Hlavní obsah
Rodina a děti

Když si platíme školkovné, můžeme děti vyzvedávat i v poslední minutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Prý si pro syna chodím na poslední chvíli, bylo mi vytknuto učitelkou ve školce. No a co? Jednou si platím školkovné, tak je to moje věc.

Článek

Školka, základ předškolního vzdělávání a také místo, kam můžeme na většinu dne odložit naše potomky. Nejenom proto, abychom si od nich odpočali (nebo mohli jít do práce), ale také proto, aby byly v kolektivu a osvojili si nějaké další sociální dovednosti, kterých se jim doma nedostává.

Od – do

Každá školka, i ta naše, má jasně danou pracovní dobu. Má uvedeno, v kolik otevírá, i v kolik zavírá. Pro nás rodiče to znamená, že kdykoliv v této době můžeme přivézt i odvézt dítě. Samozřejmě, jsou tu určitá doporučená pravidla. Jako že je vhodné dorazit ráno nejdéle v 8:00, kdy už začíná řízený program. A potom to druhé nepsané pravidlo – čím dříve po odpolední svačině přijdete, tím lépe.

Je tam poslední

Už několikrát mi bylo ze strany učitelek naznačeno, že si pro syna chodím příliš pozdě. Je to zhruba 30 minut před zavírací hodinou školky. To znamená, že budovu opouštíme zhruba 20 minut před tím, než se definitivně zavřou dveře. Myslím si tedy, že tam určitě nikomu nepřekážíme, nikoho nezdržujeme, nikoho neblokujeme. Hlavní výtka na to, že chodím pozdě, je založena na faktu, že můj potomek bývá ve školce jedním z posledních.

Ano, to je pravda, ale proč?

No jo, ale proč je tam poslední? Jasně že proto, že ostatní rodiče chodí dříve. Ale proč chodí dříve? No, protože přistupují na „tu hru“ našich učitelek. Prostě jsou zmanipulováni a přesvědčeni, že čím dříve, tím lépe. Pokud by na toto nepřistupovali, i jejich dítka by zde byla déle a my bychom ze školky neodcházeli mezi posledními.

Vy chcete mít volno?

Proč vlastně mají rodiče chodit co nejdříve a nemohou využít celou otevírací dobu mateřské školky? Je to snad proto, že chtějí mít dříve volno, že chtějí mít poslední hodinu své pracovní doby pohodu, bez dětí? Jiný logický důvod v tom nevidím. Proto tak časté apely na to, abychom chodili co nejdříve.

Tak to ne!

Zapomeňte. Jednou si platím školkovné, jednou máte určitou otevírací, pracovní dobu a je jen na mě, kdy si pro syna přijdu. To, že tam zůstává poslední není moje chyba, ale chyba vás, že jste donutily ostatní rodiče přistoupit na vaši hru brzkých příchodů. A oni se teď předhánějí v tom, kdo přijde dříve.

Pravda, nejsem v práci, jsem na mateřské, ale co kdybych byla? Tak jak bych to měla asi, tak udělat, když by mi to vycházelo skutečně těsně. To bych také vaše doporučení splnit nemohla a syn by zůstával mezi posledními. Takže, dokud budeme dodržovat otevírací dobu školky, je vše v pořádku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz