Článek
Milujete bramboračku? Já ano. Je to jedna z klasických polévek, která zahřeje i zasytí. Na přípravu není nijak náročná a cenově vyjde na pakatel. A teď kontrolní otázka: Jak ji připravujete? Také používáte kotel kořenové zeleniny, kterou osmahnete na másle, přidáte pořádnou porci hub, k tomu brambory, majoránku a vše důkladně spolu s jíškou provaříte? Tipuji, že až na pár drobných úprav ano. Jistě vás to tak naučila vaše maminka, babička či prababička.
Co vy na to, soudruzi?
Bramboračka má být pořádně hustá polévka, plná kořenové zeleniny, brambor a hub. A musí vonět majoránkou. Jestli se vám sbíhají sliny, představte si, jak by takovou polévku vařili soudruzi za socialismu. Ano, mám na mysli tu šílenost zvanou „norma“ – soupis pravidel, podle kterých musela vařit každá restaurace.
Jako pomůcka pro začínající kuchaře mohly být normy fajn. Ale pro zkušeného kuchaře, který chtěl do jídla vložit své nápady a záleželo mu hlavně na spokojenosti hostů, byly normy naprostou šíleností. Stačí si představit, že jste si v restauraci objednali třeba bramborovou polévku s paprikou. Ano, čtete správně.
Co takhle bramboračka s paprikou?
Nenechte se odradit názvem, to nejhorší teprve přijde. A jak správně tušíte, jednou ze surovin v této „modifikaci“ bramboračky je opravdu mletá červená paprika. Co v ní naopak zcela chybí, jsou houby. Ze zeleniny obsahuje jen mrkev a cibuli. O to více je tam ale náhražek, protože v normách pro tuto polévku najdete místo másla margarín. A i přesto, že se používá vývar, je dle předpisu číslo 10121 nutné přidat také polévkové koření. No, a teď zavzpomínejte – viděli jste někdy vaši babičku, jak smaží zeleninu na Ramě a přidává do polévky Maggi? Asi ne, že?
Chuť, nebo předpis?
Kdyby vám tato norma přistála při vaření bramboračky v kuchyni, co byste udělali? Vařili podle předpisu číslo 10121 tak, jak to soudruzi vymysleli, nebo byste sáhli po osvědčeném receptu vaší babičky či maminky? Myslím, že každý, kdo si potrpí na dobré jídlo, musí odpovědět jednoznačně. A teď si představte, že taková osoba byla v restauraci svázána danou normou a musela vařit podle toho, co měla napsáno na papíře. Takže, pořád si myslíte, že byly socialistické normy skvělé? V dnešní době by takovou polévku host nejspíš vylil kuchaři na hlavu.
P.S.: Pokud vám norma 10121 na bramboračku s paprikou připomíná spíše podivnou vegetariánskou gulášovku, nejste sami. Mně také.