Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nechápu, jak může mít někdo nedoplatek. I letos nám za elektřinu vrací tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nastala doba, kdy chodí vyúčtování elektřiny. Náhled do obálky byl opět pozitivní. Zase nám několik tisíc vracejí.

Článek

Vyúčtování energií je pro někoho noční můrou, pro jiného radostný akt. Záleží totiž na tom, co bude uvedeno v dokumentech od dodavatele. Může tam být buď méně příjemná zpráva – nedoplatek, nebo pozitivní informace – přeplatek. Mnoho lidí otevírá daný dopis s obavami, ale kdo alespoň trochu přemýšlí a jedná, nemůže být zaskočen.

Zase nám vrací

Nám už vyúčtování od dodavatele dorazilo. Ne tedy ve formě klasické obálky, protože v rámci ekologie a úspor přišlo na email. Ono napětí tak bylo spojeno nikoliv s rozlepováním dopisního papíru, ale s otevíráním emailové přílohy. A na konci prvního listu byla pozitivní zprávě. Přeplatek 3236 Kč. Musím ale říct, že mě to až tolik nepřekvapilo. Vlastně to byla očekávatelná věc.

Nic to nevypovídá

Už se těším na to, až nejenom internetové diskuse budou opět plné pláče o tom, kolik, kdo musí doplácet a jak má drahou elektřinu. Fakt je ale takový, že výše přeplatku nebo nedoplatku o nákladech za energie vůbec nevypovídá. Jde vlastně jenom o vyúčtování průběžné platby, kterou dodavateli posíláme každý rok. Je to asi podobné, jako by mám náš telefonní operátor neposílal fakturu každý měsíc, ale až jednou za rok. S tím, že mi bychom mu měsíčně vždy poslali pár stovek jako nějakou zálohu.

Vždyť se to dá nastavit

Nastavit si výši záloh je úplně standardní služba. U našeho dodavatele to jde i na pár kliků online. Pokud tedy vím, kolik elektřiny zhruba ročně spotřebuji, stejně jako vím, kolik za ni platím, není nic složitého nastavit si odpovídající zálohy. U nás pro jistotu měsíčně přihodíme zhruba 300 Kč, abychom měli případnou rezervu. A jak se ukazuje na vyúčtování, je to právě tato rezerva, kterou nám vrací. Zálohy jsme měli, až na pár desetikorun, nastaveny zcela přesně.

Takže nechápu lidi, kteří s vyúčtováním brečí, že musí hradit tisíce korun. Spotřebu si lze snadno zjistit z předchozích vyúčtování, na elektroměru i zákaznických linkách nebo kontaktních centrech. Ceníky také nejsou tajné. No, a potom už stačí elementární matematiky, pošty základní školy, abychom si zálohy nastavili správně.

Stačí trochu přemýšlet

Jo, platit se spotřebou 2 000 měsíčně, na zálohách jenom pár stovek, to by uměl každý. A každému by se to líbilo. Ale takový člověk by si měl uvědomit, že jednou za rok mu přijde složenka na pár tisíc. Tomu se prostě nevyhne. No jo, ale tohle si dokáže spočítat a uvědomit jenom finančně gramotný člověk.

Anketa

Jak dopadlo vaše vyúčtování?
Máme přeplatek
40 %
Máme nedoplatek
13,3 %
Ještě nedorazilo
46,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz