Hlavní obsah
Rodina a děti

Proč? Protože jsem to řekl! Tak mě koukej poslechnout, nebo bude výprask

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Na co argumenty, když si můžeme poslušnost dítěte vynutit z pozice síly.

Článek

Výchova dětí není snadná věc. Teorie je jedna věc, praxe druhá. A individualita i nálada dítěte je věc třetí. Každý má styl výchovy jiný, někdo praktikuje to, co odkoukal od rodičů, jiný s takovou metodou zase nechce mít nic společného. Někdo dává dětem volnost hraničící s anarchií a další vyžaduje poslušnost. Jsou i rodiče, kteří dětem vše vysvětlují a mají argumenty. A potom jsou rodiče, kteří si poslušnost vynucují z pozice síly. Bohužel.

Proč? Protože jsem to řekl

Na dětském hřišti, na koupališti, v zábavním parku, v obchodě, ve vlaku… Všude se setkávám s jednoduchou výchovnou metodou. Když si chce rodič prosadit svou, zvážní, zhrubne mu hlas a jednoduše odpoví: „Proč? Protože jsem to řekl.“ Bez argumentu, bez vysvětlení. Bude to tak proto, že to dospělá osoba chce.

Ano, na děti to samozřejmě působí. Děti téměř okamžitě poslechnou. Ale jenom proto, že jsou na tuhle metodu už zvyklí a že moc dobře vědí, co by následovalo. Ne, nebude to vysvětlení nebo kompromis. Bude to pochopitelně tvrdý fyzický trest. Ano, další výchovná metoda, kdy si rodič vynucuje poslušnost pouze z pozice své síly a nadřazenosti.

Jak by bylo vám?

Děti jsou taky lidi, jako vy. Jak by bylo vám, kdyby za vámi přišel šéf s tím, že o víkendu půjdete povinně do práce. Jak byste se cítili, kdyby vám řekl, že vám o dvacet procent snižuje plat. Nebo že už chodit nemusíte. Jak by vám bylo, když by vás někdo vyhodil třeba z MHD nebo z obchodu. Ptali byste se proč? Samozřejmě, že ano. Je základní lidskou potřebou znát důvod.

A ten důvod byste neslyšeli. Váš šéf, řidič v MHD, pracovník obchodu by vám řekl jediné: „Protože jsem to řekl.“ Stačilo by vám to jako vysvětlení? Jsem si jistá, že nestačilo. A víte, co by se stalo, když byste neuposlechli? No dostali byste políček, tak jako dítě čeká fyzický trest. Už tušíte, proč je tahle výchova nesmyslná?

Ne, nemusí vám skákat po hlavě

Netvrdím, že dítě má mít úplnou volnost, která vede až k anarchii. Děti potřebují výchovu, děti potřebují pravidla a mantinely. Ale ty jim tvořte tak, aby to mělo logiku. Aby i dítě vědělo, proč něco musí a něco nemusí dělat. I vy chcete ve svém životě ve spoustě věcí vysvětlení, důvody. Tak si uvědomte, že to stejné chce i vaše dítě. Váš příkaz mu mnohdy nemusí dávat logiku. A vysvětlení udělá vícrodi než pár facek, pohlavků, nebo ran na zadek.

Anketa

Využíváte ve výchově fyzických trestů?
Ano, pravidelně
0 %
Jen v krajní nouzi
45,5 %
Ne, nikdy
36,4 %
Nemám děti
18,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz