Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dilema: Když se vláda stará, je to špatně. Apatie státu ale vadí taky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Nic jim není dost dobré. Co má vlastně stát dělat, aby se zavděčil dezolátům?

Článek

Být takzvaným dezolátem není nic složitého. Hlavním předpokladem úspěchu je vulgární slovník a naštvanost na celý svět. Splňujete? Pokud ano, je tu ještě jedna povinnost – nutnost být proti. Proti čemu? No proti všemu, co udělá náš stát. Za posledních pár let se totiž jasně ukázalo, že je úplně jedno, co stát udělá. Dezolé byly proti němu vždy, bez ohledu na to, kdo byl u vesla, nebo bez ohledu na to, jak hodně se o ně stát (ne) staral.

Epidemie Covid-19

Vraťme se do doby covidové. Ne, nebudu tu rozebírat témata, jako jsou údajné škodlivosti roušek, oxidy grafénu, čipy a další hlouposti. Dotknu se toho, jak se stát montoval do života svých občanů. Vraťme se pár let zpět a připomeňme si, že to bylo opravdu dost. Zavíral různé podniky a obchody, omezoval pohyb venku, zakazoval cestování a přikazoval, jakou ochranu dýchacích cest jsme museli nosit.

Ne, nebudu tu polemizovat, co bylo správné, co bylo špatné, co bylo málo a co bylo přes čáru. Epidemie Covid-19 nám ukázala, jak hodně se dokáže stát nabourat do života lidí a jak hodně se o ně dokáže starat, když chce. A pochopitelně, tyto přehnané kroky státu vyvolaly u dezolátů často až neadekvátní reakce v podobě individuálních protestů i hromadných demonstrací.

Válka na Ukrajině

S covidovou epidemií se svět popral. U nás proběhly volby, změnila se vláda. A svět zasáhla jiná rána. Rusko vtrhlo na Ukrajinu a začala válka. To pochopitelně zahýbalo vším možným. Drahé energie, inflace, přívaly uprchlíků. To musely státy včetně našeho řešit. V tu chvíli naše vláda ukázala, že se do života svých občanů nechce zase až tak montovat. Pravda, nějaké protiinflační kroky proběhly, stejně jako došlo k určitému zastropování cen energií. Ale nebylo to nic extra populistického, zkrátka se řešení situace nechalo spíše na občanech.

Ano, nechalo se to na občanech, ať se se současnými světovými problémy nějak popasují. Ať začnou šetřit, ať si řeknou o vyšší plat, ať si u dodavatelů vyhádají lepší ceny energií. Stát se nám do života nijak extra nemontoval. A představte si, dle dezolátů to bylo opět špatně. Stát se podle nich vůbec nestaral o své vlastní lidi.

Tak jak je to správně?

Během pár let jsme zažili dvě zcela protichůdné situace. Nejprve se o nás stát staral až moc, podruhé moc málo. Ani jedno našim dezolé nebylo po chuti. Napadá mě řečnická otázka, jak to tedy má být správně? Myslím, že to nevědí ani oni sami.

Anketa

Měl by stát zasahovat do života občenů?
Ne, měl by vše nechat na nich
7,1 %
Pouze v krizových situacích
67,9 %
Ano, měl by se starat o jejich blaho
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Zdroj: https://cs.wiktionary.org/wiki/dezol%C3%A1t

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz