Hlavní obsah
Názory a úvahy

Divadlo je tady. Obleč si tepláky, mikinu a můžeme vyrazit za kulturou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Divadelní podzim je tady. Kulturní akce, na kterou lidé přijdou v tom, co měli na sobě celý den. A ani jim to nepřijde divné.

Článek

Divadelní podzim je každoroční akcí našeho menšího městského divadélka. Kromě místních spolků zde vystupují i přespolní. Co se kvality týče, nejde samozřejmě o žádné „národní“ umění, ale není to ani vyloženě šílená ochotnická úroveň. Hlavně je to možnost, jak si konečně i u nás užít trochu kultury, které jinak v obci moc není.

Nejsme v Národním divadle

Je jasné, že naše malé městské divadélko není Národní divadlo. Proto se dá předpokládat, že tomu bude odpovídat i styl oblékání některých návštěvníků. Je to tu prostě volnější. Oblečení jako košile nebo decentní svetr u mužů stále považuji za přijatelné. Žádný přísný dress code se zde nevyžaduje, takže záleží na každém, co si vezme na sebe. Chápu, že v maloměstském prostředí je požadovat po všech návštěvnících dobře padnoucí oblek nereálné.

Ale nejsme v tělocvičně

To, že nejsme v Národním divadle, ale ještě neznamená, že jsme v tělocvičně. Nebo že jsme se cestou do divadla stavili vyhodit odpadky, venčili psa nebo se zvedli od televize. Popsané situace jsou přesně ty, kdy si člověk vezme teplákovou soupravu. Tedy tepláky a mikinu – ideální na cvičení, venčení psa, nebo na doma při lenošení. Ale že by to bylo vhodné oblečení do divadla? To snad každý soudný člověk ví, že ne, ani do našeho malého divadélka.

Ještě si pamatuji, jak nám na základní škole kladli na srdce, že na návštěvu divadla bychom se měli trochu lépe obléct. Někteří na to už zapomněli, nebo to prostě ignorují.

Vidím hrůzu

Vstupuji do divadla a nestačím se divit. Košile a decentní svetry jsem ochotna tolerovat. Ale svetry s vánočními vzory už ne. U mužů vidím místo společenských kalhot rifle. A někteří mladí skutečně přišli v teplákových soupravách. Chápu, že ty značkové možná mají větší hodnotu než partnerovo sako, ale pořád jsou to tepláky.

Obuv je další kapitolou. V tu chvíli mi připadají milejší i staré mokasíny, protože aspoň vidím, že dotyčný na společenský dress code myslel. Ostatní mají sportovní tenisky, sneakers, a dokonce jsem zahlédla i obuv, která připomínala pracovní boty.

Jdeme, muži můj?

Už se těším, jak před příštím představením na svého muže jen zakřičím: „Jdeme!“ Ani se nepřevlékej, ty tepláky a mikina jsou ideálním outfitem. Možná si nech ještě montérky a pracovní boty, vezmi brašnu přes rameno a zapadneš perfektně.

Anketa

Patří do divadla tepláky a mikina?
Ano, patří
9,1 %
Ne, nepatří
90,9 %
Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz