Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidovci, proč chcete potrestat všechny zodpovědné rodiče vyššími odvody?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Máš děti? Budou úlevy. Ale pokud je nemáš, napaříme ti větší odvody na důchod. Ať víš, co je to zodpovědnost.

Článek

Lidé bez dětí nad 35 let by měli odvádět vyšší sociální pojištění, z něhož se hradí penze. Naopak lidem se dvěma a více dětmi mají podle lidoveckého návrhu odvody klesnout. No, chápu, že teď zajásají ti, kteří mají více potomků a kteří díky tomuto návrhu mohou ušetřit. Ale co ti, kteří jsou bezdětní?

Dítě není povinnost

V první řadě je třeba uvést, že dítě není povinnost. Už dávno neplatí hloupá socialistická hesla, že rodina je základ státu. Dnes se každý může rozhodnout, zda dítě chce, nebo nechce. A může se také rozhodnout, kdy ho bude chtít a kolik dětí bude chtít. A na téhle svobodné volbě by stát neměl nijak participovat.

Zodpovědní, plaťte

Ponechám stranou situace, kdy někdo nemůže mít děti ze zdravotních důvodů. Napařit jim vyšší odvody by byla prasárna nejvyššího kalibru. Zůstanu u toho, že se lidé svobodně rozhodnou, že děti, alespoň během následujících let, prostě nechtějí.

A proč je nechtějí? Třeba proto, že v tuto chvíli nemají jistou práci, že mají své osobní či zdravotní problémy. Že nemají dostatečný příjem na to, aby dokázaly potřeby dítěte plně uspokojit v rozsahu, v jakém by chtěli. Chtějí nejprve lepší kariéru, zázemí, spokojenější život, do kterého svého potomka přivedou. Takové rodiče lze označit za zcela zodpovědné. Člověk není zvíře, aby plodil a plodil.

Když ne teď, tak nikdy

Tito zodpovědní rodiče tedy čekají, až bude lépe. Ale díky lidovcům patrně lépe nebude. Protože nemají děti teď, budou platit víc. Už nyní někteří lidé nechtějí dítě proto, že ho neutáhnou. A jak na tom budou, když jim stát napaří vyšší odvody? Ještě hůř!

Podpořte, netrestejte

Nemám nic proti tomu, když se budou rodiny s dětmi nějakým způsobem zvýhodňovat. Potom ať si každý spočítá, zda rodinný život utáhne, nebo nikoliv. Ale donutit někoho k plození dětí pod pohrůžkou trestu? No, kde to jsme?

Anketa

Souhlasíte s návrhem lidovců?
Ano, souhlasím
25,7 %
Ne, nesouhlasím
74,3 %
Celkem hlasovalo 222 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz