Hlavní obsah
Nakupování

Když je hlad nejlepší kuchař aneb Jak šetřit v našich supermarketech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Vysoké ceny? Stačí vědět, kam chodit nakupovat, kdy chodit nakupovat a s čím chodit nakupovat.

Článek

Kdo má dostatek peněz, může nakupovat podle toho, na co má zrovna chuť. Ale kdo má omezený rozpočet, musí se řídit jenom pocitem hladu a tím, kolik má zrovna v peněžence. Zde platí známé přísloví, že hlad je nejlepší kuchař. Jak v supermarketech nakoupit opravdu výhodně?

Čekejte na otevření

Kdo dřív přijde, ten dřív mele. V případě supermarketu toto přísloví musím lehce modifikovat. Tady platí, že kdo dřív přijde, na toho něco zbude. V den, kdy začínají akce, je dobré navštívit daný supermarket hned ve chvíli, kdy otevírá. Jedině tak máte šanci, že na vás zboží v akci ještě zbude a budete si ho moci nakoupit. Pokud se to nepovede, zkuste i další dny. Může dojít k závozu vyprodaného zboží. A to bývá opět připraveno hned ráno.

Vyhledejte koutek hanby

Koutky hanby v supermarketech jsou speciální místa, kde se nachází zboží, kterému ten den končí trvanlivost. Před otevřením je prodavačky opatří novými cenovkami, které značí výši slevy a ukazují novou, výhodnější cenu. Pokud plánujete daný výrobek sníst hned v ten den, je tento koutek hanby ideální výchozí místo, kde začít. Ale pozor, opět se vyplatí přijít co nejdříve, protože když je něco zlevněné o desítky procent, prostě to jde na odbyt.

Choďte večer

Ráno se chodí pro zboží, které je v akci, večer se zase chodí pro zboží, které zbylo. Ve večerních hodinách, před zavřením daného supermarketu, je běžné, že se plošně zlevňuje. Za výhodné ceny tak můžete nakoupit třeba pečivo, nebo i jídla z takzvaného teplého pultu, které se nabízejí za nižší ceny, aby se nemusely vyhodit. Bohužel, přesný čas zlevňování není, a tak je to mnohdy o náhodě.

Mějte aplikace

Bez chytrého telefonu ani ránu. V aplikacích jednotlivých supermarketů se čas od času mohou objevit různé virtuální kupony nebo kódy, díky kterým lze získat individuální slevu na konkrétní zboží. Před vstupem do obchodu se vyplatí projet si nabídky v aplikaci, protože když to neuděláte, můžete odcházet se zbožím za plnou cenu. Málokdy se totiž stane, že by pokladní byla tak iniciativní a na možnost slevy vás upozornila.

Kupujte „odpad“

Slovo odpad berte s rezervou. Mám na mysli především různé ovocné a zeleninové bedýnky, které obsahují potraviny, které už nevypadají tak dobře a za normálních okolností by se vyhodily. Takto máte možnost si je výhodně koupit. Podobné je to s různými připravenými taškami, které podobně jako bedýnky koupíte jako celý balík za jednotnou cenu. A budou často obsahovat to, čemu končí trvanlivost.

Anketa

Nakupujete ve slevách?
Ano, pravidelně
70,5 %
Někdy, sleva přijde vhod
29,5 %
Ne, nehledím na ceny
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz