Hlavní obsah
Rodina a děti

Ne, mateřská dovolená opravdu není práce, kterou si máte psát do životopisu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Že jsi na mateřské z tebe ještě nedělá kvalifikovaného člověka pro náročnou práci. Mateřská opravdu není zaměstnání.

Článek

V první řadě je třeba si uvědomit, že mít dítě není povinnost. A také, že se nezjeví samo, že ho nepřinese čáp. Aby se dítě narodilo, je třeba nějaká iniciativa ze strany muže a ženy. Když pominu selhání nebo nepoužití antikoncepce a následné odmítnutí potratu, je dítě plánovaným závazkem dvou lidí. A ti by si měli rozmyslet, zda do toho opravdu půjdou na plno a dokážou péči o dítě zvládnout.

Ano, mateřská opravdu není dovolená

Mám pár kamarádek, které stále při životě udržují statusy na Facebooku, kde v kolonce zaměstnání mají uvedeno: „Mateřská, ale určitě ne dovolená“. Ano, všichni víme, že mateřská nemusí být procházka růžovou zahradou a někdy dá péče o dítě zabrat. Ví to i můj partner, váš jistě také. Vědí to i bezdětní lidé, muži a ženy. Pokud si některá z těch, co mají na sociální síti tento status, myslela, že je to leháro, měla se více informovat. Teď ale ze sebe nemusí dělat mistryni světa.

Ne, nemáte žádné předpoklady pro náročnou práci

Některé z těchto kamarádek, které dávají na Facebooku na obdiv svou výjimečnost, si dokonce myslí, že po skončení mateřské mají ideální předpoklady pro to, aby získaly náročnější, dobře placenou práci. Že během těch dvou, tří až čtyř let doma, kdy se staraly o dítě a řídily chod celé domácnosti, mají předpoklady k tomu, aby dokázaly řídit tým lidí, nebo klidně i celé oddělení, nebo dokonce menší firmu.

Já chápu, že zvládnout domácnost s jedním nebo dvěma dětmi na krku je náročné, vyžaduje to fyzickou a psychickou odolnost, stejně jako to vyžaduje dobrou organizaci času, plánování či rychlé řešení krizových situací. Ale věřte, tohle určitě nejsou zkušenosti, které by nějakého zaměstnavatele zajímaly.

Ne, do životopisu si to nepište

Tedy takhle, mateřskou (ale určitě ne) dovolenou je určitě na místě si do životopisu napsat. Budoucího zaměstnavatele by zajímala prodleva v rámci vašeho života a měl by tedy vědět, že jste byla na mateřské a že máte děti. Ale setkávám se opravdu s tím, že si mnohé do svého CV opravdu chtějí dopsat i informace o tom, že během mateřské získaly schopnosti a dovednosti, jako je zodpovědnost, loajalita, multitasking, komunikace, empatie, zvládání změn, organizace času.

Ano, to jsou předpoklady, které zaměstnavatel u vedoucích pracovníků chce. Ale také chce, aby byly získány v normální práci. On je totiž tak trochu rozdíl, jestli se problém k řešení týká týmu dospělých lidí, nebo toho, že vaše dítko má v plence bobek a vyžaduje oběd. Proto, milé dámy, mateřská opravdu není práce, kterou si máte psát do životopisu. Nebo, víte co, klidně si to tam napište, jistě tím pobavíte celé HR oddělení.

Anketa

Považujete mateřskou za možnost zvýšení pracovní kvalifikace?
Ano, považuji
21,4 %
Ne, nepovažuji
76 %
Nevím
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz