Hlavní obsah
Umění a zábava

Dexter: devět sérií s netypickým hlavním hrdinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Ilustrační foto

Poslední řada seriálu Dexter skončila a je čas se poohlédnout zpět na začátek. Upozornění: Obsahuje spojlery, pokud jste seriál nedokoukali celý, zvažte pokračování ve čtení článku.

Článek

Měla jsem poměrně štěstí, že jsme seriál sledovali online a zhlédli jsme jej celý během posledních pár měsíců, takže mám vše v živé paměti.

Začněme s fakty. Seriál Dexter vypustila do světa televizní stanice Showtime poprvé 1. října roku 2006, poslední epizodu si lidé vychutnali v září roku 2013. Po necelých deseti letech ale seriál dostal pokračování v podobě jedné a zároveň (možná) i poslední série. Seriál má základních 8 řad, každá série nabízí vždy 12 epizod. Námětem se stala kniha Drasticky děsivý Dexter od Jeffa Lindsayho. Hlavní postavu Dextera Morgana ztvárnil americký herec Michael C. Hall.

Základní linie seriálu

Dexter Morgan pracuje u miamského oddělení vražd jako forenzní analytik - specialista na krev. Vyrůstal jako adoptovaný syn policejního detektiva Harryho Morgana, který se v seriálu objevuje jen jako duch, jenž Dextera provází a, řekněme, koriguje. Harry zjistil, jaké má jeho syn nutkání, a proto mu vytvořil Kodex, podle kterého si Dexter musí pečlivě vybírat své oběti pouze z řad osvobozených vrahů. Tento Kodex mu také pomáhá usměrňovat jeho Temného pasažéra, jak Dexter nazývá svou potřebu zabíjet, a jako policista mu Harry i pomohl minimalizovat riziko, aby byl někdy dopaden.

U policie pracuje i Dexterova adoptivní sestra Debra Morganová, kterou výtečně ztvárnila Jennifer Carpenter, která je hned na začátku seriálu na svou žádost přeložena z mravnostního oddělení k vraždám, pracuje tedy po boku svého bratra.

V každé řadě se kromě Dexterových soukromých aktivit řeší především jeden sériový vrah, kterého se v průběhu oněch 12 epizod snaží policie dopadnout.

1. série

Tématem první série je Vrah z chlaďáku a postupné zasvěcení do Dexterova života a Harryho role v něm.

2. série

Policie zde bude na stopě Řezníka ze zálivu, jímž není nikdo jiný, než Dexter Morgan, jehož několikaleté „poklady“, které házel na dno moře, se jednoho krásného dne vyplavily a následně se našly i desítky dalších.

3. série

Dexter se spřátelí se státním návladním Miguelem Pradem, který se snaží, aby ho naučil vše, co zná. Mezitím si Miami oblíbil další jiný sériový vrah, jistý Kožař.

4. série

Vrah Trinity. Spojler: zasáhne i do osobního života Dextera Morgana alias Řezníka ze zálivu.

5. série

Dexter pomáhá jisté Lumen, která jako jediná přežila únos a ne zrovna pěkné zacházení od party chlapů poměrně vysoce postavených.

6. série

V Miami se objevují vraždy, které mají co do činění s Biblí a křesťanskými motivy. Omlouvám se, tahle řada mi přišla nejslabší, tak pořádně ani nevím, jak to přesně popsat. Ale slušné rozuzlení na konci.

7. série

Na konci předchozí řady se Debra dozví o svém bratrovi, zároveň je šéfkou oddělení vražd, kde její bratr pracuje, takže se dostává do ne příliš záviděníhodné situace. Dexter se zde nechává unést jistou travičkou, což jeho sestře moc na psychické pohodě nepřidá.

8.série

Debra je poté, co udělala na konci 7. řady, psychicky na dně a delší dobu o ní nikdo neslyšel. Pracuje pro firmu, kde se jedinci uplatňují jako soukromá očka nebo lovci odměn. Objevuje se zde psychiatrička, která Dextera zná, protože jeho otci pomáhala vymyslet Kodex, zároveň pomáhá policii s hledáním dalšího vraha.

9. série

Poslední řada se odehrává po zhruba deseti letech. Z původních postav je zde jen Debra, která zde přebírá roli Harryho a též se tam nakrátko objeví i Angel Batista. Dexter žije v anonymitě a pod jiným jménem na druhém konci Států, přesto si ponechal některé své „dovednosti“, které ale znovu otestuje až po těch několika letech.

Dojmy

Základem dobrého krimi seriálu je zaujmout hlavní postavou. Zde se to povedlo na výbornou. Výborné ztvárnění všech herců, u některých však trvá i delší dobu, než si ujasníte, zda jim fandíte či nikoliv.

Pro někoho je Dexter záporná postava. Jasně, je to vrah = záporák.

Pro někoho naopak je to role jakéhosi anděla pomsty. Zabíjí jen vrahy, kteří unikli spravedlnosti a vězení. Anebo i někoho, kdo ubližuje dětem, i když ne smrtelně.

Proto se může stát, že si sériový vrah získá sympatie „normálních“ lidí. Dexter si najde partnerku se dvěma dětmi, nakonec se sám stane otcem a ožení se. Rita (Julia Benz) je ta osoba, která jej drží na nohou a působí jako takové spojení s reálným a běžným světem. Celou dobu si můžeme jako diváci lámat hlavu nad tím, zda k ní a k dětem Dexter chov nějaké city. Občas to tak vypadá, ale autoři si hlídají, aby z něj neudělali José Armanda a stále mu ponechávají ten punc tajemna. Objektivně víme, že nemá mít emoce, že postrádá jakoukoli empatii, ale jak vidno, má rád Debru a hodlá chránit i svoje děti - nebo je to jen převlečená touha ovládat a mít vše kolem sebe pod kontrolou?

Pro mě osobně velmi spornou postavou byla Maria LaGuertová. To je přesně ten typ postavy, který je sice objektivně vzato za klaďase (nikoho nezabije, pracuje pro policii), ale zároveň, vyjma 3 série, kdy se skoro stala i člověkem, se chovala velmi neeticky, zákeřně a nebála se potopit i někoho druhého, jen aby ona sama si zachránila krk a aby byla za tu dobrou. Takže jsem jen čekala, jestli skončí Dexterovi na stole, nebo se o ni postará někdo jiný.

Bohužel Dexter postupně, jak šel seriál a vše se vyvíjelo, ztratil svůj typický humor, kterým provázel jakožto vypravěč první tři série. S jakým nadšením jsem se do seriálu vrhla, se zklamáním jsem jej dokoukala. Bylo to zajímavé, ale některé postavy se pak začaly chovat i velmi nelogicky. Jeden příklad za všechny: Quinn (Desmond Harrington). Ve třetí řadě, kdy se objevil poprvé, jsem absolutně nevěděla, co si o něm myslet, pak se začal docela dobře vybarvovat, ale po rozchodu s Debrou otočil a tvůrci z něj udělali odstrašující případ pro všechny.

Nejlepší záporák?

Oficiálně je prý jako nejlepší hodnocena 4. řada. Trinity jako ikona záporáctví v historii TV zábavy. Mně osobně jeho kouzlo nějak unikalo, takže jeho kvality jsem zaslouženě nedocenila.

Pro mě nejvýraznější postavou byl Miguel ve třetí sérii. Ten, který se dokázal vetřít Dexterovi do přízně, který se dokázal prořezat jeho skořápkou a kterému nakonec Dexter začal důvěřovat natolik, že… To, že jeho důvěru pak zradil, bylo pro mě i velkým zklamáním, přiznám se, že jsem trochu naivně předpokládala, že když si může najít Dexter ženu a mít normální rodinu, mohl by mít i přítele, který ho přijal takového, jaký je.

Podobně bych mohla ocenit i postavu Hannah ze sedmé a osmé řady. I tady se mu někdo dokázal dostat pod kůži. Očividně k ní choval i nějaké hlubší city, pro fanoušky Rity trochu nepříjemné zjištění.

A nakonec poslední devátá série, natočená před dvěma lety. Jelikož mám ale velké osobní sympatie pro Clancyho Browna, tak jeho postavu v této poslední sérii vnímám jako velmi impozantní a velmi dobře ztvárněnou. A pak tu máme Dexterova syna Harrisona, který hledal svého otce, až ho našel v malém městečku na severu země. Co se z něj nakonec vyklubalo? Klaďas nebo záporák…? :-)

Postava Debry

Postava Debry by podle všeho byla velmi tuctová nebýt jejího slovníku. A to nemyslím špatně, pro mě je to nejlepší postava z celého seriálu. Přiznejme si, to povýšení na poručíka si zasloužila více než Batista.

Bohužel poslední série pro ni nebyla moc příjemným comebackem. Jelikož měla nahradit postavu Harryho, tedy Dexterova rádce z druhého břehu, nepodařilo se tvůrcům ponechat jí skoro nic z původní Debry. Z původní postavy udělali hysterického ducha. Harry Dexterovi konstruktivně radil, Debra jen nadávala nebo komandovala…

Závěr

Dexter je seriál s neotřelým námětem, díky tomu, že hlavní postava pracuje u policie přímo u důkazů a stop zajištěných na místě činu, má přístup k policejní databázi, není pro Dextera problém jednak si proklepnout potencionální oběť (dle Kodexu si musí vždy ověřit a být si 100% jistý, že dotyčný je skutečně tím zločincem), ale také důkazy zatajit, aby se kolegové policisté nedostali na stopu vraha dřív, než mu skončí na stole. I to je možná důvod, proč se mu dařilo tak dlouho všechny klamat a proč se v tomto světle miamská policie jevila po těch sedm sérií jako poměrně neschopná banda. Proč se mu tolik nedařilo v deváté sérii a proč mu nakonec byla na stopě policejní náčelnice, která jej nakonec odhalila. Protože zde již u policie nebyl, neměl přístup k databázi, ani se nemohl nijak podílet na vyšetřování vražd.

Je to seriál, který určitě stojí za zhlédnutí. Možná vám otevře oči a začnete vnímat některé věci jinak než doteď.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dexter:_New_Blood

https://www.csfd.cz/film/224291-dexter/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz