Hlavní obsah
Zdraví

Milé biomatky, to jenom díky nám ostatním můžete vykřikovat svá moudra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Vážené biomatky, vraťte se do reality. Vaše moudra můžete vykřikovat do světa jenom díky tomu, že my ostatní máme děti očkované.

Článek

Pojem biomatka není dnes nijak neznámý, ani hanlivý. Jde o poměrně jasné označení těch matek, které vyznávají, řekněme alternativnější styl života. Biomatka často odmítá současný konzumní styl života a vše, co je s ním spojeno. A to včetně očkování. Právě odpor k němu je nejznámějším poznávacím znamením biomatek.

Očkování a kontroverze

Očkování (též vakcinace) je lékařský zákrok, při kterém se zdravý organismus záměrně setká s méně nebezpečným mikrobem nebo jeho fragmentem. To pochopitelně není bez rizika. Byly, jsou a budou případy, když očkování mohlo vyvolat i fatální zdravotní problémy. Takhle to bylo, je a bude.

V případě očkování prostě platí jediné – účel světí prostředky. Právě díky vakcinaci se podařilo téměř zcela vymýtit celou řadu zákeřných nemocí, které ohrožovaly děti i dospělé. Očkování, alespoň v současné podobě, nebude stoprocentně bezpečné a bezrizikové. Ale to platí i o jakémkoliv jiném léku na planetě. Klidně si přečtěte příbalový leták běžně dostupného prášku na bolest, který mnozí zobou jako lentilky. A budete se divit, co vše může způsobit.

Dalo by se polemizovat i o tom, kdy je na očkování nejlepší čas a zda by nebylo na místě současný očkovací kalendář nějak upravit, modifikovat, aby se do novorozenců a kojenců necpaly koktejly různých šmakulád v tom neútlejším věku. Nic proti diskusi na toto téma, může být přínosem. Ale odmítat očkování jako celek? To snad ne!

Jenom díky nám

Milé biomatky, odpůrkyně očkování. To jenom díky nám ostatním máte možnost křičet do světa své zcestné názory. Jenom díky tomu, že většina nás ostatních nechala děti očkovat, žijeme ve zdravé společnosti, která díky vakcinaci vymýtila řadu nemocí. Díky všem očkovaným dětem žijete v zemi, kde i těm vašim, neočkovaným, nic nehrozí. Svými názory tento stav nejenom že do budoucna ohrožujete, ale také nás doslova zneužíváte.

Chtěla bych vás vidět, kdy bychom ani my, ostatní, nenechávaly očkovat své děti. A napříč Českou republikou tu začal naplno řádit několik nemocí. Třeba spalničky nebo černý kašel, ale také tetanus, záškrt, zarděnky, obrna, žloutenka nebo příušnice.

Jsem přesvědčena, že v době, kdy by některá z těchto nemocí vašim dětem reálně hrozila, vaše názory na očkování by nebyly tak radikální. Jsem si jista, že byste dokázaly akceptovat to, že by vlivem očkování vašim dětem možná, někdo, trochu, něco hrozilo. Pořád by to bylo menší riziko než nákaza některou z nemocí, se kterou si věda neumí vždy dobře poradit.

Než se něco stane

Helmu vašemu dítěti také dáváte na kolo jako prevenci, nebo ne? Do autosedačky ho každou cestu autem také poctivě zapnete, nebo ne? I tohle je prevence. A děláte ji naprosto běžně. I když víte, že mohou nastat situace, kdy cestovní pás může uškodit – třeba pád s vozem do rybníka a neschopnost ho odepnout. Ano, může to nastat, ale mnohem pravděpodobnější je, že pás a sedačka zachrání život. A s očkováním to není jiné.

Anketa

Souhlasíte s očkováním?
Ano, souhlasím
97,8 %
Ne, nesouhlasím
2,2 %
Nevím, nedokážu posoudit
0 %
Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Očkovaní
Povinné očkování
Očkování proti dětské obrně
Očkování proti spalničkám
Očkování proti příušnicím
Očkování proti pneumokokovým infekcím
Očkování proti zarděnkám
Očkování proti hepatitidě B

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz