Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co je komu do toho, že mám doma nepořádek. Upřednostňuji děti, ne koště a hadr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

„Ty máš doma bordel, měla bys tu pořádně uklidit,“ je věta, kterou občas slýchám. Od svých kamarádek, od své matky a také od své tchyně. Stačí, když přijdou na návštěvu.

Článek

Žít sama, nebo jenom s manželem, měla bych byt také jako dokonalou, vymydlenou klícku. Zvláště, pokud bych měla hodně peněz, abych si mohla dovolit hospodyni a na jídlo chodit do bister a restaurací. V tu chvíli by byl můj domov vlastně jenom místem na přespání, kde se žádný nepořádek nenadělá. Nemá kdy.

Ale já mám dvě děti

Nemám dokonalou zlatou klícku. Mám normální bydlení, partnera a také dvě děti. U nás doma se žije, od rána, do večera. A podle toho to doma také vypadá. Kdo někdy měl děti, ten moc dobře ví, že pár desítek minut po důsledném úklidu to doma znovu vypadá, jako by tam vypadla bomba. A že bych měla děti držet zkrátka a bránit jim ve hře jenom proto, že jsem jim hračky právě srovnala? Proč?

Zábava na prvním místě

U nás doma je na prvním místě zábava. Radost, hry, hračka, legrace. A podle toho to tam někdy vypadá. Neznamená to zároveň, že bych děti nevedla k tomu, aby si po sobě uklízely. Ale znáte to, ne vždy poslechnou a stát nad nimi s bičem, to rozhodně ne. Prostě občas něco vysypou, hračku odloží, když je zláká jiná. A to se děje několikrát za hodinu.

Raději děti než smeták

Když bych si měla vybrat, jestli budu věnovat hodinu svému dítěti, nebo smetáku s hadrem, mám celkem jasno. Než několikrát denně opakovat ten nekonečný příběh s úklidem, to si radši pohraji se synem. A trochu dalšího nepořádku uděláme oba dva.

Kdo k nám někdy nečekaně přijde na návštěvu, ten se právem zhrozí. Nepřijde do nablýskané, sterilní klícky, ale spíše do velké dětské herny, kde se bavíme a myslíme hlavně na to, aby byla zábava. Starost o dítě není o tom, posadit ho k televizi a běhat doma se smetákem. Ale o tom, věnovat se jemu.

Když a až…

Není to tak, že bych doma neuklízela. Po obědě, nebo večer, když děti spí, udělám základní, rychlý úklid. Tak, aby nikde nic moc nepřekáželo, abych se doma cítila dobře. Bystrému člověku ale neunikne, že je to jenom naoko. No a?

Neuklízejte!

Moc nechápu všechny ty domácí puťky, které lpí na to, aby jejich domácnost vypadala jako z časopisu. Možná si v souvislosti s tím vzpomenete na Japonku, která jmenuje Marie Kondo. Hospodyňka, která prosazovala dokonale naklizený, uspořádaný domov. To vše jí vydrželo do té doby, než se jí narodily děti. Potom byl s úklidem utrum, změnila názor. Tak proč si z ní nevzít příklad? Na světě jsou důležitější věci než smeták, hadr, vysavač, houbička na nádobí, čistič nebo utěrka.

Anketa

Lpíte na dokonalém úklidu?
Ano, domov musí být vždy dokonalý
16 %
Ne, radši věnuji čas zábavnější činnosti
84 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1598 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz