Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak se zbavit bezdomovců? Nabízet jim práci a bydlení je hloupost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ve větších městech je bezdomovectví standardem. Eliminujeme ho tím, že jim nabídneme byty a zaměstnání? Rozhodně ne.

Článek

Na úvod uvádím, že samozřejmě vím, že existují případy, kdy se bezdomovcem stane člověk ne úplně vlastní vinou, ale špatnou souhrou událostí. A jsem přesvědčena, že takový člověk na ulici ani moc dlouho nezůstane. Bude se snažit postavit se na vlastní nohy co možná nejdříve a nejrychleji.

Ale jsou i bezdomovci, kteří na ulici tráví celý svůj život. Roky neznají nic jiného než ulici. Takovým máme pomáhat? Proč a jak? Je na místě začít jim nabízet vlastní bydlení a také práci, abychom jim zajistili lepší, důstojnější život? A stojí o něj vůbec?

Ona není práce?

Chceme bezdomovcům nabízet práci? Už tohle mi nedává smysl. Ona snad práce není? On je jí nedostatek? Je to přesně naopak. Nekvalifikované, jednoduché práce je všude dost. Člověk nemusí nic moc umět, přesto ho vezmou. Neříkám, že bude vydělávat majlant. Minimální mzda byla od 1.1.2024 zvýšena na 18 900 Kč a minimální hodinová mzda na 112,50 Kč. Sice to není žádný zázrak, ale v normálních fabrikách za minimálku stejně nikdo nedělá. Platy tam jsou vyšší, někdy i celkem slušné.

A není to jenom o práci. Člověk má k dispozici i šatny, sprchy. Může se po každé šichtě umýt, zkulturnit, stát se normálním člověkem. Stačí jenom chtít, vyrazit třeba na pracovní úřad nebo přímo do konkrétní firmy. To zvládne každý. Nač bezdomovcům „dávat“ něco, co si mohou a zvládnou obstarat sami, pokud chtějí?

Ono není bydlení?

Pravda, mít vlastní nemovitost je problém. I pronájmy jsou někde dost vysoké. Na druhou stranu, člověk, který žije na ulici moc normálních sociálních kontaktů a vazeb asi nemá. Může se klidně odstěhovat tam, kde je bydlení za normální ceny. Pravda, až po tom, co ušetří na kauci a první nájem. Do té doby ale může trávit noci v bezdomoveckých ubytovnách nebo v azylových domech. Pravda, není to ideální, ale pořád je to lepší než na ulici v parku.

Opět platí to stejné jako v případě práce. Sehnat si bydlení je sice těžší než nastoupit do fabriky, ale kde je vůle, tam je cesta. A kde vůle není, tam je úplně zbytečná jakákoliv iniciativa. Pokud člověk sám nechce, nepohne s ním ani pár volů.

Znepříjemnit život

Jedna cesta by možná existovala. Pokud se budou mít na ulici vesměs dobře, nemají důvod chtít žít jiný, trochu normální život. Jakmile by jim pohyb na ulici byl znepříjemňován, mnozí si rozmyslí, co je pro ně lepší. Stačí v Praze vyjít před hlavní nádraží. Pochybná individua všude kolem. A policie? Dělá, že je nevidí. Ale na druhou stranu, co má dělat, když s nimi stejně dle našich zákonů nic nezmůžou.

Anketa

Vadí vám bezdomovci ve městech?
Ano, vadí
91,4 %
Ne, nevadí
8,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 81 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz