Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Krmiči a zachránci. Nejhorší milovníci zvířat, kteří je mohou i zabít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Přehnaná láska ke zvířatům může vést k jejich smrti. Přitom stačí trochu přemýšlet

Článek

Zvířata, součást naší přírody i našich životů. Mnoho lidí chová psa, kočku, křečka, morče. Kolem nás jsou samozřejmostí hospodářská zvířata. Lesy jsou také plné zvířat. A ta exotická nebo téměř vyhynulá najdeme v zoo. Láska ke zvířatům není nic špatného. Ale pozor, nic se nemá přehánět. Emoce a city mohou překrýt rozum. A nastává problém.

Krmiči zvířat

Jít se někam podívat na zvířata, to není nic špatného. Třeba na kachny na rybníku, na koně do ohrady nebo kozy, ovce, poníky a další zvěř do různých zookoutků. Láska ke zvířatům ale mnohdy přeroste v potřebu jim přilepšit. Nakrmit je. Ne, nedělají to jenom rodiče s dětmi, dělají to i samotní dospělí. Kteří si myslí, že když jim dají něco do tlamy, že jim přilepší. Ale opak je pravdou.

Pečivo, zbytky z kuchyně, plíseň, hniloba. Tenhle potravinový mix nejenom že už na první pohled nemusí působit vábně, ale on může být pro zvíře také zcela smrtícím koktejlem. Nastanou žaludeční koliky, které vedou i ke smrti zvířete. Přitom stačilo jediné - přemýšlet.

Kdykoliv jdete do zoo nebo zoookoutku, informujte se na možnost krmení. Obvykle si můžete koupit určené a kvalitní krmení nebo ho dostanete zdarma. Nic jiného zvířatům nedávejte. Pokud je krmení zakázáno, neporušujte toto nařízení. Ne, zvířatům nepřilepšíte, naopak je zabijete.

Zachránci zvířat

Není to jenom krmení. Problémem v přírodě jsou i samozvaní zachránci. Především během léta se dá v přírodě, třeba ve vysoké trávě, na louce, najít opuštěné mládě. Co v takovém případě dělat? Nejlépe správně vyhodnotit situaci. Pokud mládě není prokazatelně zraněné či nevykazuje jiné zdravotní problémy, udělejte jedinou správnou věc – běžte pryč.

Jakmile se pokusíte mládě zachránit, je zle. Už jen to, že se ho dotknete, je problém. Necháte na něm své pachové stopy, což je v případě savců ten největší možný prohřešek. V tu chvíli jste mládě odsoudili ke smrti, protože matka se k němu už nikdy nevrátí. Proč? Cítí vás.

Opuštěné mládě není vždy chudinka. Možná je jen ukryté, protože mu matka shání potravu. Možná někde bojuje s jiným predátorem. Možná se ho jenom snažila ukrýt před vámi. Je to v pořádku, jeho matka bude opodál. Nedotýkejte se ho, nikam ho nenoste. Otočte se a odejděte. Jakmile budete realizovat cokoliv pro jeho záchranu, uděláte to nejhorší, co se dá. Buď ho odsoudíte ke smrti, nebo ho odnosem do záchranné stanice odříznete od matky. Obojí je hrůza.

Anketa

Krmíte zvířata?
Ano, tím, co si přinesu z domu
4,3 %
Ano, ale jen krmivem, které je k dostání na místě
28,3 %
Ne, nikdy
67,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Zdroj: https://www.priroda.cz/clanky.php?detail=1303, https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/nekrmte-nam-zvirata-vyzyvaji-zoologicke-zahrady.zabijite-je

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz