bude docházet bez nutnosti zásahu soudu či jiných orgánů. Pokud však domluva není možná, je namístě kontaktovat příslušný OSPOD, případně se také obrátit na soud, aby upravil styk s nezletilým dítětem.

Mgr. Barbora Lipowczanová

Advokátní kancelář JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz