Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hospoda končí a nikomu to nevadí. Divím se, že tohle „centrum kultury“ ještě fungovalo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Vesnické hospody jsou prý centrem kultury každé obce. Já jsem ráda, že ta naše konečně zanikla.

Článek

Možná tomu dříve opravdu tak bylo, že hospody byly centrem kultury každé, i té nejmenší obce. Je ale třeba připomenout, že dříve neměli lidé tolik možností jako dnes. V současné době lze volný čas trávit opravdu kdekoliv a jakkoliv. Dříve byla hospoda jedna z mála variant, a tak bylo jasné, že tam chlapi chodili už po práci. Sice je pravdou, že tam každý našel řemeslníka, se kterým se domluvil, ale dnes v době internetu a telefonu už i tohle postrádá smysl.

Ta naše konečně skončila

To naše pochybné centrum kultury ještě do nedávna fungovalo. Přežilo covid, přežilo následující roky a teď došlo k definitivnímu uzavření. Musím se ale přiznat, že jsem si myslela, že naše vesnická hospoda je zavřená už dávno. Kdykoliv jsem kolem ní projížděla nebo procházela, rozhodně nepůsobila dojmem, že láká své hosty. Naopak to vypadalo, že je zavřená. Teď velká cedule na vchodových dveřích potvrdila, že se tak skutečně stalo.

Kdo by tam chodil?

Já chápu, že některým lidem vadí, že vesnické hospody krachují. Ale na druhou stranu, kdo by tam dobrovolně chodil? Ta naše od pohledu vypadala jako neuvěřitelné doupě. Já bych se tam bála jít i na záchod, natož si tam dát pivo. A to mám tento český mok velmi ráda. Ale taky mám ráda, když si můžu posedět v příjemném prostředí a napít se kvalitního, dobře ošetřeného a načepovaného, chutného piva.

Co bych asi mohla čekat od nálevny, která na první pohled vypadá, jako zavřená? Která má na své zahrádce polorozpadlé sezení, vývěsní tabule je prázdná, okna vypadají, že je nikdo neumyl měsíce a na záclonách je vidět, že je nikdo nevypral roky. Kdo normální by do takové díry dobrovolně chodil?

Jedno s druhým

Tuším, kdo tam chodil. Těch pár místních dědků, co tam za celý den posrkávají dvě piva, nebo trocha těch místních notorů, kterým jejich slinu omezuje stokoruna v kapse. Tohle nejsou lidi, co by hospodu nějak vytrhli a dokázali ji udržet při životě. Pro pár lidí prostě nemá cenu cokoliv provozovat a je lepší to zavřít a najít si klasickou práci.

S tím ale souvisí i druhý pohled. Byli by lidé, jako já, co by na pivo u nás v obci klidně zašli. Ale ne do pochybné špeluňky, co vypadá hůř než socialistická čtyřka, ale do trošku slušnější, čistější pivnice, kde se umí starat i o interiér, zahrádku, pivo a hosta. No jo, ale na zvelebení jsou potřeba peníze. A ty těch pár notoriků a dědků nepřinese.

Hospoda končí a nikomu to nevadí. Divím se, že tohle „centrum kultury“ ještě fungovalo. Ale zároveň trochu doufám, že si prostor pronajme někdo, kdo bude mít trochu lepší byznys plán než napojit pochybným, hlavně že levným, pivem pár místních trosek. Někdo, kdo udělá z podniku místo pro mladší, současnou generaci, která v pivu sice nevidí smysl života, ale ráda přijde posedět a podpořit. To, že současné doupě zaniklo, dává této vizi konečně šanci.

Anketa

Jak často chodíte na pivo?
Skoro každý den
6 %
Několikrát do týdne
20,8 %
Několikrát do měsíce
23,5 %
Několikrát do roka
20,1 %
Vůbec
29,6 %
Celkem hlasovalo 149 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz