Hlavní obsah
Rodina a děti

Kvůli svému komfortu při porodu obětovat dítě? To bych nikdy nedopustila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Mám dát všanc zdraví svého dítěte výměnou za to, že budu rodit ve větší pohodě? To v žádném případě.

Článek

Domácí porody jsou velké téma. Na úvod uvádím – každého volba. A tak jako máme každý volbu, tak máme každý i svůj pohled. Tohle je ten můj a pokud se s ním neztotožňujete, respektujte ho. Já zase respektuji ten váš.

V nemocnici je vše, doma nic

Dva porody mám úspěšně za sebou. Oba pochopitelně v nemocnici. A v obou případech si nemohu na nic stěžovat. Naopak. Skvělý přístup personálu, můj manžel v mé blízkosti, víceméně bezproblémový porod. Ale že by mě napadlo, že bych mohla rodit doma? To v žádném případě. Ani kdybych měla stoprocentní jistotu, že by vše dopadlo úplně stejně, řekla bych domácímu porodu razantní NE!

Rozdíl, mezi domovem a nemocnicí je ten, že v nemocnici je všechno, zatímco doma nic. Nemocnice, to není jenom porodnické oddělení, kde se to hemží všemožnými medikamenty, personálem a přístroji. Nemocnice je velká budova, kde jsou dostupní i další specialisté a další technika, která může být okamžitě k dispozici. A co doma? Čekat na sanitku a poté na převoz. Minuty ubíhají…

Pro své pohodlí?

Komu by udělal dobře domácí porod? Pochopitelně mě, rodičce. Pominu to, že já bych kvůli absenci zázemí nemocnice byla nervózní. Ale chápu, že jsou ženy, které to mohou mít naopak a v domácím prostředí by byly klidnější. Ale, milé dámy, to nedokážete zvládnout trochu diskomfortní situace?

Chodíte do práce, jezdíte MHD, nakupujete, cestujete, spíte v hotelu, potkáváte svou tchyni, hádáte se s manželem, máte konflikt s dětmi, naštval vás celý svět? Tohle všechno je plné diskomfortu, nervozity, stresu. Oproti tomu je porodní sál rajská zahrada. Tak pokud dokážete zvládnout normální život, který není dokonalý, jsem přesvědčena, že úplně normálně zvládnete pár hodin v nemocnici pod dozorem lékařského personálu.

Kdo to odnese?

Ten malý tvor, který se dere na svět, v danou chvíli opravdu neřeší, jestli vykoukne v porodnici, v obýváku, na zadním sedadle auta, v sanitce, nebo kdekoliv… Ale právě tento človíček je v danou chvíli tou nejohroženější lidskou bytostí. Tak proč zbytečně riskovat jeho budoucí štěstí a bezproblémový život?

Jak chcete

Je mi jedno, že vy, zastánkyně domácích porodů budete rodit tam, kde je vám to nejpříjemnější, obklopeni těmi, kteří vám jsou nejmilejší. Ale jedno si prosím pamatujte, nejste to jenom vy. Je tu ještě jeden človíček, který by si třeba také chtěl vybrat, ale nemůže. Tak zapřemýšlejte, co by bylo opravdu v jeho zájmu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz