Hlavní obsah
Cestování

Ne, letadlo nemusí být uklizené. V autobuse a vlaku to také nevyžadujeme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Neuklizené letadlo? V pořádku, proč by ho měl někdo kvůli vám pulírovat.

Článek

Někteří lidé stále mají pocit, že cestování letadlem je něco víc. Že když usednou se svým kabinovým zavazadlem na sedadlo nízkonákladové letecké společnosti, že jsou jakási smetánka, honorace, ze které se zboří svět. Ale tak to není. Letecká doprava, pokud si náležitě nepřiplatíte za lepší služby, není nic jiného než další z obyčejných a běžných druhů hromadné dopravy. Nebo si opravdu myslíte, že když si koupíte letenku za pár stovek, budete mít k dispozici špičkové služby?

Levnější než vlak nebo autobus

Když si porovnám, kolik mě stojí cestování vlakem a autobusem s tím, na kolik nás vyšlo několik posledních letenek, musím se smát. Za cenu letenky přes půl Evropy jsem v České republice pořídila jízdenku, se kterou jsem se nedostala ani do půlky naší země. Někdy se divím, zda se letenky za pár stokorun mohou leteckým společnostem opravdu vyplatit.

Ale asi mohou. Když vezmu v potaz, jakou vzdálenost letadlem překonám, vychází mi letadlo v přepočtu na kilometr podstatně levněji než vlak. Tak jakápak prestiž, jakýpak komfort, jaképak služby. Prostě lowcost přeprava z bodu A do bodu B. Tak, jako ve vlaku nebo autobuse.

Nebylo uklizeno? No a co?

Ti, kteří leteckou dopravu nízkonákladovkou stále považují za něco extra, si stěžují nejenom na to, že jim nikdo nedal ani najíst, ani napít. Stěžují si i na to, že letadlo nebylo nijak uklizeno. Že bylo znát, že tam chvíli před nimi byli jiní cestující. Bylo patrné, že letadlo přistálo, lidé vystoupili, udělal se opravdu jen zevrubný úklid největšího bordelu, aby se do trupu mohlo nahrnout další stádo lidí.

A já říkám, no a co? Když si sedám do vlaku, také nepředpokládám, že bude nějak extra uklizený od předchozích cestujících. Na konečné vlaková četa maximálně vysype odpadkové koše, obhlédne toalety a tím její služba končí. A v autobusech? Tam není zvykem ani to. Lidé se v dopravních prostředcích prostě točí po celý den a na úklid je čas až večer. Tak proč to v letadlech vyžadujeme?

Co byste za ty prachy chtěli?

Opravdu si někdo myslí, že za ty prachy, za těch pár stovek, co stojí letenka, bude někdo čistit letadlo po každé točce? Že tam budou zdarma podávat nápoje a jídlo? Opravdu ne, běžné masové létání je standardní, obyčejná, lowcost veřejná doprava. Kdo chce něco víc, ať si to zaplatí. Za business třídu, za první třídu. Ano, k ceně letenky budete muset přidat klidně nulu nebo dvě. Ale budete mít komfort, který jste tak očekávali. Tak co, dáte to, nebo radši zase poletíte neuklizeným dobytčákem za pár stováků?

Anketa

Považujete leteckou dopravu za prestižní?
Ano, považuji
18,2 %
Jen v případě cestování vyšší třídou
52,3 %
Ne, nepovažuji
29,5 %
Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz