Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dražší pivo v Česku je v pořádku. Němec by ho za ty prachy nekoupil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Plechovka známého ležáku stojí v Německu o 23 korun méně. A je to tak správně, nerozhodují platy, ale zájem.

Článek

Nedivím se, že milovníci piva, konkrétně toho plzeňského, jezdí pro lahve a plechovky k našim německým sousedům. Když udělají pořádný nákup, vyjde je to levněji. A to pořádně. Plechovka plzně stojí v Německu až o 23 korun méně než v Česku. To už je dobrý důvod udělat si tam nákupní výlet.

Ti, co německé hranice nemají za humny, budou pochopitelně brblat. Ale i oni mají možnost volby. Buď tu svou milovanou Plzeň mohou být za draho, nebo mohou koupit jinou značku. A taky mohou být bez piva úplně, pokud to ukážou.

Je to v pořádku? Ano

Je v pořádku, že za našimi hranicemi může být rozdíl na pivu klidně i 23 Kč? Samozřejmě, že ano. Je volný trh, každý si může prodávat za kolik chce. Stejně jako je v pořádku, že se liší ceny v supermarketech, večerkách, vesnických obchůdcích, nebo v restauracích. Je v pořádku, že někde mají čepované i za 80 Kč, stejně jako je v pořádku, že při MS v hokeji stálo ve fanzóně pivo 110 Kč.

Když je zájem

Nejsem žádná extra znalkyně piva, ale že by mi to plzeňské přišlo nějaké unikátní, to se říci nedá. Z mého pohledu normální, chuťově průměrný, standardní jedenáctistupňový ležák. Ale firma z toho dokázala svým marketingem udělat něco víc. Něco unikátního, speciálního, jedinečného. Kdo pije Plzeň, ten se vyzná, je něco víc, považuje se za znalce toho nejlepšího. Ano, tak to prostě funguje. Lidé si plzeňské prostě dají, protože jim připadá, že je to něco víc.

Udělal by to stejné Němec? Byl by ochoten za nějaký Prazdroj zaplatit tolik, co v České republice? Neříkám, že toto pivo nezná, ale pro něj je to vesměs noname značka, jedna z mnoha. Tak, jako my v regálech míjíme piva německá. Zatímco pro některé je plzeňské pivo modla, pro Němce je to prostě normální české pivo. Za dobrou cenu. A právě cena je důvodem, proč ho koupí. Kdyby plechovka stála o 23 korun více, ani si ho nevšimne.

Tak kolik?

A kolik vlastně má stát pivo? Odpověď je jednoduchá. Má stát tolik, kolik je za něj konzument ochoten zaplatit. Pokud ten český je ochoten platit více než Němec, je zcela v pořádku, že pivovar, hospodský nemá žádný zájem cenu snižovat.

Anketa

Je rozdíl cen u piva v pořádku?
Ano, každý ať prodává za kolik chce
50 %
Ne, v Německu by nemělo být levnější
6,3 %
Je mi to jedno
43,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-plechovka-plzne-v-nemecku-stoji-az-o-23-korun-mene-nez-v-cesku-40476956, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pivo-i-za-80-korun-nadseny-neni-nikdo-rika-hospodsky-243331, https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pivo-za-110-korun-jednou-za-rok-to-zvladneme-rikaji-cesti-hokejovi-fanousci-40471898

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz