Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kyselina askorbová obsažená v jídlech vyvolává falešné obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Hon za chemií v jídlech může být někdy zcela absurdní. Stačí, když nerozumíme chemii a děsí nás slovo kyselina.

Článek

Když se řekne kyselina, spousta lidí vytřeští oči. Jejich znalosti chemie obvykle končí u toho, že znají jenom známou žíravinu, kyselinu sírovou. Ano, ta je skutečně nebezpečná. Ale to nemusí nutně platit u všech kyselin. Z těch organických zmíním třeba látky, jako je kyselina octová, jablečná a vinná, které mají své zastoupení primárně v gastronomii. Jen je třeba vždy použít optimální množství.

Kyselina askorbová v jídlech?

A potom je tu ještě kyselina askorbová. Látka, kterou lidé s největší pravděpodobností neznají. Přitom, když si přečtou obal produktu, který mají právě v košíku, je vysoce pravděpodobné, že v něm tahle kyselina bude. A protože je to kyselina, lidé se právem vyděsí. A vše může dojít až k tomu, že produkt vrátí do regálu a raději zvolí jiný, alternativní, kde kyselina askorbová není.

O jakou látku se jedná?

Kyselina askorbová je organická sloučenina, rozpustná ve vodě. V jejím pevném stavu má bílou barvu. Kyselina askorbová se účastní tvorby žlučových kyselin a v metabolismu pojivových tkání hydroxyluje aminokyseliny lysin a prolin v kolagenu. Stejně tak podporuje začleňování síranů do mukopolysacharidů. Zapojuje se do syntézy karnitinu, derivátu lysinu a methioninu, a ovlivňuje beta-oxidaci mastných kyselin. Zvyšuje aktivitu mikrosomálních enzymů.

Je celkem jasné, že po přečtení výše uvedeného odstavce mnoho lidí nejenom že neví, která bije. Ale zcela právem mnoho z nich dostane z kyseliny askorbové strach, protože těch cizích slov, kterým nerozumí, je v textu přece jenom nějak moc. A kdo ví, jak moc dokážou vypovídat o její (ne)bezpečnosti.

A on je to vitamín

Jestli jste teď natolik vyděšeni, že běžíte do své kuchyně kontrolovat, zda je na obalech vašich koupených produktů napsaná kyselina askorbová, zpomalte. Pod tímto názvem se totiž schovává něco, co je v běžném množství nejenom neškodné, ale je to dokonce lidskému organismu prospěšné.

Znáte vitamín C? Tak právě to je jiné označení pro kyselinu askorbovou. Až tedy příště budete studovat obaly produktů a budete valit oči na to, jaké kyseliny a sloučeniny se v jídle nachází, něco si o nich zjistěte. Když je tam kyselina askorbová, je to ku prospěchu věci. Alespoň prospějete svému zdraví, zvláště když nemáte příliš pestrou stravu a vitamin C vám může scházet.

Anketa

Znali jste kyselinu askorbovou?
Ano, vím že jde o vitamin C
100 %
Ne, je to pro mě novinka
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz