Hlavní obsah
Názory a úvahy

Akce Ukliďme Česko motivuje k tomu, aby bylo v přírodě ještě víc nepořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

V sobotu proběhla známá celostátní akce s názvem Ukliďme Česko. Hordy dobrovolníků se vydaly do přírody, uklidit odpadky. Má to ale smysl?

Článek

Akce Ukliďme Česko měla oficiální úklidový den naplánovaný na sobotu, 6. dubna. Mnoho lidí z mého okolí se akce účastnilo. Na sociálních sítích jsem zachytila mnoho fotografií z různých míst, což potvrzuje, že zájem o tuto akci je velký. Já jsem nebyla, s rodinou jsme vyrazili na projížďku na kole. Ta mi přišla smysluplnější.

Chceme čistou přírodu, ale…

Rádi chodíme do přírody a je pochopitelně příjemnější, když můžeme koukat na její krásy, a ne na odpadky. Čím méně jich v přírodě bude, tím samozřejmě lépe. To ale neznamená, že bychom ze sebe měli dělat sluhy tomu, kdo není schopen odvést svůj nepořádek tam, kam patří. Ať už je to odpadkový koš, popelnice na tříděný odpad, nebo sběrný dvůr. Tím, že budeme pravidelně chodit uklízet pouze vytvoříme dojem, že takové chování, takový koloběh, je zcela v pořádku.

Máte doma puberťáka?

Každý, kdo má doma teenagera, nechť zapojí vlastní rozum. Co se stane, když mu budete neustále chodit do pokoje, sbírat špinavé věci, které vyperete a následně mu je složené vrátíte do skříňky? Co se stane, když mu budete z pokoje pravidelně odnášet špinavé nádobí či odpadkový koš?

Ano, zvykne si na to. Bude to brát jako standard, nebude mít jakoukoliv potřebu něco měnit. Bude vědět, že to poházené oblečení seberete, že talíře odnesete, koš vysypete. Má ho to snad motivovat k tomu, aby dělal něco jinak? Ne, naopak se utvrdí v tom, že takhle je to v pořádku. A akce Ukliďme Česko udělá to stejné.

Příště zase

Když někdo odveze do lesa svůj odpad, nebo bordel vyklopí u cesty do příkopu, je velká šance, že ho začne dříve nebo později hlodat svědomí. Ne, že by to šel tento člověk následně uklidit, ale dost možná bude přemýšlet o svém činu a příště už ho nezopakuje.

Ale když jeho bordel jednou ročně skupiny dobrovolníků uklidí, řekne si jediné. „Vždyť se toho zase tolik nestalo.“ Přesně tak, nestalo. On hodil bordel do lesa, lidé ho uklidili, příroda je čistá. Vše je v pořádku, život jde dál. Tak příště zase. I když tam ten odpad nepatří, hodní lidí ho následně odvezou tam, kam patří. Tak proč to neudělat.

Neuklízejme, trestejme

Uklízení po někom, abychom ho naučili slušnému chování, je hloupost. Pokud někdo nemá dost rozumu a nezapůsobí na něj také osvěta, je třeba přijít s radikálním řešením. S tresty. Naše zákony na podobné situace samozřejmě myslí. § 20 zákona 289/1995 Sb. zákon o lesích výslovně zakazuje „znečišťovat les odpady a odpadky“. Co ale v takovém případě hrozí? Pokuta až 15 000 Kč. Ano, AŽ patnáct tisíc. Takže reálně pár stovek, možná nějaký ta tisícovka.

Přidat k pokutám nějakou tu nulu navíc, hned by si lidé rozmysleli, zda jim stojí za to riskovat, že je uvidí lesní stráž, myslivec, hajný, nebo třeba všímavý soused. Vézt do lesa něco s rizikem pokuty desítek až stovek tisíc, to by si rozmyslel každý.

Anketa

Účastníte se akce Ukliďme Česko?
Ano, pravidelně
11,8 %
Ano, nárazově
17,6 %
Ne, neúčastním
70,6 %
Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz