Hlavní obsah
Lidé a společnost

Helmy, bezpečnostní pásy, airbagy, dětské sedačky a další lobby výrobců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Dbáme na bezpečnost sebe a dětí, nebo jsme podlehli propracované lobby podnikatelů?

Článek

Nikdy by mě nenapadlo, že má na bezpečnostní pomůcky někdo tak radikální názory, jako lidé v internetových diskusích. Chvílemi začínám pochybovat o tom, zda to lidé myslí opravdu vážně, nebo to jsou internetoví trollové. Po krátké diskusi s nimi ale zjišťuji, že to vážně opravdu myslí. A jejich názory, za ty by se rozumný člověk musel stydět.

Za nás to nebylo

Ať už jde o helmy na jízdní kolo, nebo bezpečnostní pásy v autech, či třeba dětské autosedačky, nebo airbagy, prvotní argumentace je taková, že za jejich mladých let to nebylo. Ano, to je pravda. Vše má nějaký vývoj, včetně lidské společnosti. Je ale třeba si uvědomit, že v té jejich době jezdilo minimum aut, i minimum cyklistů. Jak automobilismus, tak cyklistika a cykloturistika, nebyly rozšířené tak, jako dnes. Takže pravděpodobnost nějaké nehody mohla být nižší. Ale hlavně, to že bez pásu, airbagu nebo helmy přežili oni, ještě neznamená, že to přežili všichni. Zemřelí, či lidé v kómatu asi těžko přispějí do diskuse, aby vyrovnaly počet sil. Těžko nám ti, co takové štěstí neměli, sdělí svůj názor, že?

Je to lobby

Někteří lidé se ale nebojí jít v radikalismu ještě dál. Povinné helmy pro děti do 18 let, autosedačky, bezpečnostní pásy nebo airbagy v autech. To vše je prý jen a pouze lobby výrobců těchto věcí. Reálně je to prý k ničemu a tito vlivní podnikatelé si dokázali vydupat, že je to povinnost. Na tenhle názor skutečně nemám co říct, protože takový může z úst vypustit jen člověk rozumu mdlého.

Rozhoduji sám za sebe

Pravda, každá má život ve svých rukou. Ale je třeba vědět, že na světě nikdy nejsme sami. To, že rozhodujete sami za sebe a že je to vaše zodpovědnost, byste si měli uvědomit také ve chvíli, když začnete přemýšlet o svém okolí. Máte jistě děti, manželku, rodiče, prarodiče, kamarády. Těm všem svým rozhodnutím z minuty na minutu změníte život. Budou truchlit, vaše dítě přijde o tátu či mámu, manžel či manželka o partnera. Nejste poustevník žijící v jeskyni v lese. Rozhodujete sice sám za sebe, ale máte určitou společenskou zodpovědnost i za blízké ve vašem okolí.

Nic se mi nestane

Nesmí chybět místo na hrdinství. Dokonalí jedinci, kteří vědí, že když v autě povezou své dítě bez sedačky a bez pásů, tak se jim nic nestane. Jsou přesvědčeni, že se jim nic nemůže stát ani na kole. No, vážení, vaši jistotu bych někdy chtěla mít. Stát se totiž může kdykoliv a cokoliv. Můžete být nejlepší cyklista i řidič na světě, ale přesto se najde někdo, kdo vás sestřelí. A co potom? Není na místě to dítě do sedačky zapnout a tu tříbodovou kšandu si připnout?

Je to nebezpečné

Další klasika klasik. Takový bezpečnostní pás, když spadnete s autem do rybníka, nebo začne vůz hořet, vám může jen přitížit, protože se z auta nedostanete. Ano, nerozporuji, může se to stát. Ale statistika je něco jiného než pár individuálních situací. Pravda, pás není všespásný a někdy opravdu uškodit může. Když ale převažují benefity, je větší pravděpodobnost, že vám život zachrání, než že kvůli pásu váš život vyhasne.

Anketa

Používáte v autě bezpečnostní pásy?
Ano, vždycky
90 %
Jenom někdy
0 %
Ne, nikdy
0 %
Autem nejezdím
10 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz