Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kauza Dominika Feriho jasně definovala, co znamená pozvání na sbírku motýlů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Když muž pozval dívku na sbírku motýlů, bylo každému jasné, co visí ve vzduchu. Kauza Feri ukázala, o co má jít opravdu.

Článek

Dříve narození si ještě velmi dobře pamatují, co znamenalo pozvat dámu k sobě domů, na sbírku motýlů. Realita takového pozvání byla spojena především s intimním laškováním, které mnohdy končilo sexem. Už ve chvíli, kdy pozvání na sbírku motýlů zaznělo, bylo muži i dívce vcelku jasné, co visí ve vzduchu.

Sbírka motýlů bylo synonymum pro pozvání na sex. Nebo alespoň na petting nebo necking. Dívka, která na pozvánku na motýly kývla, nepřímo kývla na to, že si s daným mužem nechce jenom povídat, ale je svolná dělat něco více.

Kauza Feri

Včera skončila kauza Dominik Feri. Odvolací soud potvrdil tříletý trest. Bývalý poslanec TOP09 jde sedět. Tento rozsudek ukázal nejenom to, že současná společnost nebude tolerovat jakékoliv násilí na ženách, ale vcelku jasně se vymezil v oblasti, co znamená pozvání na sbírku motýlů.

Doba pokročila, Feri dívky pochopitelně už nezval domů na hmyz. Ale nabídl jedné z obětí, která za ním přijela, možnost u něj přespat. Nám, dříve narozeným, které jsme byly na pozvání na motýly zvyklé, by se automaticky rozblikala v hlavě kontrolka, která by nás upozornila na to, co to znamená, nebo co visí ve vzduchu. Stejně jako by se nám kontrolka v hlavě rozblikala ve chvíli, kdy by nám nabídl možnost jít se osprchovat.

Žádné dvojsmysly

Prvoinstanční i odvolací soud v kauze Feri jasně ukázal, že žádné dvojsmysly neexistují. To, k čemu je někdo pozván, nebo co mu je nabídnuto, má být přesně tou věcí, která byla vyřčena. Možnost přespání má být opravdu jen nabídnutá pomoc ve chvíli, kdy člověk nemá kde trávit noc. Možnost osprchování výhradně jenom nabídka možnosti provést osobní hygienu.

Znamená to tedy, že i ono naše dřívější pozvání na motýly má být jen a pouze ukázka rozsáhlé sbírky hmyzu. Nic navíc. Chce-li muž případný sex, měl by to dívce říct rovnou. Přímo, jasně, bez gentlemanských dvojsmyslů.

Proč?

Soud jasně stanovil budoucí pravidla pozvání na motýly, čaje, kávy, nebo film, když rodiče odjeli na chatu. A co bylo vyřčeno, to má být provedeno. Nad čím si ale lámu hlavu je to, zda jsou dnešní děvčata skutečně ve svých 15+ letech natolik nevyspělá, že neví, o co klukům či chlapům jde? Doba se sice změnila, ale pudy ne. I dnešním mužům jde stále o to jedno, tohle se nezmění. Je naivní myslet si, že někdo chce být opravdu jenom kamarád, nebo je skutečným expertem na létající hmyz.

Faktem je, že tento rozsudek jasně ukázal, že ať už je dívka naivní, nebo ne, jakékoliv dvojsmyslné pozvání k sobě domů má být vždy spojeno jen se vší počestností. Na jednu stranu dobrá zpráva pro mnoho naivnějších děvčátek, na druhou stranu opět krok zpět v tom, že přestáváme vnímat všechna ta nebezpečí, která jsou kolem nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz