Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jste mladí. Dělejte to, co se nám nelíbí. Na dospělost máte spoustu času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nepřipadá vám ta současná mládež nějak moc dospělá? Vždyť nám skoro nedává záminku si na ni zanadávat.

Článek

Generační střety jsou něčím, co tu bylo, je a bude. Starší generace nikdy nepochopí tu mladší a naopak. Ti starší, co teď nadávají na mladé, byli také mladší. A jistě v té době dělali věci, které se jejich rodičům a prarodičům nelíbili.

No jo, ale doba se mění. Dnešní generace Z, generace M, mileniálové, dnešní generace sněhových vloček či generace několika pohlaví nebo sexuálních orientací, je jiná. Je až příliš přemýšlivá, je až příliš dospělá. Vůbec není volnomyšlenkářská.

Vždyť to byly jejich babičky, které žily v šedesátých letech. V éře hippie, kdy bylo víceméně běžné experimentovat s drogami, poslouchat různorodou muziku, chodit bez podprsenky a oddávat se volné lásce. Ano, jejich babička, dnes starší, možná už senilní paní, taková byla. A jací jsou její vnučky a vnukové? Hrají si na dospěláky.

Mladí lidé jsou zklamaní ze svého života, nemají v něm východiska, mluví o pocitech vyhoření. Nezřídka kdy potřebují odbornou psychologickou pomoc. Trápí je velké otázky lidstva, neznají řešení, upadají do depresí. Cítí se nepochopeni a nevědí, proč jsou na tomto světě. Je to normální?

Chovejte se úměrně svému věku

Vždyť my vám ani, nemáme za co nadávat. Nemáme vám co vyčítat. Vždyť vy, mladí, zcela narušujete desítky let standardní mezigenerační střet. Vy jste mladí, nemáte mít problémy, máte si užívat života. Chovejte se tak.

Studujete? Tak to flákejte, jako jsme to flákali my. Za peníze na oběd si kupte lahev vína a vypijte ji společně se spolužáky v parku. Buďte v klubu do brzkých ranních hodin a při odchodu přemýšlejte jenom nad tím, jak druhý den zvládnete školu. Tohle mají být vaše současné existenční problémy.

Nebojujte proti globálnímu oteplování, nebojujte proti elitám, globalizaci. Vy máte ve svém věku bojovat proti jedinému nepříteli – svým rodičům. Té dvojici, kterou nadevšechno nesnášíte, a ke které stejně pravidelně natáhnete ruku pro kapesné, a která vás vyseká z větších problémů. To je normální, tak to fungovalo a funguje.

Vy nemáte být vyhořelí, vy máte mít čistou hlavu. Problémy nemáte řešit, vše máte nechat vyhnít. Však ono to nějak zmizí, nebo to vyžehlí ti nenávidění rodičové, jako vždy. Máte sví, originální, také drzí a zcela nepochopení starší generací. Takhle mají vypadat mladí lidé.

Na vše je čas

Jste mladí, užívejte si toho, dokud to jde. Na problémy v práci, na manželství, na děti, hypotéky, půjčky, rekonstrukce, rodinné finance, smysly života, vyhoření, zaměstnání, nezaměstnanost, výplatu… na tohle všechno budete mít mraky času, až budete starší. A věřte, že budete rádi, že jste skok do tohoto konzumního koloběhu oddalovali. Není to nic příjemného, zajímavého, ani dobrého.

Jste mladí, buďte mladí, chovejte se tak. A my starší jsme tu od toho, abychom vás nepochopili a měli proti vám výhrady. Jakmile vás někdo okřikne, vyskočte radostí. Tady je svět ještě v pořádku!

Anketa

Máte konflikt se současnou mládeží?
Ano, pravidelně
12,5 %
Pouze ve výjimečných případech
31,3 %
Ne, nemám
56,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz