Hlavní obsah
Umění a zábava

Proč je „Frasier“ nejlepší sitcom, který v mnohém převyšuje i Přátele?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.primevideo.com

Frasier

Seriál Frasier je hodnocen jako jeden z nejúspěšnějších sitcomů všech dob, přesto v našich končinách se mu tolik pozornosti nedostává. To je možná škoda.

Článek

Jedná o seriál s 11 řadami, který se vysílal mezi léty 1993-2004. Frasier je spin-off seriálu Cheers (Na zdraví!, 1982-1993), kde Kelsey Grammer ztvárnil postavu dr. Frasiera Cranea, který jako jedna z nejoblíbenějších postav toho seriálu dostala právě vlastní pokračování. Seriál Frasier se ve své době těšil velké popularitě a ta neklesala ani s přibývajícími řadami. U nás běžel na TV Prima před pár lety, ale neměl příliš velkou odezvu. Nebyl tak protěžovaný jako známější Přátelé. Přitom nabízí mnohem více. Nechci tento blog pojmout jako srovnávačku mezi Frasierem a Přáteli. Takže jen vyberu pár bodů, které podle mě dělají z tohoto seriálu skutečnou star!

  • HERECKÉ OBSAZENÍ

Na výběru herců si dali tvůrci velmi záležet, někteří herci dostali roli přislíbenou, nakonec však byli vyměněni (např. Lisa Kudrow měla hrát Roz Doyle, Frasierovu produkční, tvůrcům ale přišel její herecký projev příliš křečovitý, proto byla její role nabídnuta nakonec Peri Gilpin, nicméně, jak víme, Lisa Kudrow pár měsíců poté dostala roli Phoebe v právě zmíněných Přátelích). Každý herec v tomto seriálu je přesvědčivý a jeho role působí přirozeně.

  • NENUCENÝ HUMOR

Asi pro mě největší pozitivum a hlavně to, v čem se odlišuje od ostatních seriálů stejného ražení. Humor zde je v 99% případů nenucený a vyplývá ze samotné situace, v pozdějších řadách je tak někdy i potřeba znát kontext a znát i postavy, abyste některé vtipy pochopili. Toto však nejlépe oceníte, pokud si seriál pustíte v originálním znění, český překlad některých vtipů je velmi nepovedený a český divák v tom nic veselého nevidí.

Příklad: Daphne povídá o svém příteli, jak má hezké oči apod. Niles nato zareaguje: „Ale…?“ a Daphne odpoví: „No ano, to taky.“ Pro českého diváka bezvýznamný dialog a proč je tam ten smích? Jenže v originále Nilesovo „ale“ zní „BUT“, což má stejnou výslovnost, jako „BUTT“, tedy zadek. Proto Daphne pochopila Nilesovu otázku jako doplnění kladů jejího přítele a odpověděla, že ano, ten „zadek“ má taky pěkný.

Bohužel takových momentů je tam více a hodně to seriál sráží, což poté není divu, že se u českého diváka nesetkal se zaslouženou odezvou.

  • SERIÁL UKAZUJE, ŽE TO JDE I BEZ SEXU

Zkusili jste si někdy spočítat, kolikrát se v Přátelích udělá vtip na to, že se někdo s někým vyspal? Nebo podobně ražené rádoby fórky? To ve Frasierovi takřka nenajdete. Nemusí si totiž pomáhat trapnými vtipy o tom, že někdo s někým byl v posteli a co tam zrovna dělali. Ano, pár takových narážek je tam taky, ale přiznejme si, nepůsobí to tak lacině, jako jinde.

  • STÁLÁ PARTA

Velkou výhodou seriálu je i skutečnost, že se za celých dlouhých jedenáct let nevyměnila skupinka lidí, kteří na ni pracovali. S výjimkou Davida Angella, který zemřel se svou manželkou 11. září 2001 při útocích na Světové obchodní centrum. Někdo tvrdí, že tím šla kvalita seriálu trochu dolů, já si to ale nemyslím. Do seriálu se navíc nepřidávali další zbytečné postavy, které by zbytečně přidávali nudné dějové linie. Krom pár stálých osob kolem Frasiera a jeho rodiny tam žádný velký obsazovací BOOM nebyl.

  • SOUROZONECKÉ SPORY S NADHLEDEM A VTIPEM

Napadlo by vás, že takové primitivní zápletky, jako až skoro dětinské soupeření Frasiera a jeho mladšího bratra Nilese povede k vytvoření památných scén a hlášek? Jejich snaha, když provedou něco špatného, sami sobě namluvit, že to vlastně udělali pro dobro toho člověka, se táhne postupně celým seriálem a je to krásnou vsuvkou, která vede tento skvostný sitcom po celých 11 sérií. Není toho příliš, aby se to neomrzelo, ale vždy toto jejich pokání najdete přesně tam, kde se to na 110% hodí.

  • OD ZAČÁTKU SE SNAŽÍ BÝT NEOTŘELÝ

Víte, že původně měla být Daphne, hospodyně s Anglie, Latinoameričanka? Kelsey Grammer však s tímto nesouhlasil, protože si myslel, že by postava Latinoameričanky působila moc tuctově. Proto zvolili hospodyňku z anglického Manchestru, brilantně zahranou Jane Leeves.

Na závěr: Já jsem měla ráda Přátele, ale od doby, kdy jsem začala sledovat Frasiera jsem se snad na Přátele už nepodívala. Přijdou mi trapní s neskutečně nuceným humorem, herecké výkony jsou mnohdy velmi slabé. Osobně nechápu, že to mělo takový úspěch. Holt fenomén, jména a marketing. Myslím, že Frasier by si zasloužil stejnou, ne-li větší pozici, jako mají právě Přátelé. A mluvím o tomto sitcomu, protože je fakt, že je to asi objektivně pořád asi nejúspěšnější seriál (nebo teď už mu možná na paty šlape Teorie velkého třesku). Ale koukejte samozřejmě, na co chcete, hlavně, ať jste spokojeni. :-)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz