Článek
Čas od času k nám nějaký vegan nebo vegetarián do restaurace zavítá. Jelikož to ale není klientela, na kterou se specializujeme, odpovídá tomu i nabídka v jídelním lístku. O nějakých gastro specialitách nemůže být řeč: nějaký salát, grilovaná zelenina a pro vegetariány smažený sýr. Holt jsme hospoda, kde 99 % hostů tvoří lidé, kteří si objednávají maso. Proto není důvod jídelníček jakkoli měnit.
Máte něco pro vegany?
Je mi celkem fuk, jak se kdo stravuje. Je to jeho rozhodnutí, jeho volba. A i to, že vkročí k nám do restaurace, je jeho volba. Jídelní lístek máme na webu, stejně jako ve vitríně u dveří. Každý, kdo vyznává alternativní stravování, tak jasně vidí, že na něj úplně zaměřeni nejsme. Samozřejmě se u nás něčeho nají, ale žádné „gastro zážitky“ to asi nebudou.
Jeden vegan se ocitl ve skupince u stolu číslo šest. Bloumal jídelním lístkem, až se nakonec radši zeptal, co mu mohu nabídnout. No, moc toho nebylo, ale měl štěstí. Od oběda zbyla květáková polévka, kterou připravujeme jen ze zeleninového vývaru. Dále už zbývala jen grilovaná zelenina (vedená v přílohách) nebo salát, který by kuchař upravil tak, aby byl bez klasického dresinku a připravil ho s vinaigrette. Tahle nabídka nakonec vyhovovala a já si oddychla, že nebudou problémy. Mýlila jsem se.
Dáte si kávu?
Jako servírka se snažím s hosty komunikovat, doporučovat a nabízet. Po hlavním chodu jsem se tedy zeptala, zda by si nedal dezert nebo kávu. Ukázalo se, že to byl dobrý nápad. Ital by se možná zhrozil, že si někdo dává cappuccino večer, ale co – jsme v Čechách a lidé to tak prostě pijí. Já nejsem žádný přehnaný moralista, abych jim říkala, co mají nebo nemají dělat. Každý podle své chuti a uvážení.
Máte ke kávě rostlinné mléko?
No jo, ale i onen vegan dostal chuť na cappuccino. Pochopitelně a správně se zeptal, zda jsme schopni něco takového připravit. „Máte ke kávě rostlinné mléko?“ zněla jeho otázka. Já pouze zakroutila hlavou a vyhrkla: „Nemám, u nás v hospodě je svět ještě v pořádku.“ A už byl oheň na střeše.
Nemyslela jsem to nijak zle, ale mléko je produkt krávy, ovce či kozy… Tak to bylo, je a bude. Stejně jako je tatarák z hovězího, řízek je z masa a hranolky jsou z brambor. Ano, můžeme najít desítky alternativ, ale nazývat to stejně jako ten základní, klasický a pravý produkt? Proboha, proč?
Jsme prý zpátečnická restaurace
Dozvěděla jsem se, že jsme zpátečnická restaurace. No, budiž. Já si zase myslím, že nemá cenu kupovat nějaké mandlové nebo kdovíjaké mléko, které by stálo otevřené v lednici třeba měsíc, než by se znovu objevil host – vegan, jenž by z krabice trochu upil.
Jsme restaurace, která má určitou klientelu a na tu se zaměřuje. Já také nechodím do veganských podniků a nežádám tam maso. Tak, vážení, i vy u nás nežádejte něco, co 99 % hostů nechce a co by pro nás bylo prodělečné.
A jak tenhle večer dopadl?
Dal si lungo a při placení nechal dýško kolem sedmi procent z útraty. Takže myslím, že to žádná hrůza nebyla, i když jsme si názorově do oka příliš nepadli. Ale to se stává.