Hlavní obsah
Rodina a děti

Je normální, že dítě nechce oběd. Vy si snad nevybíráte, na co máte chuť?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

„Zase nechceš oběd? Buď ho do tebe nacpu násilím, nebo budeš o hladu.“ Připomíná vám to něco?

Článek

Nucení dětí do jídla. Kdo zažil socialistické školství i dobu po něm, ten si jistě pamatuje, jak to bylo s jídlem ve školkách i školních jídelnách. K faktu, že se nejednalo o žádné kulinářské skvosty, se přidalo to, že děti byly do jídla nucené. Nikoho nezajímalo, že konkrétní surovinu nejí, že k ní má odpor. A někdy se ten odpor vytvořil právě v tomto školském zařízení.

Zase nechce oběd

Tyhle metody jsou v moderním školství naštěstí minulostí. To ale neznamená, že by nebyly aplikovány doma, za zavřenými dveřmi. Dát dítěti vybrat mezi hladem a pro něj neoblíbeným jídlem, to není zrovna ukázka vhodné výchovy. Naopak. Dojde k tomu stejnému, co v socialistickém školství. Vytvoření odporu ke konkrétním jídlům, surovinám. A z toho všeho mohou vzniknout i komplikovanější poruchy příjmu potravy.

Ale co je vlastně špatného na tom, že dítě nechce oběd? Důvodů může být celá řada. Může být klidně najedené, syté, nemá hlad. Sami zapřemýšlejte, kolikrát se vám stalo, že jste prostě nechtěli jíst. Tak jste nejedli. Nikdo vás k tomu nenutil.

Stejně tak může nastat situace, kdy má dítko před sebou opravdu něco, co nechce, co mu nechutná, k čemu má odpor. Může ho to odrazovat vzhledem, vůní, barvou, konzistencí, chutí. To vše hraje roli. A ne každé dítě to dokáže správně vyjádřit a pojmenovat.

Co si dáte v restauraci?

A co vy, odpovědní rodičové. Také jíte vše, co vám někdo vrazí pod nos? Nebo si vybíráte? Když jdete do restaurace, vyberete si jídlo, na které máte chuť, nebo před sebe necháte postavit cokoliv, co kuchař vybere? Co když to bude zrovna lečo s chlebem, koprová omáčka, hrachová nebo čočková kaše? Co takový šoulet, i ovesná kaše? Sice v jídelníčku najdete lahodný steak z vyzrálého hovězího, ale vy přece s chutí sníte to, co před vás někdo přinese, i když na to nemáte chuť. Je to tak?

Samozřejmě, že tomu tak není. Máte chutě a jídla vybíráte podle toho, jaká si vaše smysly žádají. A myslíte, že u dětí je to jinak? Samozřejmě, že není. Kojenec asi na výběr moc nedostane, ale čím je dítě starší, tím více byste ho měli poslouchat. Možná by se vaše dítko rádo najedlo, snědlo plný talíř, jenom jste mu nenaservírovali to, na co má zrovna chuť. Tak to někdy zkuste a uvidíte tu změnu.

Anketa

Nutíte děti do jídla?
Ano, standardně
15,6 %
Ne, nikdy
50 %
Pouze ve výjimečných případech
34,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz