Hlavní obsah
Názory a úvahy

A zase nahý kalendář aneb Proč na sebe upozorňovat pokleslým způsobem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Vznikl charitativní kalendář. A samozřejmě na něm opět musely být nahé ženy.

Článek

Ne, nejsem žádná puritánka, která by chodila od hlavy až k patě zahalená, ani nepovažuji odhalený kotník za nevhodný. Ale k nahotě mám přece jen trochu rezervovaný vztah. Ano, nahota je přirozená věc. Nazí jsme přišli na svět a stejně tak z něj jednou odejdeme. Nazí se doma sprchujeme, můžeme nazí spát nebo se mazlit s partnerem. Ale aby byla nahota prostředkem, jak něčeho dosáhnout? To jsem si vždy spojovala spíš se zlatokopkami. Ale doba se mění.

Nafotíme kalendář

Vybrat peníze pro dobrou věc se dá různými způsoby. Někdo založí klasickou veřejnou sbírku, jiný využije online charitativní platformy. Někdo osloví jen své okolí, jiný dostane svou akci až do celostátních médií. Další se rozhodne vydělat na charitu tím, že něco vyrobí a prodá. A jednou z populárních možností je dnes nafocení kalendáře.

Jedním z posledních charitativních kalendářů, který vznikl, je projekt našich vzpěraček. Spolu s Kontem Bariéry pomůže plavkyni Petře. Říkám si, skvělý nápad, pomoc je potřeba. Doufám, že se prodá co nejvíce výtisků, a sama zvažuji koupi. Pak se ale podívám na kalendář. A zase ta nahota. Děkuji, nechci.

Proč pořád nahota?

Přemýšlím, jak skvělý by mohl být kalendář, kde by byly tyto ženy oblečeny třeba v elegantních večerních šatech. Takový kalendář bych si klidně vystavila doma. Můj muž by si ho mohl dát na stůl v práci, aniž by vzbuzoval nepatřičné emoce. Byl by decentní, ideální.

Místo toho tu máme kalendář s polo-nahými ženami. Ne, takový si opravdu nemám potřebu vystavovat v obýváku. A ani můj muž by si ho na stůl nedal, protože by jistě nechtěl, aby klienti reagovali na nahotinky na jeho stole.

Normální člověk by si ho koupil i tak

Je to charita. Kdo by chtěl tímto způsobem podpořit dobrou věc, ten by si kalendář koupil, i kdyby na něm byly ženy oblečené. Mně ale připadá, že nahota má vzbudit zájem u jiného typu lidí – těch, kteří si polepují skříňky nahotinkami a večer na ně myslí s pivem v ruce. Ano, mezi touto skupinou se kalendář určitě rozšíří. Ale je to ta správná cílovka?

Jsou lidé, jako jsem já a můj partner, kteří si ho právě kvůli nahotě nekoupí. Ať už proto, že ho díky explicitnímu obsahu nemáme kam umístit, nebo proto, že nám vadí, jak je v něm žena redukována jen na objekt zájmu, na kus masa. Trochu smutné, zvlášť když jde o něco, co má pomáhat.

Anketa

Souhlasíte s nahotou, když má charitativní podtext?
Rozhodně ano
37,5 %
Spíše ano
10 %
Spíše ne
42,5 %
Rozhodně ne
10 %
Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz