Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak naštvat Itala na dovolené? Pizzou s ananasem a večerním kapučínkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Blíží se léto, doba dovolených. Kromě Chorvatska se davy Čechů budou hrnout i do Itálie. A jak naštvou místní? Svými pochybnými zvyky.

Článek

Každá země má své tradice a zvyky. Ty se mohou týkat třeba i gastronomie. Když se řekne Itálie, mnoha lidem se pochopitelně vybaví káva, pizza, nebo těstoviny. My Češi máme často pocit, že jsme experti úplně na vše. A tak jsme schopní si mnohá národní jídla upravit k obrazu svému. Kávů przníme nebo jí vymýšlíme neexistující názvy. Na pizzu dáváme podivné suroviny a těstoviny mícháme s kečupem. Za tohle by nám Itálie měla vyhlásit válku.

Pokud se všechno tohle odehrává doma, za zdmi našich domovů, v České republice, dá se to tak nějak tolerovat. Pozor ale, až v létě vyrazíte za naše hranice. Na dovolenou do Itálie. Dost možná zde narazíte. Ne, že by vás někdo za své zvyky skutečně inzultoval, ale nějaký ten opovržlivý pohled, nebo možná dobrou přátelskou radu, byste čekat měli.

Co na pizzu?

Jet na dovolenou do Itálie a neobjednat si pizzu, to by byl hřích. Stejně, jako kdekoliv jinde, ale pozor na turistické pasti, kde pizza přece jenom nemusí být taková, jak se sluší a patří. Nejlepším způsobem, jak najít dobrou pizzerii, je zeptat se místních. Jen se k nim příliš nehlaste, až se budete dožadovat té s názvem Havaj. Ano, pizzy s ananasem.

Teď ponechejme stranou chuťové preference. Někdo kombinaci ananasu a šunky zbožňuje, jiný nenávidí. Faktem ale je, že pizza Havaj nevznikla v Itálii. S touto zemí nemá tahle chuťová kombinace absolutně nic společného. Tahle kombinace je z kanadského Ontaria od restauratéra Sama Panopoulose. Je sice pravdou, že v mnoha italských restauracích ji na menu uvidíte, ale opravdu půjde spíše o turistické pasti, které prostě a jednoduše lákají na to, co turisté chtějí jíst.

Kdy cappuccino?

K Itálii se váže také dobrá káva. Pokud si proti sobě dokážete nepoštvat Italy objednávkou pizzy, dejte si pozor na to, ať to nezkazíte objednávkou kávy. I tady totiž můžete vcelku rychle narazit. Na zvyky a tradice. Když se řekne Itálie, každému se vybaví hlavně cappuccino. Než si ho objednáte, podívejte se nejprve na hodinky. Právě čas rozhoduje o tom, zda Itala naštvete, nebo nikoliv.

Dát si odpoledne cappuccino by mělo být tabu. Pokud někoho uvidíte popíjet v Itálii tento nápoj odpoledne, patrně je to turista, nebo skutečný barbar. Italové tento druh kávy pijí pouze k snídani, nebo dopoledne. Objednat si ho po obědě, nebo odpoledne či večer, je chybou. To je přijatelné pouze espresso. A nutno říct, že tento název ani používat nemusíte. Prostě stačí říct „un caffè“ a italský barista bude přesně vědět, co vám má přinést a jak je to správně.

Anketa

Dodržujete standardy italského stolování?
Ano, snažím se
54,4 %
Ne, zohledňuji své preference
45,6 %
Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz