Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nepřispívejme cíleně na nemocné děti. Je to smutné a nespravedlivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Není dne, kdy bych nečetla nějaký srdceryvný příběh o nemocném dítěti. S výzvou k finančnímu příspěvku. Peníze konkrétní rodině nepošlu. Považuji to za správné.

Článek

Život není spravedlivý. I malé děti mohou trpět nemocemi, na které léčba buď neexistuje, nebo je experimentální a finančně náročné. Proplacení pojišťovnou je v takovém případě nereálné, a tak se rodič takového dítěte musí spolehnout na vlastní zdroje. Je pochopitelné, že miliony až desítky milionů normální člověk jen tak nenašetří. Tak si požádá o příspěvek.

Přispějte, prosím

Založit sbírku dnes není nic složitého. Využít k tomu lze i různé internetové platformy, které vše z hlediska technického i administrativního pokryjí. Rodičům tak stačí napsat pouze konkrétní příběh, dodat nějaké ty fotografie a doufat, že se najde dost přispívajících, kterým se zželí. Pokud se sbírka stane mediálně známější, je cesta k cílové částce snazší. Informace se může objevit v médiích, na sociálních sítích ji zmíní influenceři a už to jede. Tisíce, desetitisíce, statisíce i miliony naskakují závratným tempem. Podobné sbírky a příspěvky mají však i stinnou stránku, kterou si dnes málokdy uvědomuje.

Není jediné

Ve chvíli, kdy posíláte příspěvek na konkrétní příběh, na konkrétní nemocné dítě, byste si měli uvědomit jednu důležitou věc. Není jediné. I když může být jeho nemoc zcela výjimečné, nemusí být chlapeček nebo holčička z příběhu jediným dítětem, které v naší zemi tuto nemoc má. Mohou existovat jednotky, nebo i desítky jiných, s úplně stejným zdravotním problémem.

S úplně stejnou nemocí, se stejnou možností léčby, se stejnými požadavky. Ale jejich příběh se nedostal mezi širší veřejnost, a tak místo milionů, jsou na jejich sbírkovém účtu jenom tisíce. Dovedete si představit smutek takových rodičů, když vidí, že pouze chvilka štěstěny rozhodlo o tom, že jiné dítě má šanci, zatímco jejich potomek ne.

Přispívejte, ale…

Tímhle textem nechci odrazovat od podobných příspěvků. Jsou správné, jsou dobré. Čím více peněz dáme na pomoc, tím lépe. Ale neposílejme je bezhlavě, jenom na to, co nám před nos podstrčí média, nebo sociální sítě. Používejme zdravý rozum, uvědomme si, že je více takto nemocných dětí, nebo i dospělých. I ti si zaslouží pomoc, nebo ne?

Není lepší náš příspěvek rozkouskovat mezi všechny ostatní? Nebo rovnou přispět konkrétní nadaci, která podobné zdravotní případy sdružuje, monitoruje a pomáhá? Je správné přispět, ale je špatné dělat to nespravedlivě. S každým finančním příspěvek by nás mělo napadnout, zda neexistuje ještě někdo jiný, kdo by ho potřeboval také. A kdo hold neměl štěstí na velkou mediální podporu.

Anketa

Přispíváte na nemocné děti?
Ano, pravidelně
19,7 %
Ano, nárazově
28,9 %
Ne, nepřispívám
51,4 %
Celkem hlasovalo 173 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz