Hlavní obsah
Názory a úvahy

Medaile z olympiády nejsou nutné. Že jsou elitou, sportovci už ukázali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Kolik letos přivezeme z olympijských her medailí? Vždyť je to úplně jedno!

Článek

Je skvělé, když země přiveze z olympijských her mnoho cenných kovů. Každá z výprav doufám, že jich získá co nejvíce. Česká republika není výjimkou. Olympijské hry ještě nejsou u konce, a tak by bylo předčasné spekulovat o tom, kolik a jakých drahých kovů nakonec získáme. Jedno je ale jisté. I to, že přijedeme s prázdnou, se dá považovat za úspěch.

Nejlepší z nejlepších

Ne, na olympiádu se nejezdí za zásluhy. Kdo se chce na olympijské hry dostat, ten se musí kvalifikovat. To znamená, že musí splnit požadavky na výkon ve své disciplíně. Když uspěje, může se nám letos v Paříži předvést. Když neuspěje, musí sedět doma. A jestli na to má formu a věk, může to zkusit za 4 roky.

Tenhle výběrový klíč jasně ukazuje na to, že olympijských her se neúčastní nikdo z protekce, nikdo tam nejede sportovat kvůli svým předchozím zásluhám. Kdo se tam dostane, je nejlepší z nejlepších. Už podle počtu členů v olympijských výpravách můžeme snadno určit, která země je na tom s letními olympijskými sporty dobře a která spíše ztrácí. Naše výprava čítá 133 sportovců ve 23 sportech. To znamená jediné. Že v každém z těch 23 sportů máme někoho, kdo se může právem zařadit mezi světovou elitu.

Medaile nejsou nutné

Ve 23 sportech máme své zástupce. Můžeme o našich sportovcích říct, že v těchto sportech patříme mezi skutečnou světovou elitu. Na toto se velmi často zapomíná a už tento fakt je třeba brát jako neskutečný úspěch naší malé zemičky. Ano, bylo by fajn přivézt medaili a stát se tak nejlepším z nejlepších. Ale je třeba respektovat, že tam mohou být i lepší.

Je jedno, jestli nějaké medaile přivezeme, z jakého kovu budou a kolik jich bude. Medaile z olympiády nejsou nutné. Že jsou elitou, sportovci už ukázali. Dostali se v počtu 133 na olympijské hry. Na mezinárodní událost, kde ve sportu zápolí skutečná elita. Být v ní je samo o sobě čest, i když člověk není první, druhý nebo třetí.

Jak jste na tom vy?

A co vaše práce? Můžete si říct, že patříte mezi skutečnou elitu? V rámci České republiky, v rámci Evropy, nebo v rámci celého světa? Můžete o sobě říct, že svými pracovními výkony, dovednostmi, schopnostmi a zkušenostmi jste téměř nenahraditelní? Že se dokážete zařadit mezi nejlepších 50, 100, 150, 200 světových zaměstnanců? Tak proč vyčítáme našim, kteří v této elitě jsou, že nepřivezou medaili?

Anketa

Kolik letos přivezeme medailí?
Žádnou
1,7 %
1-5
86,9 %
6-10
10 %
11-15
0,7 %
Více
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 290 čtenářů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-olympiada-krpalek-a-spol-na-kolik-medaili-si-dela-zalusk-ceska-vyprava-256527

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz