Hlavní obsah
Bydlení

Mince do mrazáku během dovolené: Nesmysl, ze kterého se nic nedozvíme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Slyšeli jste o tom, že byste měli dát během dovolené do mrazáku minci? I když to uděláte, stejně vám to nic moc neřekne.

Článek

Jestli jste tenhle životní hack ještě nezaznamenali, stručně vám ho představím. Napříč internetem se můžete setkat s radou, že během dovolené byste měli dát do mrazáku minci. Tedy, ne ji tam jenom tak volně položit. Nejprve naplníte vodou například kelímek od jogurtu nebo malou mističku a tuto vodu necháte zmrznout. Poté na povrch zmrzlé vody položíte minci. A můžete si v klidu odjet na dovolenou. Po návratu z dovolené otevřete mrazák a minci zkontrolujete.

Co se stane?

Pokud po příjezdu uvidíte minci stále na vrcholu zmrzlé vody, máte předpokládat, že nedošlo ani k výpadku proudu, ani k výpadku vašeho mrazáku. Ten po celou dobu mrazil, jak měl a vaše potraviny jsou v bezpečí. Alespoň toto říkají ony návody na použití mince. Pokud však mince není na povrchu, ale je uvnitř ledu, má vás to upozornit na nefunkčnost mrazáku. Až takovou, že led ve vaší misce nebo kelímku roztál, mince klesala a když se mrazák znovu sepnul, voda opětovně zmrzla. V tu chvíli máte být obezřetní při používání vašich potravin.

Je to k něčemu?

Řekněme, že se skutečně tímto trikem necháte inspirovat a do mrazáku dáte minci do kelímku se zmrazenou vodou. A co v případě, že se vrátíte po dovolené a zjistíte, že mince není na povrchu ledu, ale je mírně pod ním? Jediné, co vám to řekne, že došlo na určitou dobu k výpadku elektrické energie. Jak dlouho to ale trvalo, než se mrazák zase rozběhl, nebo jaká byla teplota uvnitř mrazáku a po jakou dobu, to se stejně nedozvíte.

De facto se ale nemusíte dozvědět ani to, že k výpadku opravdu došlo. Není pravidlem, že v době stoupání teplot bude voda tát tak, aby se na povrchu vytvářela vodní hladina a mince bude klesat. I když led povolí vlivem stoupající teploty, i po vašem návratu z dovolené může být mince pořád na zamrzlé ledové hladině, i když mrazák nějakou dobu skutečně nešel.

Lepší je teploměr

Pokud jste natolik paranoidní, že by během vaší dovolené vypadl proud nebo váš mrazák na víc než několik hodin, lepší, než mince je prostě teploměr, který umí zaznamenávat teploty. Na něm objektivně zkontrolujete, zda teplota v mrazáku stoupala a na jakou mez. Troufnu si ale tvrdit, že i tohle řešení je naprosto zbytečné. Stačí si vzpomenout, jak dlouho naposledy elektřina u vás doma z důvodu výpadku nešla. Bylo to maximálně pár hodin a to plnému kvalitnímu mrazáku opravdu nijak neublíží.

Anketa

Dávali jste během dovolené do mrazáku minci?
Ano
4,2 %
Ne
95,8 %
Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

Zdroj: https://bydlenisnu.cz/obycejna-mince-v-mrazaku-odhali-problemy-se-skladovanim-potravin-a-do-budoucna-zamezi-kolisani-teplot/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz