Hlavní obsah
Názory a úvahy

Až v ČR začne zálohování PET lahví, to budeme koukat, jaký je to nesmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Teď když máme doma PETky, sešlápneme je a odneseme do žlutého kontejneru. Až začne zálohování, budeme si ťukat na čelo nad nesmyslností daného systému.

Článek

Předně uvádím, že nemám nic proti ochraně přírody a recyklaci. Ale zároveň si myslím, že pokud je někdo „prase“ a je schopen plastovou lahev v lese vyhodit teď, udělá to i v případě, že bude recyklovatelná. Těch pár korun v tom roli hrát nebude. Ba co víc, k tomu odhození bude ještě více motivován. Teď by si tu lahev sešlápnul a v batohu by mu nezabrala skoro žádné místo. Po zavedení záloh ale bude nutné vrátit lahev ve svém víceméně původním stavu – nesešlápnutou.

Teď je to snadné

Na recyklaci PET lahví není v současné době nic složitého. Prostě tu lahev, kterou dopijeme, jednoduše sešlápneme a odneseme ji do kontejneru. Doma v odpadkovém koši nám sešlápnutá nezabere skoro žádné místo, stejně jako není problém vzít jich najednou klidně několik, jenom tak do ruky.

Žlutý kontejner, kam zamíří, je dnes i v těch nejmenších obcích. Mnohdy tak početně zastoupen, že to k němu má každý jen pár kroků. Tvrdím, že jednodušší to dneska už být opravdu nemůže. Jakýkoliv důvod v současné době netřídit plasty, je jenom hloupá výmluva.

Bude to složité

Po zavedení záloh na plastové lahve dojde v první řadě k tomu, že se nám o dané zálohy podraží nákupy. Pokud o tyto peníze nechceme přijít, bude nutné plastovou lahev i vrátit. Jenomže to nebude tak jednoduché, jako teď, kdy ji donesete do kontejneru.

V první řadě bude nutné lahev vrátit v původním, tedy nesešlápnuté stavu, aby ji automat mohl načíst a zaevidovat. Takže to znamená o dost horší a náročnější skladování odpadu. A také jeho transport, protože vzít jenom tak do ruky pár lahví, prostě nepůjde. Nosit je do obchodu po pár kusech také nedává moc smysl, takže se hezky ekologicky pojede autem.

Končí to stejně

Kdyby aspoň ty vrácené lahve měli jiný cíl cesty než ty ze žlutého kontejneru. Ale ony mají úplně stejný, v tom je ten paradox. Ve výkupu dojde k jejich slisování a následně putují tam, kam lahve ze žlutého kontejneru. Na stejnou třídící linku.

Už se těším…

Pití v plastových lahvích kupujeme opravdu jenom výjimečně. Proto nám současný systém vyhovuje zcela dokonale, protože tu sešlápnutou lahev prostě vezmeme a hodíme do kontejneru. Ale představa, že doma pár nesešlápnutých někde skladuji, nebo je po jednom nosím do obchodu, mi přijde celkem úsměvná.

To radši obětuji těch pár korun a lahev sešlápnu a vyhodím do žlutého jako doteď. Nebo ji možná hodím z okna, přes plot, třeba si ji vezme nějaký bezdomovec a těch pár korun mu udělá radost. A když nevezme, bude na tom místě ležet ještě stovky let.

Anketa

Považujete zálohy na PET lahve jako dobrý nápad?
Ano, považuji
12,5 %
Ne, nepovažuji
87,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 359 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz