Hlavní obsah
Příběhy

Naše grilování je hazard se zdravím. Na to jsem řekla, ať si příště vezme brýle

Foto: Freepik

Milujeme letní grilovačky. Tu poslední nám trochu zkazila nová partnerka mého kamaráda. Dávala nevyžádané rady.

Článek

Grilování s přáteli je aktivita, kterou prostě milujeme. Gril na dřevěné uhlí, maso, zelenina, drinky, dobrá nálada. Když vyjde počasí, nemá to chybu. Tedy pokud se sejde opravdu dobrá parta lidí. To se teď skoro podařilo, až na jednu osobu. Tou osobou byla Klára, nová přítelkyně našeho kamaráda. Zprvu se jevila v pohodě, což skončilo ve chvíli, kdy jsme začali s grilováním.

Není to zdravé

Prostě klasické grilování na dřevěném uhlí – máme to tak nejraději. Maso na grilu chytne příjemnou vůni a je to dokonalá lahoda. Grilujeme takhle pořád, stejně jako mnoho jiných lidí. A že bychom se nějak pozastavovali nad tím, že to není zdravé? Možná není, ale co už. Hlavní je, že nám chutná. A navíc grilujeme jenom jednou za čas.

Ale Klára s tím vším začala mít velký problém. Nejprve s tím, že by si místo masa dala jen grilovanou zeleninu. Budiž – není problém jí vyhovět, pokud nejí maso. Pak ale začala tvrdit, že bychom maso neměli jíst ani my, že není příliš zdravé. Zvlášť když máme obyčejné kuřecí a vepřové ze supermarketu. Jsem si toho vědoma, ale neřeším to – je to moje věc.

A ani tím to neskončilo. Kritizovala i samotné grilování: dřevěné uhlí, kouř z něj, odkapávající tuk, karcinogeny, spáleniny… To všechno nám bylo dokola opakováno a podsouváno, až nám Klára začala lézt vyloženě na nervy. Tu grilovačku prostě začala kazit – a hodně.

Vezmi si někdy brýle

Protože už jsem toho měla dost, rozhodla jsem se jí zeptat, co nakupuje a jí ona. Prý normální potraviny ze supermarketu. To mě pobavilo, tak jí říkám: „Kláro, vezmi si někdy brýle a podívej se na to, co ty tvoje potraviny obsahují. Podívej se na složení – kolik éček, chemie a všeho možného je v tom, co jíš.“

„Potom si možná uvědomíš, že když dám na gril kus masa naložený v oleji, koření a bylinkách, není to nakonec vůbec tak hrozné, jak si myslíš.“ A po tomhle byl klid. Chápu, že to možná myslela dobře, že nás chtěla upozornit. Ale každý ví, že grilování na uhlí, když na něj kape tuk, který se může vracet do masa, není zdravé. Jenže žijeme ve světě, kde máloco, co konzumujeme, je úplně dokonalé.

Vzdát se grilovačky párkrát za léto? Ne, to určitě ne. My budeme grilovat, dokud bude počasí. A Klára? Ta ať si dělá, co chce, a nemluví nám do toho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz