Hlavní obsah
Zdraví

Autista je nevychovaný, vozíčkář je jen líný chodit. Tohle byste mu ale neřekli, že?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Máma malého autisty / AI

Když slova ublíží…

Řeknete rodiči autisty, že má nevychované dítě, řekli byste i matce vozíčkáře, že je její dítě jen líné chodit? Těžko.

Článek

Je to pro vás velký rozdíl? Ano? Ale pro nás ne. Postižení dítěte je postižení. Jenže některé je vidět, některé ne. Cítíte soucit k matce, která veze své malé dítě na vozíčku, protože je očividně postižené? Nabídnete jí pomoc? Dokážete pochopit, že by ji slova, která píšu výše, ranila? Dokážete se do toho vcítit? Tak proč se tak chováte k rodiči autisty? Protože si myslíte, že autismus je výmysl moderní doby, že nic takového neexistuje, že se tím pouze rodiče snaží maskovat svoji neschopnost? A víte něco o tom autismu? Co to vlastně je? Jak se projevuje? Jaké jsou celkové dopady na život dítěte? Není to totiž jen to známé vztekání. Jako rodiče autistů musíme čelit kromě každodenních výzev i veřejnosti. Místo pochopení a přijetí jen mnohdy slyšíme, že máme dát dítěti na zadek, že ho nemáme brát mezi lidi a zavřít ho do ústavu. Dovedete vůbec pochopit, jak to rodiče raní? Má postižené dítě, neví, co s ním bude a jen proto, že někdo kolem neví a nechce vědět, musíme poslouchat takové řeči?

Jak by bylo vám? Jak by bylo vám, ptám se?

Pokud máte potřebu sdělit svůj názor na výchovu autistického dítěte, pokud řeknete rodiči, jenž sbírá poslední kousky síly a energie, aby utišil své dítě v meltdownu, a místo podpory slyší jen, že mu má dát pětadvacet, že je to nevychovaný spratek, pak jistě dokážete i sdělit:

  • rodiči dítěte s downovým syndromem, že má hodně ošklivý obličej a že by neměl chodit mezi lidi, protože je to odpuzující
  • rodiči dítěte na vozíčku, že je líné chodit a rodiče shání peníze, aby ho to nemuseli učit a je to pro ně pohodlnější
  • nevidomému, že si raději oběhá doktory, aby měl papír, že nevidí, aby mohl brát vodícího psa do obchodu
  • a tak dále, a tak dále...

Proto vznikají trička a mikiny s nápisem JSEM AUTISTA. Protože se rodiče brání lidem, jako jste vy. Viděli jste snad někdy nápis MÁM MOZKOVOU OBRNU, PROTO JSEM NA VOZÍČKU? Nebo JSEM NEVIDOMÝ, PROTO MÁM PSA V RESTAURACI? Vsadím se, že ne. Tato trička jsou ochranou rodičů, kteří mají již tak nervy na pochodu, komentáře hloupých lidí jim opravdu nepřidá.

A opět poučení na závěr: Nekomentuj, čemu nerozumíš. Nepoučuj, o čem nic nevíš. Raději mlčet, než někoho ranit.

Zamyslete se nad sebou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz