Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pánové, už nemusíte smrdět. Znáte antiperspirant, nebo alespoň deodorant?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Teploty stoupají, oblečení se odkládá a řada mužů bude dávat opět plně najevo svůj nevábný tělesný odér.

Článek

Správný muž by měl smrdět – tohle motto možná ještě někde uslyšíme. Tahle věta vychází z historického tvrzení, kdy se říkalo, že muž by měl smrdět smolou, koněm a benzínem. Právě tyto vůně byly určitým znakem movitosti daného muže. Dnes už podobná přirovnání postrádají smysl a když někde potkáme zapáchajícího muže, je to nejčastěji odér potu, který ho charakterizuje.

Každý se potí

Pot je přirozená věc. Každý člověk se potí. Stačí trochu intenzivnějšího pohybu, ale třeba i nervozity a pot se začne tvořit. Přispívá k němu pochopitelně i nesprávně zvolené oblečení, kdy nám začíná být horko. Pot je v principu důležitá věc, jelikož se stará primárně o termoregulaci našeho těla. Zároveň se potem uvolňují škodlivé látky. Takže záměrně vyvolávat pocení rozhodně není na škodu. Třeba namáhavější fyzickou aktivitou, nebo sezením v sauně. To, že se naše tělo potí, znamená, že mu v určité chvíli prospíváme.

Bohužel, pot má také jedno negativum. Zapáchá. Při sportu je to víceméně tolerovatelné, v sauně jde také o běžnou věc. Na ulici, v autobuse, tramvaji, nebo restauraci či kavárně, či na jakémkoliv veřejném místě, je ale zápach potu ukázkou, řekněme nedostatečné péče o sebe samotného.

Víte, že smrdět nemusíte?

Zápach potu je vesměs spojený s muži. Pravda, čas od času se sice najde i žena, která o moderních přípravcích v podobě deodorantu a antiperspirantu nemá ani tušení, ale faktem je, že dominují muži. Opět připomínám, nic proti pocení, to je přirozené. Tak naše tělo prostě funguje. Na nás ale je, abychom, ve společnosti eliminovali ono hlavní negativum potu samotného – zápach.

A není to nic složitého. Vše by mělo začínat už ráno. Zkuste si, pánové, čichnout ke svému tričku, zda náhodou není nasáklé potem z předchozího dne. Už výměnou nošeného oblečení za čisté, uděláte správná první krok. A potom, víte že existuje antiperspirant? Nebo alespoň deodorant?

Co koupit?

Milí pánové, až budete mít cestu do drogerie, stavte se tam. A sáhněte po deodorantu, nebo antiperspirantu. A jak se liší? Deodorant je v podstatě jenom vůně, která bude váš nelibý zápach zakrývat. Antiperspirant kromě toho, že voní, také pomáhá snižovat míru pocení. Je na vás, po čem sáhnete, hlavně si ale něco odneste.

Vy to možná necítíte, ale my, vaše okolí, bohužel ano. A to je ještě doba, kdy končí zima a nastává jaro. Už teď se hrozím toho, až v létě pojedu v tramvaji a nějaký muž v upoceném tílku zvedne ruku, aby se chytil madla.

Anketa

Vadí vám zápach jiných lidí?
Ano, obtěžuje mě
84,4 %
Ne, nevadí mi
3,1 %
Nevím, neregistruji ho
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Nadměrné pocení
Noční pocení
Termoregulace
Tílko

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz